ЕДНА ГОДИНА В ЧИТАЛНЯТА

За културата на четене в София и разни други важни неща

0 коментара Сподели:

Любимата книжна инфоточка на София, която отвори врати в Градската градина през лятото на 2015 година, отбелязва първия си рожден ден през целия август. 

За 12 месеца читАлнЯта се превърна в модерна публична читалня, с атрактивна същност и среда за четене и обмяна на книги, в която повече от 2600 души – на възраст от ненавършена 1 година до 87 години, са се колебали между 2400 заглавия, повечето от които дарени от гражданите. Всъщност, както беше заложено още в самото създаване на мястото, единственото условие за създаване на читателска карта и до днес си остава дарение на поне една книга – съвременна художествена литература на български език.

По случай рождения ден на книжния спот хората, които стоят зад проекта, са заложили в програмата си разнообразни книжни инициативи за нови и редовни читатели. Те ще очакват гражданите на столицата във и около пространството на малката библиотека до края на месеца, а за финал на 1 септември е предвиден голям празник. Отбелязването на рождения ден на читАлнЯта започна още на 29 юли, когато всеки жител на София имаше възможност да си направи читателска карта, без да дарява книга.

Ден за свободно издаване на читателски карти ще бъде и 1 септември, когато се предвижда кулминацията на инициативите.

От началото на август в читАлнЯта стартира и инициативата „Книга на сляпо”, която продължава до края на месеца и предизвиква вече записаните читатели да експериментират с избора на четиво, като знаят само една дума от заглавието й. В част от предварително опакованите томчета са скрити и специални „златни билети”, които ще донесат на най-големите късметлии книжни подаръци, така че трябва да пробваш какъв ти е късметът, когато наминаваш оттам.

До края на месеца събитията, с които всички заедно ще се губят в литературна София, ще продължават, а повече информация за тях може да намериш на фейсбук страницата на пространството. На 1 септември, четвъртък, ще приключат събитията по повод рождения ден, като за финал екипът на проекта „Актьори срещу поети“ ще подготви нов литературно-театрален пърформанс. От 19:30 часа всички зрители ще имат възможност да видят не само мирна литературна битка, но и  нови читателски, авторски и актьорски прочити.

Пред читАлнЯта ще има и специална фото будка, в която ще можеш да се снимаш за спомен с дървените букви и да изпишеш свое послание с тях. По време на финалния празник ще бъдат връчени още награди на най-редовните читатели и на всички, открили златни билети в инициативата „Книга на сляпо”.

Защото книгите са супер! 

Виж кои български бестселъри четем.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *