5 ФИЛМА, КОИТО ХАРЕСАХМЕ ОТ ФЕСТИВАЛА НА МЛАДОТО ЕВРОПЕЙСКО КИНО

От 24 до 28 септември в Дом на киното можеш да гледаш ново европейско кино

0 коментара Сподели:

София може и да не стана европейска столица на културата, но европейската култура ще стане част от София с приближаващия фестивал „Срещи на младото европейско кино”. Четири амбициозни момичета от български и френски произход решават да срещнат Запада с Изтока и най-вече да обединят знанията и талантите на младите европейци за едни по-светли бъднини на седмото изкуство.

Фестивалът ще се състои, както от филмова програма, така и от обучения за ученици и студенти, а паралелно със случващото се в София, в Париж ще текат „Дни на българското кино”.

ЧУВСТВАМ РИТЪМА В МЕН
 „Чувствам ритъма в мен” е романтичен  кратък филм на френския режиьор Ян льо Келек.
Животът на младата Розалба е постоянен танц. Тя страда от странна болест – всяка мелодия предизвиква у нея спонтанни движения в ритъм. Розалба се опитва да прикрие своята ексцентричност с разнообразни извинения и трикове, но поведението й не остава незабелязано. Непокорното й тяло съблазнява нейния колега Алан.
24.09 – 19:00, Дом на киното,
27.09 – 19.30, Френски културен институт, част от програмата – "Картбланш на фестивала в Брив 1"

БЕЗ СНЯГ


Полският „Без сняг” е мрачна история за няколко тийнейджъри, загубени в превода на младежките си страсти, неразбиращи, неразбрани и по своему жестоки. Филмът е трагична приказка за първата любов, за насилието и за фаталните грешки, които правим.
24.09 – 19:00, Дом на киното,
27.09 – 19:00, Френски културен институт, част от програмата – Картбланш на фестивала в Брив 1

ЙОАНА


„Йоана” е единственият документален филм в програмата. Полската лента разказва за живота на млада жена, която разбира, че й остават само няколко месеца живот. Решена да не изостави за нищо на света сина си, тя започва своята борба с болестта си.
25.09 – 19:30, Дом на киното
27.09 – 16:30, Дом на киното, част от програмата – "Картбланш на фестивала в Брив 3"

МАЛКИЯТ ШИВАЧ


Чернобелият „Малкият шивач” е първият късометражен филм на актьора Луис Гарел, когото познаваме от „Мечтатели”. Филмът е трибют към френската „нова вълна” от 60-те години на миналия век. Шивачът Артур се готви да поеме бизнеса от по-възрастния си колега Алберт, който иска да му завещае занаята си. По това време в живота му се появява красива актриса, която иска от него да остави всичко и да замине с нея в чужбина.
26.09 – 19:30, Дом на киното, 
28.09 – 16:00, Дом на киното, част от програмата "Картбланш на фестивала в Брив 2"
 

СКОК


В програмата присъства и българска следа с филма „Скок” на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева, номиниран за европейските филмови награди. Комичната история проследява любовната афера на стария ерген Гошо, попаднал по случайност в апартамента на своя богат братовчед.
26.09 – 19:30, Дом на киното,
28.09 – 16:00, Дом на киното, част от програмата "Картбланш на фестивала в Брив 2"

Фестивалните прожекции ще са от 24 до 28 септември в Дом на киното, аз програмата ще се допълва от обучения и уъркшоп с известни европейски специалисти във Френския културен център.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *