ДА ВДИГНЕМ ТОСТ

За изкуството на вдигане на тостове от Toastmasters

0 коментара Сподели:

Чудим се колко ли неосъществени речи е рецитирал Лео Ди Каприо в очакване този път да му се удаде възможността да благодари публично на майка си, баща си, продуцентите, бръснаря и кучето си. А забавлявате ли се с хладното изражение на кума, когато стане време за прословутия тост за младоженците? Е, ако ти предстои сватба, номиниран си за Оскар или просто ще присъстваш на официално събитие, на което ще се наложи да споделиш с аудиторията няколко думи, не е нужно да се побъркваш. Виж кой идва на помощ.

Toastmasters е организация, която помага на своите членове да развият способност за говорене пред публика и лидерски качества. В рамките на ежемесечни срещи toastmaster-ите упражняват изявите пред аудитирия от поне 20 души по различни теми, като всеки път има предварително определени роли за говорители и техни коректори. Така в приятелска обстановка членовете на групата упражняват различни качества на реториката и получават съвети как да бъдат по-добри в представянията си. Накрая има възможност за всеки да се включи в блиц монолози по случайно изтеглени теми и да опита да бъде максимално убедителен в представянето си.

Корените на организацията са заложени в далечната 1924 г., когато Ралф Смидлей – нейният създател, прави първия подобен клуб в щата Илиноис в САЩ. По стечение на обстоятелствата Смидлей пътува много през живота си и успява да стартира такива клубове не само в родния си град, но и на още няколко места из Щатите. С годините Toastmasters се разраства и в момента съществува в повече от 130 държави с повече от 330 000 членове.

Ако възможността да се изявите пред публика и да получите оценка за представянето си ви е заинтригувала, можете да посетите софийския toast клуб и ако не да участвате, поне да погледате техните срещи.

В София срещите се случват във Vivacom Art Hallи са всяка втора и четвърта сряда от месеца. Не е необходимо предварително записване и е достатъчно просто да се появите. Ако речите, които говорителите държат, ви се сторят вдъхновяващи, можете да се включите в импровизирането по тема в края на събитието. По време на цялата вечер няколко човека са натоварени с отговорността да следят за грешките на участниците и накрая да изкажат мнение кой как се е справил с различните задачи.

Повече информация за тях можете да откриете на фейсбук страницата им или сайта.

Селектирахме за теб 10-те Youtube канала, от които да се учиш всеки ден.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *