НАЙ-ДОБРИТЕ ФИЛМИ ОТ СЕЛЕКЦИЯТА НА SOFIA FILM FEST ЗА 2016

Тази седмица посети Best of the fest

0 коментара Сподели:

Тази седмица имаш последна възможност да гледаш най-добрите филми от тазгодишната селекция на Sofia Film Fest. Best of the fest се случва в Дом на киното до 17 април.

Избери си филм и вземи билет срещу  8лв. Тези в кенчето също важат. Ето какво можеш да видиш:

12 АПРИЛ

18.00 –  БРУКЛИН

Великобритания-Канада-Ирландия, 2015, 105 мин

Реж. Джон Кроули

В ролите: Сърша Ронан, Домнал Глийсън, Джим Броудбенд, Джесика Паре и др.

Привлечена от Американската мечта в началото на Втората световна война, ирландката Елис всъщност се оказва в измъчената реалност на Бруклин, с претъпканите къщи под наем и мръсните зали за танци, където лошите решения тепърва ще се вземат. Приятелски настроен свещеник ѝ предлага да я насочва, а строга хазяйка я държи изкъсо, но Елис в крайна сметка се поддава на носталгията по родината. Тогава среща Тони и започва да вижда възможно бъдеще в Америка. Съдбата обаче е срещу нея – една трагедия я призовава отново у дома.

20.00 – Всичко ще бъде наред 3D

С интродукция от Вим Вендерс

Германия, 2015, 118 мин

Реж. Вим Вендерс

В ролите: Рейчъл Макадамс, Джеймс Франко, Шарлот Генсбур, Мари-Жозе Кроз и др.

Един ден автомобилна катастрофа променя живота на писателя Томас. Въпреки че той не е пряко виновен за трагедията, връзката с приятелката му се разпада. Томас изпада в дълбока житейска криза, търси упование в писането и се опитва да създаде свое семейство с новата си любов. Филмът се концентрира върху опита на писателя да преосмисли живота си и разказва за търсенето на прошка. Не само времето лекува раните, но и куражът да се изправиш пред проблемите и да простиш. Особено на себе си.

13 АПРИЛ

20.30  – Война

Дания, 2015, 115 мин

Реж. Тобиас Линхолм

В ролите: Пилу Есбек, Тува Новотни, Дар Салим, Сьорен Малинг и др.

Награди и номинации:

Оскар '16 – Номинация за най-добър чуждоезичен филм

Тобиас Линхолм доказва, че е експерт в познанието си за човешката психика под напрежение. Клаус Педерсен, водач на военно фомирование в Афганистан, принцип честен и добър човек, се оказва способен да прекрачи тънката граница между принципите и протокола и да вземе такова решение, че след негова команда да спаси живота на войниците си, но едновременно с това да предизвика неприятни последствия за себе си и семейството.

14 АПРИЛ

18.30 – Синът на Саул

Унгария, 2015, 107 мин

Реж. Ласло Немеш

В ролите: Геза Рьориг, Левенте Молнар, Урс Рехн, Тод Чармънт, Марчин Чарник, Йежи Валчак и др.

Награди и номинации:

Оскар 2016 – „най-добър чуждоезичен филм”

Кан 2015 – Голямата награда на журито

Златен глобус 2015 – „най-добър чуждоезичен филм”

Октомври, 1944 г. Аушвиц. Саул Аусландер е унгарски член на Специалния отряд – група от еврейски затворници, изолирани от лагера и заставени да помагат на нацистите в масовото изтребване. Докато работи в един от крематориумите, Саул открива тялото на момче, което прилича на сина му. Саул решава да направи нещо невъзможно – да спаси тялото на момчето от пламъците, да намери равин, който да му прочете молитвата за мъртвите, и така да му осигури погребението, което заслужава

15 АПРИЛ

16. 15 –  Ма Mа

 2015 ; Испания-Франция ; 111 мин.

Режисьор – Хулио Медем

Сценарий – Хулио Медем

Оператор – Кико де ла Рика

Музика – Алберто Иглесиас

В ролите – Пенелопе Крус, Николас де Висенте, Силвия Абаскал, Алекс Брендемюл, Елена Каранса, Луис Тосар

Изключително вдъхновяваща мелодрама за живота, смъртта, романтиката и майчинството. Това е най-новият филм на испанеца Хулио Медем с участието на Пенелопе Крус като жена, чиято воля и безкрайни възможности да обича я водят и през трагедиите, и през чудесата на живота.

18.45 – Разрушение

2015 ; САЩ ; 100 мин.

Режисьор – Жан-Марк Вале

Сценарий – Брайън Сайп

Оператор – Ив Беланже

В ролите – Джейк Гиленхол, Наоми Уотс, Крис Купър, Хедър Линд, Поли Дрейпър, Челиа Ау, Брендън Дулинг, Джуда Люис

Дейвис Мичъл е успешен инвестиционен банкер, който губи съпругата си в автомобилна катастрофа. Въпреки натиска от страна на тъста му да се стегне, Дейвис не може да дойде на себе си. Едно обикновено писмо с оплакване до компания за автомати за закуски се превръща в серия от лични признания. Писмата на Дейвис привличат вниманието на служителката по обслужване на клиенти Карън Марено и въпреки нейните емоционални и финансови проблеми, между двамата се заражда необикновена връзка. С помощта на Карън и сина ѝ Крис Дейвис започва да се съвзема, разрушавайки живота, който е познавал преди.

21.00 – Възкресение  

2016 ; САЩ ; 107 мин. ; цветен

Режисьор – Кевин Рейнолдс

Сценарий – Кевин Рейнолдс, Пол Айело

Оператор – Лоренцо Сенаторе

В ролите – Том Фелтън, Джоузеф Файнс, Клиф Къртис, Питър Фърт, Стивън Хейгън, Мария Бото, Миш Бойко, Марк Килийн

Eпичната библейска история на Възкресението, видяна през очите на един неверник. Клавий, властен римски военен ръководител, и неговият помощник Луций получават задача да разкрият мистерията около това какво се е случило с Исус в седмиците след разпъването му на кръст, за да разсеят слуховете за възнеслия се Месия и да предотвратят бунт в Йерусалим.

16 АПРИЛ

15.30 – ДНК А ПЕРУ


2015 ; Канада ; 85 мин. ; документален
Режисьор – Орландо Ариагада

Сценарий – Луи-Франсоа Грение

С участието на – Виктор Пиментел, Ула Холмкист, Сантиаго Уседа, Бернардо Рока Рей, Мариано Валдерама, Суiана Бака, Гасто Акурио, Мицухан Цумура, Хавиер Уонг, Умберто Сато, Педро Мигел Скиафино, Педро Соларис, Патриша Майлуф

През последното десетилетие Перу завладя света със своята оригинална, вкусна и много разнообразна кухня. Главният специалитет е севиче – приготвя се от сурова риба, маринована в лимон, сервирана с люти чушки „аджи“, сладки картофи „камоте“, маниока и царевица. Пътувайки по северното крайбрежие на Перу, Амазония и Лима, този документален филм разкрива историческите, кулинарните, природните и социо-политическите аспекти на това ястие, идващо от морските брегове и приготвяно и консумирано в Перу в древната си форма още отпреди времето на Колумб.

17 АПРИЛ

15.00  – Сатанинско танго

1994 ; Унгария-Германия-Швейцария ; 450 мин. ; черно-бял

Режисьор – Бела Тар

Сценарий – Ласло Краснахоркай, Бела Тар

Безименните персонажи в тази история живеят сред изоставена селскостопанска техника. Те са загубили всички ценности, които биха могли да придадат смисъл на съществуването им. Има само едно нещо, което може да ги освободи от това чувство на унищожение – желанието да избягат. Всеки един от тях се опитва да прави някакви жалки планове, за да се измъкне, но фаталната липса на самочувствие ги прави напълно неспособни да изпълнят целите си. Онова, което всички реално чакат, е Месия, който не само да опрости греховете им, но и да ги отведе от мизерното им ежедневие и да ги спаси от това кално море, което наводнява всичко наоколо. И чакането им не е напразно…

Сатанинско танго е зашеметяваща седемчасова черна комедия за края на комунизма в Унгария.


ЗА OЩЕ ЯКИ КИНО НЕЩА ЧЕТИ ТУК

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *