Чакаме се в квАРТала

спирка № вторите 9

0 коментара Сподели:

Валко Славов

Както ти разказахме, старият еврейски квартал на София, заключен между булевардите „Дондуков”, бул. „В. Левски”, бул. „Сливница” и бул. „Мария Луиза”, ще приюти между 16 и 18 септември най-новия фестивал за култура и начин на живот под името квАРТал, а ние нямаме търпение.

Вече споделихме някои от основните точки на маршрута, по който ни предстои да се разходим в средата на септември, а сега ти сервираме и втората порция от десет локации, които ще те изненадат от приятно по-приятно. Давай смело!

Sterling bar

Започваме с едно легендарно заведение, което се говори, че е от 100 години, на „Екзарх Йосиф“ 103 (на гърба на математическата гимназия). Sterling bar е прекрасен, декадентски, пълен с антики, със стиймпънк стилистика и те пренася в миг в Западна Европа през XIXи XXвек. Освен подбраните съкровища на бара, тук звуците са ни от любимите – блус, соул, джаз, рок, реге и още много.

Фабрика Дъга

Любима, специална и абсолютен хит в града ни. „Фабрика Дъга“ на ул. „Веслец“ 10 бързо заблестя във всички цветове. Включвали сме я в почти всички наши маршрути – от тези за най-добро кафе в града ни, което тук си е тотален господар, през селекцията ни за пролетни и нови сезонни менюта, през тази за сладоледи и сладки изкушения и какво ли още не. Тук се ядат мекички в неделя или се остава дълго не за брънч, а за закуско-обяд под дъгата.

Ателие Пластелин

Фондация „Ателие Пластелин" е сдружение от артисти, които реализират собствени артистични събития (изложби, пърформанси, уъркшопи, литературни четения, работни ателиета и театрални представления) от началото на 2008 г., а днес емблематични за мястото са станали както мазето на Ателие Пластелин, дворът, така и самата старинна сграда с избелелите си дървени врати и прозорци – идеалният декор за всяко изкуство.

Сградата на Пожарната
          

Точно до църквата „Св. Параскева“, по протежението на ул. „Георги С. Раковски“ и ъгъла й с ул. „Екзарх Йосиф“ се намира сградата на Пожарна безопасност и защита на населението. Постройката е емблематична за града ни, като по случай патронния празник на столичната пожарна през 1926 г. тук е извършен грандиозен молебен със знамена, духова музика и военен оркестър, както и много знатни и високопоставени гости. Обща снимка от онова време пред сградата пък свидетелства за присъствието на легендарния командир на пожарната команда – Юрий Захарчук.

Видеотека

Ако беше филм, това място щеше да се казва „Последната видеотека в София“ и макар това сигурно да не е вярно, тя изглежда точно така. Видеоклубът се намира на ъгъла ул. „Веслец“ и ул. „Кирил и Методий“ и е зареден до дупка с VHS и DVD-та, което на нас лично ни действа супер добре, особено в неделя следобед с пуканките и старото черно видео вкъщи.

Антики Балтов

„Антиквариат Балтов“ е точно до „Дом на киното“ на ул. „Екзарх Йосиф“ 37 и след като видиш синята му табела и изкачиш две-три стъпалца, се озоваваш някъде много назад. Тук можеш да намериш неща, като сребърни лъжички от 1891 г., униформа на капитан от артилерията от преди 1945 г., красиви медни гюмове и още бижута, монети, ордени и медали, картини, та дори и български вина.

БюфетЪ

„БюфетЪ“ е бял, кокетен, артистичен, градски и много вкусен. Намиращ се на ул. „Екзарх Йосиф“ 44, той ще те посрещне с тухлените си стени, многото красиви предмети навсякъде, стълби по тавана и наистина неустоимата си кухня. Ако имате деца, не се притеснявайте, защото тук те са като в рая на локомотивите, шарените моливи и всичко, което им е интересно. Мястото е уютно, храната домашна и с много авторски глезотии, а посрещането е като при мама – един път!

Минералните чешми

Впечатлен от скритото богатство на Сердика – минералните й извори, император Константин Велики произнася следните думи при своето идване в античния град – „Сердика е моят Рим!“. Една от причините за възникването на София в древността освен кръстопътното положение на Софийското поле всъщност са минералните води. И днес, макар че Централната минерална баня е превърната в Музей за история на София, минералните чешми от древните разкопки на столицата ни вдясно от банята още текат. Изгледът и реставрацията им биха били добра идея (и говорим за доста по-значителни промени от сегашните), особено по време на „квАРТал“ феста, който обръща внимание именно на потенциала на района.

Младежки театър

Младежки театър „Николай Бинев“ на бул. „Княз Александър Дондуков“ определено крие артистичния дух на квартала и му придава онзи особен възвишен дуенде стил, който ние толкова харесваме. Театърът отваря врати в сградата на старото кино „Балкан“ през 1945 г. под името Народен театър за младежта. По-късно е преместен в новата сграда на бул. „Княз Дондуков”, но това не продължава дълго поради опожаряване на зданието. Оттогава Младежкият театър често сменя доста адреси до 2006 г., когато се прерязва лентата на новото пространство, където е и до днес. Кръстен е на незабравимия ни театрал, актьор и режисьор Николай Бинев.

За финал ти споделяме, че „квАРТал“ фестът всъщност те поощрява да откриеш своите собствени местенца в района, които не са в официалните маршрути, и да създадеш своя си история с тях, защото София е наистина красива, когато надникнеш под полата и зад усмивката. Търси – тя е оставила по нещо за всеки в стария еврейски квартал.

Виж предните 9 локации, а картата на всички е тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *