ПЛОВДИВСКИ СЕПТЕМВРИ

Кои са действащите лица зад големите събития в Пловдив този месец?

0 коментара Сподели:

За поредна година през септември Пловдив се превръща в сборна точка за всички арт хора от близо и далеч. Само през няколко дни ще можем да видим докъде се простира изкуството и има ли граница то. Work shop-и, семинари изложби, концерти – всичко, идващо от сърцата, главите и ръцете на участници и организатори. Ето защо събрахме някои от главните действащи лица от Нощта на музеите и галериите и част от събитията на One Arсhitecture Week + това, в което сме наистина силни… заведенията в Пловдив, в които да се отбиеш за бира, коктейл или хапване. 

Тя ще ни хване за ръчичка и ще ни покаже как да сме част от града, как да слеем архитектура, дух, ядро и атоми. Да транс­формираме и противодействаме чрез движение и танц. Това ще бъде един от серията фрагменти в градска среда, зависещ изцяло от дизайна и архитектурата на пространството, в което се случва.

Той е с опитно око на пътешественик и това личи във всичко. Ще можеш да го видиш на Нощта на музеите, където ще представи филми за далечни земи и ще сподели страстта си към пътешествията. И всичко това само месец след като завърши голям трип и втория си пълнометражен филм – „Баща ми, майка ми, сестра ми“.

Яна е щастливо обсебена от текстилните кръпки и събира памучни нишки в собствени проекти, за да изрази цялата си топла енергия към света. С нея в Ръкоделницата в Капана работят още Диана, Нако и други автори приложници. В Нощта ще видим техния проект „ТекСТил“ – показващ съвместна работа, но и индивидуално разбиране за текст, изображение и материя.

Art news café е сборен пункт за цветните хора от Града под тепетата. Тук освен свежа напитка винаги ще откриеш любопитна информация за арт събитията, които се случват в града или директно на място.
ул. „Отец Паисий“ 38

Покрай всички интересни събития в Капана сме сигурни, че в „Котка и мишка“ ще се редиш на опашка за бира. Тук може да намериш страхотни попадения от пенливата напитка внос от Белгия или пък селекция от бг крафт производители.  
ул. „Христо Дюкмеджиев“ 14

Любимият ни апартамент в Пловдив ще е на разположение за търсещите да се скрият от шумната тълпа около Капана (Apartament 101). Леко коктейлче и готина музика ще те чакат на бара или в градината при слънчево време.
ул. „Гладстон“ 8

Азбуката на Фани са цветовете в картини. Живееща в Австрия, тя се занимава с видеоинсталации и пърформанс и ни показва социалните и философски феномени в обществото. В Пловдив ще видим проекта й „Меко движение“ със звук на живо от Ангел Симитчиев.

Американският куратор Арън Мултън определено е от добрите в занаята. В Пловдив именно той, заедно с художниците Майк Буше и Джейсън Меткалф ще ни представят проекта АМЕРИКАНАЕЗОТЕРИКА в галерия „Сариев“ с участието на едни от звездите на сцената за съвременно изкуство в Лос Анджелис. Ще видим и видеоинсталация на американската художничка Джен Уест в кино „Космос“ и още градски интервенции.

Шестима световноизвестни архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти – Пейтър Вейнстра, Яндирк Хукстра, Рита Юстесен, Клеман Бланше, Ян Едлер и Мейсън Уайт от „Латерал офис“, както и много други ще са част от акцента на тазгодишното издание на One Architecture Week – професионалния архитектурен форум. Той ще се случи на 26 септември в Държавната опера Пловдив, на пл. „Централен“ 1, а според списъка на замесените нещата обещават да са повече от интересни.

Бутиковото кафе в бившето кино е сред местата, които не бива да пропускаш. Артистичната атмосфера на KinoCafe ще е чудесно допълнение към културните събития, които ще се случват наоколо през септември.
ул. „Васил Априлов“ 3

Люпилнята на млади плов­дивски таланти е интересно място за различни work shop-и и ентертейнмънт (Sound.Trap). Със сигурност нашите трап приятели са намислили програма, заради която трябва да наминеш.
ул. „Братя Пулиеви“ 1

Обиколката на пловдивските барове завършваме с хапване. „Да, за теб“ е място, което е супер подходящо, като започнеш от домашни закуски, през леките салати за обяд или винце и нещо за боцкане за вечеря.
ул. „Райко Даскалов“ 57А

 „При-общената река“ е основната изложба на фестивала, която пряко отразява опита и мислите, които ни събират, за да разберем по-добре какво значи приобщаване в съвременния град. На пръв поглед Марица е обща река, но от друга страна реката е дълбоко „не-обща“ и именно този проблем ще се опита да анализира изложбата. Крайната цел е да доведе реката по-близо до хората.

Спортните събития в програмата на One Architecture Week 2015 са част и от MOVE Week: ежегодна седмица на движението и спорта, провеждана в цяла Европа с цел развитие на масовия спорт, популяризиране на различни форми на движение и окуражаването за по-мащабно участие във физически дейности. За целта ще бъдат използвани Плажът на Марица и пространствата около реката.

Библиотеката на Марица е новият проект на One Architecture Week 2015, който ще бъде създаден, като се съберат всички интересни предмети около и в реката. Някои – създадени от природата, а други – захвърлени от човека. Подбрана част от събраните неща ще бъдат изложени в основната изложба на фестивала. Очакват те интересни находки на 6 септември между 10:00 и 17:00 часа.

Между 21 и 25 септември Сцената на Марица ще се превърне в подиум за всички, които желаят да реализират своя идея. Екипът на международния фестивал приема предложения за различни по вид и същност проекти на адрес: architecture@edno.bg. Сега ти си на ход!

Тагове: Пловдив
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *