НАЗДРАВЕ ЗА СВЕТИ ПАТРИК ИРЛАНДСКИ

Или защо НДК, Ниагарският водопад и кулата в Пиза са зелени точно днес

0 коментара Сподели:

И тази година София се включва в честванията по случай националния празник на Ирландия. Редица нощни заведения ще бъдат осветени в зелено, а кулминацията ще бъде осветяването на НДК в националния цвят на Ирландия след залез слънце.

На деня на Св. Патрик в зелен цвят греят още редица емблематични световни забележителности, сред които египетските пирамиди в Гиза, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, Ниагарския водопад, наклонената кула в Пиза, операта в Сидни и много други. По целия свят хората честват Светеца, а докато се чудиш с какво зелено да го почетеш, ето и малко от неговата история.

Свети Патрик е покровителят на Ирландия. Светецът е роден във Великобритания около 385-ата година от новата ера, а родителите му са били римски граждани, живели в Шотландия и Уелс. На 14 години младият Патрик е пленен и прекарва цели 6 години в робство като пастир. Години по-късно се завръща в Ирландия, където посвещава 30 години от своя живот на мисионерската дейност сред езическото келтско население. Любопитен е фактът, че светецът донася в Ирландия латинската азбука.

Легендите, свързани с празника са стотици – според някои от поверията свети Патрик е използвал детелината като символ на светата Троица докато проповядвал. Сред митичните му дела е и прогонването на змиите от Ирландия. Особено популярен е произнасяния за празника тост:

„Нека покривът над главите ни никога не падне и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив никога не ни изоставят.“

Празникът на свети Патрик се отбелязва първо в Бостън през 1737 г., а днес повече от 35 милиона американци с ирландско потекло превръщат честванията в истински спектакъл. Зеленият цвят обагря десетки столици по света, а милиони последователи, облечени в зелено се включват в честванията независимо от липсата на реална потомствена връзка с Ирландия – свидетелство за еволюцията на празника, превърнал се в световен.

Според историята свети Патрик умира на 17 март 461 г. Датата е избрана за официалното честване и става национален празник на Ирландия, а също така и на остров Монсерат на Карибите, който е предимно заселен с ирландци. В Северна Ирландия 17 март е неработен ден. Канадската провинция Нюфаундленд също почита празника.

Парадът в Дъблин събира стотици хиляди посетители, а чаровната водеща Евелина Павлова е наш агент "под прикритие", който ще стане пряк свидетел на впечатляващото събитие. Тези дни повече подробности от нея, а дотогава: "Наздраве за Свети Патрик Ирландски!"

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *