ПЛОВДИВ В ЕДНА НОЩ И ДЕСЕТ СЪБИТИЯ, КОИТО ХАРЕСАХМЕ

Над 120 събития в една нощ. Трудно ще огрееш навсякъде, затова виж нашата селекция

0 коментара Сподели:

Вече се обяснихме в любов на Града на тепетата и те разходихме из най-емблематичните местенца, които се гушат из павираните улички. Юбилейното десето издание на Нощ на музеите е само след два дни, а теб нищо не те спира да си спретнеш топъл (прогнозата това обещава) пловдивски уикенд. Ето и събитията, които Go Guide подреди прилежно в списъка си.

КУТИЯ В КУФАР
ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ, ЕКСПОЗИЦИЯ “ЕНЧО ПИРОНКОВ”
19:00 – 01:00


Изложбата „Кутия в куфар“ насочва към размисъл върху движението на произведенията на изкуството. Целта е да се представи съвременната френска артистична сцена, като петнадесет млади творци са поканени да поставят произведението си в куфар, независимо дали е живопис, инсталация, видео, скулптура или пърформанс.  

BLACK PAGES
ГАЛЕРИЯ SARIEV CONTEMPORARY
19:00 – 01:00


Представяне на австрийското месечно списание Black Pages. Колабораторите са 50 на 50 австрийци и чужденци, като в Пловдив се представят нови 3 броя и се канят български артисти да се включат в създаването на следващия. Името на проекта идва от парче на Frank Zappa, един вид вкусът не е под въпрос…

САЛОН ЗА РЕТРО ПРИЧЕСКИ
РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ
19:00 – 21:00 ЧАСА


В големия салон на музея ще се направи своеобразно модно фризьорско ателие. Може да изберете да ви направят някоя плетеница или кок, за да ви върнат във времето на „мрачното Средновековие” и Българското възраждане. Атмосферата ще предразполага чрез показани табла с фотографии и текстове, които описват всички атрибути, използвани във фризьорството, бръснарството и помощниците в „индустрията” за женска красота. Ще могат да се видят „прабабата” на пресата и машата за къдрене, първите парфюми, помади и мазила.

ХАХАХА ИМПРО ТЕАТЪР
BASQUIAT CAFÉ & BOUTIQUE
20:30 – 21:30


Около момчетата от ХаХаХа импро театър е винаги голяма забава. В това представление публиката води парада и предлага идеи и сюжети, а от актьорите се очаква да развинтят дотолкова фантазията си, че да предложат авантюра, изтъкана от екшън, мелодрама, комедия, съспенс и какво ли още не… Импро е театрална форма, при която сюжетът, персонажите и диалогът се измислят на  момента. Импро е спонтанно и енергийно!

РЕКОНСТРУКЦИЯ: ВИДЕОМАПИНГ
ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР
21:00 – 01:00


„РеКонструкция“ – преустройство на формата, прекомпозиция на функцията, обръщане на сценичната кутия отвътре навън. Опит за приемственост между традиция и съвременност, но и своеобразен „ремонт“ на сградата чрез новите медии в изкуството, този проект има за цел да създаде нови значения за пространството на театъра. Фасадата, позната като част от градското ежедневие, ще се превърне в нещо неочаквано, приказно, артистичен обект с добавена стойност.

FRANK ZAPPA И ПОПАРА
КАФЕ-КЛУБ „МАРИЯ ЛУИЗА“
19:00 – 01:00


Изложба портрети на Frank Zappa от съвременни автори и концерт на ПОПАРА те чакат в кафе-клуб „Мария Луиза“. Добре е да знаеш, че музикалната формация провокира разбиранията за свободен полет и вдъхновение от момента и е смесицата от жанрове като дъб, джаз, африканска и южноамериканска музика.

БИГ БАНДА
СЦЕНА СРЕЩУ ARTNEWSCAFE
22:30 – 01:00


Биг Банда представя колективен проект между музикалната формация Space Dub Jammers и визуалните артисти: Виктор М. Георгиев (сценограф), Анна Бачева (сценограф), Любомир Драганов (видео арт). Уличен концерт на живо, осъществен в специално изградена пространствена среда, която включва концептуално осветление и видеопрожекция. Идеята на проекта е да се представи нетрадиционна комбинация от различни съвременни стилове в музиката, които, заедно с другите визуално-художествени дисциплини, да оформи в един хибриден продукт – своеобразен експонат на изкуството днес.

СДРУЖЕНИЕ ВИДЕОХОЛИКА
13 СЕПТЕМВРИ, РИМСКИ СТАДИОН
22:00 – 23:00


Прожекции на най-доброто от фестивала. Визуално, ВИДЕОХОЛИКА [НЕ НА ФОКУС!] пледира против зациклящия мейнстрийм „всичко да бъде на фокус“ и против луксозното рекламно изображение, което е дигитално подобрено и изчистено от „грешки“. Творчески ВИДЕОХОЛИКА [НЕ НА ФОКУС!] пледира за подход, който не следва угодния наклон на тенденциите. Политически ВИДЕОХОЛИКА [НЕ НА ФОКУС!] пледира за алтернативния поглед върху проблемите на съвременното общество, които не са във фокуса на новините и които не присъстват в политическия анализ на световната общност. Стремежът е към пристъп на творческа лудост, след който светът вече не е същият.


ГРАХОНЕТИКА
12 И 13 СЕПТЕМВРИ


Графонетика е лингвистичен и артистичен проект, който събира за първи път еднаквите думи в балканските езици и ги показва на широка публика чрез художественото им изобразяване от художници – върху фасади на сгради. Автори са Даниел Ненчев, доц. д-р Валентин Гешев, поети и художници от балканските държави – Стефан Иванов, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Андон Георгиев, Анна Симеонова, Мариян Дзин, Стефан Чинов, Костадин Кокаланов и др.


ABSOLUT FACTORY
ВОЕНЕН КЛУБ


ABSOLUT Factory е официалното парти на НОЩ/Пловдив и ще се случи на 12 септември на главната улица на Пловдив, в самия Военен клуб, който за първи път отваря врати за подобно мероприятие. За музиката ще се грижат Kleine Reise от Берлин, Disco Comrades oт оста София – Берин и Меlformator от Пловдив. Там ще видим за първи път в света и световната пред премиера на най-важната арт колаборация в историята на ABSOLUT, вдъхновена от един от най-иконичните световни артисти на ХХ век. Уляля!

Нощта наближава! Стягай се!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *