CINELIBRI, ИЛИ КНИГИТЕ, КОИТО ЗАСЛУЖИХА ЕКРАНИЗАЦИИТЕ СИ

От 2 до 11 ноември сме с първия по рода си кино-литературен фестивал CineLibri

0 коментара Сподели:

Има два начина да се разочароваш от една книга. Като я прочетеш (ако изобщо я дочетеш), или като изгледаш филмовата й адаптация (ако изобщо я изгледаш). И ако лошата филмова адаптация на една книга не означава, че последната не струва, то лошата книга е гаранция за драма в киносалона. С главен герой зрителят, решил да заложи на сляпо. Да експериментира с търпението си.

Сигурното е, че от 2 до 11 ноември, с филмите от програмата на първия по рода си кино-литературен фестивал CineLibri, това няма как да ви се случи. Селекцията на 14-те филма е превъзходна, а организатор на събитието е „Колибри”, едно от най-големите и най-обичани издателства у нас, което през 2015-а година отбелязва 25-ия си рожден ден. Вече четвърт век „Колибри” служи като мост между големите литературни постижения (по света и у нас) и тяхната публика и се превърна във важен фактор за култивирането на по-взискателен литературен вкус.

Разтъркайте очи – следващото изречение е самата истина. За участие в CineLibri в България кацат Маргарет Мацантини и Дъглас Кенеди. Заедно с не по-малко известния си съпруг, режисьора Серджо Кастелито, голямата италианска писателка ще открие прожекциите на трите филма, създадени въз основа на нейните разтърсващи романи: „Чуй ме”, „Да дойдеш на света” и „Никой не се спасява сам”. На свой ред авторът на „Моментът” и „Пет дни” ще открие прожекцията на филма „Живот назаем”, вдъхновен от едноименния психологически трилър. Всяка прожекция ще бъде съпроводена с представяне на съответната книга (и продажбата й на преференциална цена), тематична дискусия и хепънинг с участието на популярни български артисти.

Ето бърз преглед на екранизациите по неоспорими литературни шедьоври и актуални бестселъри, които можете да видите в София, Пловдив или Варна от 2 до 11 ноември. Подробна информация за програмата, гостуванията и цените на билетите можете да намерите тук: www.cinelibri.com.

Освен че донесе неочаквана слава на автора си, „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна”, се сприятели с Феликс Хернгрен (най-подходящия режисьор) и предложи на Роберт Густафсон (най-подходящия актьор) да пресъздаде образа му на големия екран. Резултатът е феноменален, твърдят феновете на Юнасон, също като романа, филмът ще ви накара да се заливате от смях.

Изпълнението на Одри Хепбърн в „Закуска в „Тифани“ се смята за връх в кариерата й. Филмът по едноименната новела на Труман Капоти отнася внушителен брой номинации и награди „Оскар“ и е признат за една от класиките на века. Светът и до днес гадае дали успехът му би бил също толкова грандиозен, ако в ролята на Холи Голайтли се беше превъплътила Мерилин Монро. (Ние тайно се съмняваме в това.)

„Любовта трае три години” трябва да се гледа. Не само защото режисьор е самият Фредерик Бегбеде, а защото никога не е излишно да напомним, че „най-прекрасните празници се случват вътре в нас.”

Освен това една креватна история може да се превърне в любовна история, но обратното е малко вероятно.

Филмът е чудно съчетание на енергичен комедиен ритъм в американски стил с френски подход към проблеми като изневярата и любовта.

„Никой не се спасява сам”, „Не мърдай” (по романа „Чуй ме”) и „Да дойдеш на света” са продукт на вещата режисьорска палка на Серджо Кастелито, а като се имат предвид качествата на литературния материал, можете спокойно да влезете в киносалона. „Никой не се спасява сам” ще бъде представен на CineLibri почти паралелно със световната премиера. В „Не мърдай” и „Да дойдеш на света” водещата женска роля е поверена на умопомрачителната Пенелопе Крус.

„Фрида” не е филм, а болезнено сгъстена емоция, „Фрида” е поклон пред една артистична фурия – въплъщение на волния, непримирим дух, на изкуството, което побеждава смъртта. Въпреки че не е адаптация по романа „Свещена билка”, който „Колибри” издаде неотдавна, филмовият разказ за мексиканската художничка Фрида Кало е в синхрон с повествованието и поставя същите въпроси, които задава и нестандартната биография на Франсиско Хагенбек.

„Непосилната лекота на битието” и „Шегата” са филмови адаптации на два от големите, емблематични романи на Милан Кундера. Първият е истинско находише на звезди: Даниел Дей Луис, Жюлиет Бинош, Лена Олин и Стелан Скаргард играят така всеотдайно под режисурата на Филип Кауфман, че човек трудно би могъл да си представи по-чувствен актьорски ансамбъл. И наградите не закъсняват.

„Убийства в Оксфорд” е майсторски завършен интелектуален трилър – едновременно стилен и наситен с напрежение. Преведена на 20 езика и спечелила най-високото аржентинско отличие „Планета“, тази книга успява да събере без усилие последната теорема на Ферма и парадокса на Витгенщайн относно крайните правила със стиховете на Превер и Борхес. А екранизацията на Алекс де ла Иглесия („Печална балада за тромпет”) не търпи никакви забележки.

„Живот назаем” е трескав и въздействащ филм за потиснатите желания и тяхната цена, изплетен от страсти, обсесии и смяна на самоличността. Филмът на режисьора Ерик Лартиго има 2 номинации за „Сезар” – за най-добра адаптация на литературна творба и за най-добра поддържаща роля на Нилс Ареструп.

А литературната творба е ударният бестселър на Дъглас Кенеди – един роман-предупреждение за сложността и разпиляността на съвременния живот.


„Деликатност” е феерична романтична комедия, която ще ви потопи в света на Натали. (И в усмивката на Одри Тоту.) В съответствие с едноименния  роман филмът се отличава с елегантен език, хумор и чар, а Давид Фоенкинос лично го представи у нас през август тази година. Изглежда, истинската любов и истинската скръб си приличат – и в двата случая се чувстваш изкоренен и пометен от непосредствения живот.

„Ваканциите на малкия Никола” е забавно филмче (за деца и родители) по едноименната книжка от поредицата на хумориста Рьоне Госини и карикатуриста Жан-Жак Семпе. Този път Николà заминава на море с родителите си и с баба си Меме. И ето че разполага с плаж, хотел, гора, приятели и семейството си – с една дума всичко, което обещава една незабравима ваканция.

С документалния киноразказ „Кустурица, балкански хулиган” организаторите оказват чест на престижната поредица „Амаркорд”, носител на наградата „Бронзов лъв“ за най-добър издателски проект. Филмът за темпераментния, безсрамно талантлив балкански режисьор Емир Кустурица е дело на Георги Тошев и Явор Веселинов и през 2013 г. спечели Голямата награда „Златен орел” на Международния филмов фестивал „Документ.АРТ” в Румъния.

Е, остава да ви пожелаем сладък фестивален шемет с любимите ви книги и техните екранизации. Едва ли се налага да напомняме, че за да ги има и едните, и другите, трябва публика, трябва вас да ви има. Никое изкуство не оцелява само.

Виж и какво харесахме от програмата на SO INDEPENDENT.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *