ПЛАЖНА МОДА ОТ СОЦ ВРЕМЕ

Гледаме с влажен поглед към соц плажовете

0 коментара Сподели:

Животът е странно нещо. Дори Катето Евро ще го потвърди. Дори тя в момента пуши цигарки „Кент” и яде бонбонки „Тик-так”, но умерено, защото тази година с нищо не трябва да се прекалява. Днес не е ок да прекаляваш с изобилието, което упадъчното капиталистическо производство ти предлага. Не е ок да ползваш бетонните комплекси на Златни пясъци или Слънчака, защото там най-вероятно някой прекалил с българското гостоприемство англичанин ще ти покаже цялото си стомашно съдържание, изливайки го в приятна международна локва пред нищо неподозиращите ти крака. Не е ок и да си прекалено наивен, че голямата кафява локва, преминаваща като нежен лебед през къмпинг Градина, е просто… локва и т.н.

Но! Да се върнем за малко във времето, когато всичко си е било ок или поне по партиен устав.

Времето, когато бозата е била истинска, а другарката от съседния блок се е скъсвала да пише доноси в замяна на уютна гарсониера в „Люлин“ или къща в Бояна с вътрешна тоалетна.

Времето на захарния памук и българската кинематография. Времето, когато фактът, че „Момчето си отива”, не е предизвиквал масов женски рев, а опашки пред киносалоните. Времето на картите за море и пълното щастие. Времето преди 1989 г., когато баща ти гледаше с влажен поглед майка ти, а ти и до днес се чудиш дали „Кореком” не е нещо за ядене. Времето, когато социализъм – това звучеше гордо!

МЕЖДУНАРОДНО ПРИСЪСТВИЕ

Започваме леко, като кръжащ гларус около млада чехкиня, и обръщаме поглед към така наречената „дружба между народите”. Присъствието по българските курорти на рускини, германки, полякини и всякакъв род интересни жени от чужди страни е оставило светъл отпечатък в комунистическото ни минало. Тези свежи дами не само са си умирали за балканското джентълменство, но и са създавали тенденции в плажната мода. Нови невиждани дотогава материи, кройки и разкрепостеност в банските костюми са шокирали българските домакини и са оставяли блянове за далечни изживявания на техните съпрузи. Модели, които никой не е можел да види дори в немската „Бурда”, са правели чужденките по Черноморието истинските музи на соц времето.

ЕДНОЦВЕТНИТE

Чувството за стил винаги е преследвало нашите момичета, дори и преди двайсетина-трийсет години. Стилни едноцветни бански в жълто, синьо и червено, изцяло в един цвят или с лек кант, са сред основните акценти, открояващи се по пясъците на Албена, Созопол, Несебър, Златни пясъци и др. От старите фотографии не си личи, но в повечето случаи говорим за собственоръчно ушити бански костюми или такива серийно производство, от малко наличните платове по онова време, сред които ликрата или е липсвала, или е била силен кът. Материите са малко грубовати и без бързосъхнещ ефект, но за сметка на това са в крак с европейските тенденции на банските костюми от средата на 60-те и 70-те години.

ПРИЛИЧИЕТО

Спорно е да кажем дали целият бански е въпрос на приличие или на повече доза скрит сексапил. Така или иначе той е присъствал, и то доста активно като мода сред родните дами. Най-често с флорални мотиви и доста затворен, целият бански е предпочитан от майки, сестри и братовчедки като признак на добър вкус и умерено благоприличие.

ТОЧКИТЕ И ВИСОКАТА ТАЛИЯ

Банските на точки са хит в края на 60-те. Те, заедно с моделите с висока талия превземат тенденциите на плажната мода тогава. Последвалото масово „разкрепостяване”, в което са замесени известни рок банди с дълги коси, прави талиите по-ниски, а точките отстъпват на много „минита” от всякакъв род.

АКСЕСОАРИТЕ

Цветя в косите, слънце в очите и червило на плажа. Това е била най-честата мантра за успех на русалките по българското Черноморие. Шапки, бижута, чанти, сандали на висок ток, плодове и други са били скритите оръжия на родни и чужди госпожици, чрез които са привличали нищо неподозиращи моряци, пирати и треторазредни спасители и са ги завличали на морското дъно (или на други дъна в зависимост от ситуацията). Легенди гласят, че някъде край Синеморец още се вижда плаващата по вълните шапка на Джак Спароу, завлечен по родните кръчми от синеока тетевенчанка в края на 70-те и ненамерен до днес…

За финал казваме: внимавайте със съвременните русалки и си пуснете „Бургаски вечери” в колата, по път за насам, защото ние ви чакаме на плажа и сме си сложили точките, другари! Наслука!

Разбери с какви интернационални туристки можеш да се запознаеш по Черноморието и какъв е най-подходящият заход към всяка от тях?

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *