ДОСТОЙНОСТВОТО НЕ Е БАНКНОТА

Какво означава да бъдеш успешен

0 коментара Сподели:

Напълно естествено е с успехите в живота и самочувствието на човек да расте, но когато то е правилно преценено, никога не е дразнещо, защото е с покритие и приема формата на адекватно поставена самооценка. Успешните хора се чувстват добре в кожата си и не навират своите възможности в лицето на всеки.

Човешката природа притежава своя тъмна половина и при успешните хора тя се проявява, когато се заобиколят само с ласкатели и не приемат критика, чуждо мнение, нямат нужда от някой, който да ги поставя на мястото им. Това често води до силната им привързаност към предмети и прекалено съсредоточаване над материални неща. Все пак новите ти обувки не могат да те съдят за това, в каква безчувствена кучка си се превърнала, нали така?

Вече приемам за нормално, когато някой се тревожи за мнението на останалите, без значение дали са му близки или  не. Не приемам за нормално и истински ме тревожи, когато качествата и способностите на човек се оценяват само на база материалните блага, които притежава и с които парадира.

Не поставям знак за равенство между качество човек и количество пари, с които разполага. Достойнството не е банкнота, а ценност на нрава, която може да не е присъща на някого, пък дори и той да се къпе в пари.

Изключително криворазбрано се поставя нарицателното „упешен“, защото това не означава просто да вадиш пари, с които си набавяш все повече придобивки, носещи надежда и утеха, че ще си по-щастлив.

Успешният човек притежава достойнство и качества. Той не се продава за мили думи и няма да загуби самоуважението си за смачкана банкнота, която да помести в портфейла си.

Звучи идеалистично, но още от дете вярвам в думите, че парите не развалят човека, а просто уголемяват това, което носи в себе си.

С възможностите, които придобиваш, разкриваш на света какво точно си. Успехът не се състои в това да натрупаш средства, а след това неконтролируемо да ги влагаш в глупости, които съсипват теб и отношенията ти с останалите.

Успешният човек е именно заради това успешен, защото знае в какво да инвестира, къде да вложи парите си, да дари и разпредели, за да балансира нуждите на егото и да нахрани душата си.

Духът на човек определено е способен да се смачка, ако му се връчва ежедневно да дъвче хартийки, защото хранителният режим на духовното не понася да е натъпкван с материално, което му действа като fast food бомба и го убива бавно, но сигурно.

Всеки иска да има, но за какво? Всички сме тук, за да открием своето призвание, а не просто да съществуваме, за да имаме без да даваме, без да влагаме, да се развиваме и растем. Думите на най-добрата ми приятелка отекват всеки път в главата ми. Бях попаднала в напълно различна среда сред богаташи поради случайност и си позволих да се почувствам обикновена, неосъществена, никаква само защото се почувствах по-нямаща. Обясних й и тя ме погледна със светлина в очите и ми каза:

„Дори да си с пет лева в джоба, изглеждаш по-класна от повечето хора заради това, което си. Няма значение кой колко има, а какъв капацитет за ефективно съществуване излъчва.“

Един от любимите ми хора при почти всяко плащане на сметка поглежда с безразличие  към неговите извадени с честен труд пари, когато ги подава, и често промърморва „Не разбирам парите“.

В бонус към това не разбирам хора, които искат да имат все повече и повече, за да хранят комплексите, страховете и да развиват пороците, които имат нужда точно от материални средства, за да се разрастват. Това не е успех.

Успехът е да не си лепиш цена и да знаеш, че няма за какво да се смазваш, ако някой има повече от теб, защото ти си единствен и неповторим в динамичния свят на хранителни режими за его и развитие. 

Достойнството и успехът трябва да вървят ръка за ръка и от теб зависи дали капаните на материализма ще успеят да разкъсат хватката им.

Важно е сам да избереш кое с какво да съчетаваш.  Нахрани ли духа си днес и с какво?

КАК ПАРИТЕ И СЛАВАТА СЕ ОТРАЗЯВАТ НА ПОДРАСТВАЩИТЕ ТАЛАНТИ В ХОЛИВУД

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *