5 ИГРИ, НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕШ ВНИМАНИЕ СЕГА

За прогреса на една индустрия, която завладя света

0 коментара Сподели:

Виртуалните забавления пред монитора или телевизора отдавна не са ексклузивна територия за очилати нърдове или хора с особено минималистичен социален живот. Нещо повече – гейм индустрията вече години наред генерира приходи, които надвишават количеството финикийски знаци, които всяка година печели нейната кино посестрима, като до 2019 година се очаква годишният ѝ оборот да достигне скромните 100 милиарда долара. Не всичко обаче е пари при все още адски младата индустрия – тя има своите представители, които печелят „Грами“ (Journey), щателни дискусии и представяния в реномирани телевизионни шоута като Between the Lines с Бари Кибрик (The Last of Us), своя категория в Американската гилдия на писателите и т.н. и т.н.

С други думи към 2014 твърдението, че игрите са съставени основно от продукти, в които се стреля на месо или по екрана подскачат пикселизирани мустакати човечета, е, меко казано, остаряло.


В този ред на мисли в следващата част от този текст можеш да откриеш най-добрите късове развлекателен софтуер от есенна реколта 2014 (септември и октомври), които можеш да намериш в родните специализирани магазини:

ALIEN: ISOLATION
Издател: SEGA
Жанр: Survival horror, Drama
Платформи: PC, Xbox One, PS4, Xbox 360, PS3

След злополучния (да се чете – изключително тъп) миналогодишен Aliens: Colonial Marines, SEGA и 20th Century Fox ни представят реално продължение на оригиналния Alien на Ридли Скот, което, сигурни сме, би било одобрено и от напусналия ни миналата година Х. Р. Гигер. Alien: Isolation е учебник за атмосфера, който, предвид убийствената си визия, е буквална разходка на снимачната площадка на оригиналния филм. Изключителният усет за детайл е допълнен от смразяващо добър звуков дизайн, който, ако разполагаш с адекватна озвучителна система, буквално ще те пренесе на кораба близнак на Ностромо – Севастъпъл.

Ще стигна дотам, че да нарека Alien: Isolation не просто играта по Alien, която си очаквал, а и продължението на оригиналния филм, което така и не получихме. Е, в конкретния случай не просто го получаваме, но и ни се дава възможността да бъдем съставна част от него, влизайки в кожата на дъщерята на Елън Рипли (изиграна отново от великолепната Сигорни Уивър) Аманда Рипли. Вкратце 30 часа трошащ сърца съспенс, чудесна сюжетна линия, смразяващи саунд и визия и за капак – перфектния организъм, който е по-непредвидим от всякога.

MURASAKI BABY
Издател: SCEE
Жанр: Adventure
Платформи: PlayStation Vita


Murasaki Baby е поредният апотеоз на креативните идеи, които се раждат на територията на гейм индустрията. В рамките на 2014 година тя остане като едно от най-креативните, различни и всячески крещейки ти в лицето, че подобен експириънс не би изпитал на териториите на никоя друга ентъртейнмънт индустрия. Murasaki Baby е поредната арт творба, финансирана от SCEE (Journey, Unfinished Swan, Flower, Rain и т.н.), чиято сюжетна линия представлява метафора на общочовешки теми. Строго персонализирани такива, различни от това един хубав главен герой да спаси планетата, убивайки големия лош. Теми, които биха могли да докоснат не просто по-арт устроените геймъри, а и твоята майка, баща, баба, леля, чинка и дори любим/а, който/ято от ден първи недолюбва игрите като форма на забавление.

В много отношения Murasaki Baby напомня за Limbo – причудлива визуална изработка, все едно излязла изпод четката на (младия) Тим Бъртън, болезнено атмосферичен звуков дизайн и идейни пъзели.

Дори на ниво сюжет двете заглавия имат допирни точки – главните герои през цялото време търсят съответно своята сестричка и майка. Ако трябва да опиша с една дума Murasaki Baby, то тя ще бъде магия. Магия, напомняща по един адски потискащо мрачен начин за Where the Wild Things Are на Морис Сендак. Истинско произведение на изкуството, което едновременно може да те разплаче, умили, развесели. Такова, което спонтанно може да те накара още преди края на финалните надписи, в рамките на чието времетраене звучи изключително парче на Акира Ямаока, да се затичаш с всичка сила към детската стая на детето ти и да го прегърнеш така, все едно току-що си се върнал от ада. Една игра за майки. И бащи.

NBA 2K15
Издател: 2K
Жанр: Sport
Платформи: PS3, Xbox 360, PS4, Xbox One, iOS, Android

NBA 2K15 е сбъдната мечта за всеки почитател на баскетбола, който продължава да си преповтаря „Белите не могат да скачат“ и „Космически забивки“ на равни интервали и всяка седмица се забавлява с едното оранжево кълбо в местното училище или спортна зала.
NBA2K15 продължава да бъде най-адекватната баскетболна симулация на пазара, предлагайки убийствено реалистична визия, възможност за лъжливи пасове и пресечки, такава играчите ти да се хвърлят за почти изгубени топки, по-добре реализирани бързи атаки и т.н. 
Чувството, че ти владееш развитието на срещата, или пък неумението да избереш правилната тактика за игра срещу определено по-силен от любимите ти "Бикове" противник създават илюзия, че на екрана не тичат няколко хиляди полигона, а индивиди от кръв и плът. Затова, разбира се, спомага и страхотната графика, но "баскетболът" в случая е по-важен за гореспоменатото усещане. Иначе визията за поредна година е достигнала главозамайващи нива на реализъм – особено при версиите за PlayStation 4 и Xbox One.

Играчите се потят, екипите им се мачкат реалистично, публиката се усеща именно като такава, а осветлението в отделните зали създава усещането за реален баскетболен сблъсък.


Вкратце, за поредна година NBA 215 е максимално удачният избор за този, който търси симулацията в баскетболните игри.

FIFA 15
Издател: EA Sports
Жанр: Sport
Платформи: PS3, Xbox 360, PS4, Xbox One, PC, iOS, Android

Една от най-популярните поредици в световен мащаб едва ли има нужда от представяне, но все пак е редно да споделя, че и новата FIFA продължава да бъде футболният оазис, който почитателите на тимовете, които нямат особени успехи през сезона, очакват с нетърпение. Подобренията се състоят основно във визията и звуковата част – стадионите и публиката са представени по изключително реалистичен начин, а агитките на клубовете домакини в 90% от времето се включват адски адекватно с песни и скандирания, записани директно от митични стадиони като Анфийлд, Бернабеу, Сан Сиро и т.н.
Разбира се, получаваме подобрения и в анимациите, колизията и физиката на играта. Такива, които играчите ще усетят моментално.

FIFA 15 представя за първи път и гол лайн технологията, която работи досущ като реалната такава на зеления килим.  


Що се отнася до преживяването, то най-голямото удоволствие си остава играта срещу реален противник, защото тя придава на FIFA съвсем различна динамика и усещане.
Като приятна екстра влиза и споразумението между Electronic Arts и Goal.com, което доставя в рамките на FIFA 15 пресни ъпдейта от случващото се в реалния футболен свят, моментни класирания в популярните шампионати, голмайстори, слухове и т.н.
За финал новата порция FIFA продължава да бъде най-достъпната футболна симулация, с която лесно се свиква, но изисква доста време и умения, преди да усетиш Пелето и Марадоната в себе си…


DRIVECLUB
Издател: SCEE
Жанр: Racing
Платформи: PlayStation 4

DriveClub е перфектното заглавие, чрез което да демонстрираш на своите приятели на какво е способната новата ти конзола. Визуалната изработка на британците от Evolution Studios на места е плашещо реалистична – осветлението, което използват като технология, повдига летвата на реализма при състезателните заглавия до невъобразими висоти. Просто трябва да видиш как в рамките на едно състезание ясният следобеден ден постепенно е завладян от сумрак, а впоследствие и пълна тъмнина и как този процес променя цялостната динамика на гонитбите.

Реалистични климатични условия като дъжд и сняг също се намесват в реално време по отделните трасета, а облаците не са двуизмерни спрайтове, а детайлни 3D модели.

Всички изброени елементи превръщат всяко  състезание в коренно различно преживяване. Локациите са разнообразни, а мащабът – невиждан. Ще посетиш Норвегия, Канада, Шотландия, Индия, Чили, при това посредством мазохистично бързи автомобили – в това число Ferrari FF, Mercedes-Benz C63 AMG, Ferrari 599 GTO, McLaren P1, Aston Martin One 77, BMW M5 и т.н.
При повече късмет ще успееш да зърнеш дори и невероятната красота на северното сияние.
Ако търсиш рейсинг преживяване от ново поколение, то DriveClub е най-скоростният начин, по който можеш да достигнеш до него. Амин.  

Виж и какво можеш да гледаш на кино тази седмица.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *