JAMESON ПРЕДСТАВЯ: DIRECTOR\’S CUT С ПЕТЯ ИВАНОВА

„Аз съм просто едно момиче“, както се пее в една песен

0 коментара Сподели:

Наше момиче. Така можем да определим усмихнатата и лъчезарна госпожица Иванова, която спечели конкурса на JAMESON за филмов римейк в рамките на 60 секунди. Петя с лекота пребори конкуренцията и нейната версия на „Списъкът на Шиндлер“ накара журито да си каже, че дамите определено знаят как.

След победата Петя се отправи към претъпканата със звезди церемония на Jameson Empire Awards 2015 в Лондон, където класира България в световния топ 4 на култовото кино списание. След всички тези звездни успехи ние пък я хванахме да ни разкаже как от графичния дизайн с лекота се минава към филмовата магия и какво точно е планирала за в бъдеще, защото, както е тръгнало, май предчувстваме „Оскар“. Преди това обаче – за приликите и разликите с Лео и за пътя на мечтите – Петя!

Здравей, Петя! В какво настроение и къде те заварваме в момента?
Здравейте! Хващатеме вкъщи с любимото ми сутрешно кафе, в много добро настроение.

Сега на по кафе ни разкажи малко повече за себе си.
Учих Мултимедия в Нов български университети, остана ми да направя само дипломна работа, но както казва един приятел, „животът ме поиска“ и заминах да живея в Лондон. След няколко години реших да си дойда само за няколко месеца и да се дипломирам. Не обичам да оставям нещата незавършени. Междувременно започнах и работа, обградих се с най-прекрасните хора – страхотен екип сме, стана ми много уютно тук и останах. В момента уча магистратура – Филмово и телевизионно изкуство.

Това е супер, но я ни представи Петя в три думи?
Мечтател… трудно ми е. По-добре някой друг да даде определение.

Нещо по-лесно тогава – как се минава от графичния дизайн към киното и режисурата и как реши да се включиш в конкурса на JAMESON?
Това все пак са две творчески сфери и преминаването от една в друга беше лесно.Разбрах за конкурса три седмици преди крайния срок.

Идеята да събера филм в 60 секунди ми се стори много приятно предизвикателство, добър начин да изпробвамуменията си и реших да се включа.

Мечтала ли си някога да се занимаваш с режисура, с кино?
Да, замечтах се за това преди известно време. Преди половин година реших, че е време да се пробвам в тази област. Оказа се, че намерих голямата си любов!

И ние така ги усещаме нещата. Кое беше най-голямото предизвикателство, докато подготвяше твоя проект, и защо реши да правиш римейк точно на „Списъкът на Шиндлер"?
Избрах „Списъкът на Шиндлер", тъй като филмът е изключително въздействащ. Исках да направя римейк на сериозна тема. Преди две години посетих Аушвиц. Имам автентични кадри от там и реших, че мога да използвам някои от тях в римейка. Най-голямото предизвикателство беше монтажът. До момента не се бях занимавала. Известно време гледах онлайн уроци, за да успея да направя точно това, което искам.

Да те върнем към тръпката, когато чу, че именно ти печелиш. Какво е усещането?
Не можах да повярвам! Излязох да си получа наградата и от вълнение не успях да кажа едно смислено изречение. Това е първото филмче, което правя, и вложих голяма любов и желание, а и фактът, че журито оцени идеята ми и го избра да представи България, е голям комплимент за мен! Радвам се, че оправдах доверието им като се класирах във финалната четворка на световния конкурс.

От нас – огромно браво! И сега идва най-сладката част. Разкажи ни за церемонията по връчването на големите награди на култовото кино списание EMPIRE в Лондон. Развълнувана ли беше? Искаме да знаем за роклята, известните личности, усещането, целия блясък – за всичко.
Съставено в 60 секунди е една от категориите в Jameson Empire Awards. През цялото време бях спокойна, но когато дойде ред на моята категория, се развълнувах изключително много! Чувството да видиш името си сред номинираните и да чуеш думите „И победителят е …" на такава сериозна церемония е уникално!

Шегувах се наскоро, че аз и Леонардо ди Каприо имаме нещо общо – и двамата бяхме номинирани в Jameson Empire Awards, но не спечелихме.

Той обаче не присъстваше на церемонията. Мат Деймън беше там и взе наградата за най-добър актьор. Голяма част от екипа на Star Wars. По-късно се появи и Били Зейн…

Ех, мечтите стават реалност май, но какво ти донесе тази награда?
Прекрасни емоции! Освен това се уверих, че пътят, който съм поела, май е правилен.

Някой беше казал, че киното е магия и който веднъж се е докоснал – никога повече не излиза от нея. С теб така ли стана и ще има ли киното осезаемо място в живота ти занапред?
Определено киното ще е част от живота ми занапред. Влюбих се тотално и няма връщане назад.

Замисляш ли нови проекти?
Имам много идеи в главата и мисля една по една да започвам да ги реализирам. Засега подготвям първия си късометражен филм за майсторския клас на Георги Дюлгеров. Събрахси екип с прекрасни хора – актьори, сценограф, оператор, и се надявам, че с тяхнаподкрепа ще реализираме един хубав проект.

Тук идва логичният въпрос – как да определяме Петя сега? Режисьор или графичен дизайнер?
Аз съм просто едно момиче, както се пее в една песен. Ще се радвам да ме определят като режисьор, но за да заслужа това и то да има истинска стойност, ще трябва доста да се работи.

Как се сбъдват мечтите?
Аз моите си ги сбъдвам с постоянство, много ентусиазъм и любов към всичко, което правя. Много е рано да се каже, че съм си сбъднала мечтата да стана режисьор, но мисля, че поставих добра основа.

България или друга ще е твоята локация за развитие оттук нататък?
Не мисля да се ограничавам с конкретна локация. Живея в България, но бих работила по международни проекти и да се развивам в световен мащаб.

Звучи ни добре и ще те помолим нещо – дай ни една рецепта за финал. Твоята лична рецепта за щастие. Все пак лято идва.
Това с готовите формули не мисля, че работи. Всеки го интерпретират по свой начин и се получават неочаквани резултати.

На всеки сам трябва да му светне лампичката в главата и да осъзнае кое го прави щастлив и кой е най-добрият начин това да се постигне.

Не трябва обаче да се губи уважението към хората в стремежа към постигане на щастие, иначе става грозно. Както вече споменах, при мен неуморимият ентусиазъм и постоянството са нещата, които ми помагат да вървя напред, и никога не правя нищо на всяка цена. Само тогава резултатите могат да са добри и трайни.

СТАНИ СВЕТОВНОИЗВЕСТЕН С JAMESON! ВИЖ КАК!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *