ЛЕГЕНДА ЗА ЧЕРВЕНИЯ БИК И 15 НАШИ ВИЗУАЛНИ АРТИСТИ

15 бели хладилника се превърнаха в изкуство чрез Red Bull CANVAS COOLER по време на ONE DESIGN WEEK

0 коментара Сподели:

„Нарисувай ми хладилник“, е странна фраза, която придоби смисъл след фестивала ONE DESIGN WEEK и по-специално арт платформата Red Bull Canvas Cooler. Накратко 15 стрийт арт и графити артисти се развихриха върху бели минихладилници, ръководени от куратора Валери Гюров (познаваш го като съосновател на сдружение „Трансформатори“).

Хладилниците заживяха нов живот, а всеки от тях ще намери своето място в избрани обекти в цялата страна веднага след като приключи изложбата в Пловдив.


Произведението, което събра най-много точки, е „Легенда за червения бик“ на Венцислав Йосифов от София с псевдонима JRMN – “Ред Бул ме вдъхнови, докато мислех в тази насока, как да го направя по-тематично. Първата ми асоциация беше индианец – червенокож, бикове – и да е нещо по-различно, индианците са природно насочени и са живеели на открито, това е готиното при тях. Предимно рисувам типажи – животни, опазване на природата и нейното съхраняване – това ме вдъхновява.“ За картината са използвани маркери, спрейове и акрилни бои. JRMN е част от групата ‘140 ideas’.


С минималната разлика от 3 гласа е „Феликс в Космоса“ – на пловдивския графити артист OZONE – Георги Ташкин, част от C.M.S. Той е вдъхновен от скока на Феликс Баумгартнер и отправя посланието „Улови скока и Red Bull ще ти даде крила“.

Идеите на участниците варират от това да представят неизменния си личен стил, както и да експериментират с нещо ново, различно или неизпитвано досега в използваните материали. Освен бои бяха използвани пера, дунапрен, картон, хартия и др. Артистите отбелязаха като интересно и провокативно, че произведението им изисква мислене за многостранна геометрия. А например ФАРС създаде с образователна цел „Котката на Шрьодингер“ – „искам да предизвикам интереса на хората към този научен експеримент, като аз открих информацията в Wikipedia и се получи така да я споделя и изразя.“

Тагове: Red Bull one design week
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *