ЕДНА БЪЛГАРСКА РОЗА ОТ МЕН

За Балкана, за морето и за всички нас

0 коментара Сподели:

Er'Naste Nasimo

През 2000 година песента, с която Паша Христова възпява българската роза, става песен на столетието. Междувременно българската роза неизменно разцъфва всяка пролет южно от Балкана, в Розовата долина.

„На разсъмване всичко е розово, за 15 минути макар…“

Красивите и чувствителни цветове на розите се разтварят преди зазоряване и опитните берачи стават по тъмно, за да успеят да ги съберат, преди да са увехнали. При изгрев слънце цялата долина е в розово, а неуморните работници събират узрелите пъпки. Тази идилична картина се случва всяка година в края на месец май. България еедин от най-големите производители на розово масло, което се използва в парфюмерийната и козметичната индустрия. 

За розите с любов

В исторически план използването на рози за козметични цели и тяхното култивиране е започнало още в Древен Египет и Древна Индия. С мигрирането на арабските племена розите достигат до Персия и Тунис през IX век и цели 7 века по-късно навлизат в Европа.

Розите, които се отглеждат в България, са от сорта „червена маслодайна роза“, разновидност на Rosa damascena (Розата от Дамаск). Розовата долина, такава, каквато я познаваме днес, се оформя през XIX век, а два века по-рано започва отглеждането на рози по нашите земи в района на Одрин.

Войната на розите… и лалетата

Българската роза обаче намира своя съперник в холандското лале. Символът на „равната“ страна набира сила и почитатели в Европа и в света и заема опасна преднина пред родната царица на цветята. Започва битката за налагането на българската роза.

Една българска роза от нас

Така се стига до акцията на Летище София, в която доброволци раздават току-що набрани маслодайни рози от розовата долина на пътниците, пристигащи на летището. Хората, току-що стъпили на българска земя, получават за добре дошли роза от участниците в акцията. Идеята е да се привлече вниманието към Розовата долина и хората, занимаващи се с нелеката задача да поддържат традицията в отглеждането на маслодайните рози. 

Ако историята на българската роза те е развълнувала, не е късно да се присъединиш към големия Фестивал на розата, който ще се проведе този уикенд в Казанлък, и да се потопиш в благоуханната феерия, която долината предлага.

АКО ПЪК СИ СЕ РАЗВЪЛНУВАЛ НОСТАЛГИЧНО, ВИЖ И ТОП 5 НА НАЙ-СЕКСАПИЛНИТЕ МЪЖЕ ОТ СОЦ ВРЕМЕТО

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *