Докосни се до най-красивите библиотеки по света

Интимните кътчета на интелектуалния прогрес, които са побрали великата красота не само по лавиците си, а в цялостния си интериор...

0 коментара Сподели:

Има нещо в тези места, което продължава да привлича автентичния човек, за да го превръща в естет, ценител и класик.

Библиотеките са като живи същества, които се наслаждават на прекрасната си архитектура, и понякога на гости им отиват будни умове, за да потънат в миризмата на книги, прах, мечти и литературни богатства. Освен своята красота библиотеките притежават устойчивост, за да съхраняват своите необятни пространства така, както никои други стени не успяват. Истината е, че дори хората, които не са страстни любители на книгите, посещават библиотеките по света, които се превръщат в атрактивни архитектурни забележителности и привличат вниманието неустоимо. Тези пазители на големи интимни пространства, литературни съкровища, история и култура, характерна за държавата, в която се намират.

Ето няколко от най-величествените библиотеки – толкова красиви, че затаихме дъх…

Библиотеката на „Тринити Колидж“ в Дъблин, Ирландия

Признавам си, че това, което винаги най-силно ме е привличало в тази дестинация, са червенокосите хора, зелените площи и уискито. Истинска атракция в Дъблин обаче се оказва библиотеката на най-стария ирландски университет „Тринити Колидж”. Тази красавица е създавана от 1712 до 1732 г., а сред редовете и полиците, които са с дължина над 65 метра, са поместени над 200 000 книги. Библиотеката е изцяло покрита с мрамор и тъмно дърво, таванът е плосък, но покривът е издигнат, за да побере повече книги. 

Bibliotheca Alexandrina в Египет

Намира на средиземноморското крайбрежие на Египет и представлява грандиозно съвременно съоръжение със специфична архитектурна идентичност. Поръчана през 1989 г., за да се превърне в съвременна версия на легендарната библиотека в Александрия. Настоящата сграда е предназначена да служи като връзка на един град за историята и наследството, което носи. Открита е на 23 април през 2002 година, като строителството й е продължило цели 12 години. Сградата има 11 етажа и е с формата на срязан косо цилиндър, за да символизира Слънцето – знака на Древен Египет. На една от стените могат да се видят букви от всички съществуващи азбуки в света, а светлата читалня побира 3500 посетители. Автономният обект е прецедент за съвременния дизайн на библиотека и определено е изключително впечатляващ.

Библиотеката на манастира „Страхов“, Чехия

Ако искате да видите красиви библиотеки… търсете ги по манастири. Тази специално се намира в манастира „Страхов“ в Прага. Изградена е в интересен, но помпозен френски стил рококо и притежава колекция от глобуси, която е характерна за старинните библиотеки, понеже демонстрира вековен авторитет.

Национална библиотека във Виена, Австрия

Австрийската национална библиотека носи своята богата история още от XIVвек. Тогава херцог Албрехт III започва да събира книги и организирал редовни преводи на произведения от латински и немски език. Всичко това се съхранявало в параклиса на Хофбург. След това император Фридрих III започва като наследство да допълва колекцията с ценни книги. Голям принос за библиотеката има император Максимилиан, който придобива от жена си книги от Бургундия, а втората му съпруга Бианка Мария Сфорца като зестра дарила книги от Италия. През 1624 година Фердинанд II нарежда от държавната хазна редовно да се отделят средства за разширяване на библиотеката. Традицията продължила и със следващите управляващи, а след провъзгласяването на Австрийската република през 1920 година библиотеката се преименувала на Австрийска национална библиотека. Днес бароковият й дворцов стил я помества сред едни от най-красивите исторически библиотеки в света, чийто книжен антураж е несравним.  Конструкцията на сградата е по проект на архитекта Йохан Бернхард Фишер фон Ерлах, а изпълнението на този проект е било осъществено от неговия син – Доузеф Емануел, в периода 1723 – 1726 година.

Библиотека „Адмонт“, Австрия

Друга библиотеката от Австрия, която не може да се подмине, е тази на абатство „Адмонт“, която е една от най-големите манастирски библиотеки в света. Построена е през 1776 г. от Джоузеф Хубер и е изрисувана от художника Бартоломео Aлтомонте. Разположенана брега на река Енс в Югоизточна Австрия, библиотеката на абатство Адмонт е несравнимо красива. Бароковият архитект Джоузеф Хубер през 1776 г. е получил задачата да измисли дизайна на залата.Изписана в бяло и златисто, библиотеката е коронована от седем купола, които са изрисувани от Бартоломео Алтомонте с фрески, изобразяващи различни фази от човешкото познание. Там се намират и известните скулптури на Джоузеф Стамел „Четири последни неща“, които изобразяват Смъртта, Рая, Ада и Последния съд.

Библиотека Свети Флориан, Австрия

И, разбира се, библиотеката на манастира на Св. Флориан в Австрия, която е малка, но таванът й отново е украсен с фреска от Бартоломео Алтомонте.

Кралската библиотека, Копенхаген, Дания

Кралската библиотека в Копенхаген е най-голямата библиотека в Скандинавските страни. Тя е предназначена както за национална библиотека на Дания, така и за библиотека към университета в Копенхаген. Сред колекцията й може да се открие разнообразие от исторически експонати. Всички книги, които са печатани в Дания от XVIIвек, се помещават в архивите. Там се съхранява и първата книга, излязла в Дания през 1481 година.

Helsinki University Main Library, Финландия

Библиотека към Хелзинкския университет се намира в сърцето на града. Тя е проектирана така, че да предложи широка гама от услуги, гъвкаво време за посещение на  голям поток хора. Така тя се превръща в портал към нова информационна епоха, разположена в центъра на Хелзинки. Архитектурната отправна точка се стреми да обогати градския пейзаж с уникална обществена сграда, която да отговаря на неговите околности, от гледна точка на материали, дизайн и височина. Сградата е с множество отворени пространства по тавана, а всяка от етажните зони разполага със звукоизолирани работни съоръжения, за да се обособят стаи за колективна и шумна работа, които не пречат на тишината в стаите за четене.

Библиотеката във Венесла, Норвегия

Библиотеката във Венесла, Норвегия, впечатлява със своята серия от арки или „ребра”, поддържащи покрива, които наподобяват скелет на кит. Обединява в себе си библиотека, кафене и зали за срещи. Интериорът е направен така, че да внесе градския живот вътре в сградата. Всяко от 27-те ребра е предварително конструирано от ламинирани дървени елементи и в тях се намира вентилационната инсталация. Те оформят геометрията на покрива, както и вълнообразната ориентация на обширното отворено пространство, в което са обособени лични зони за учене, сякаш скрити едно от друго.

Основна цел на тази структура е да се намалят енергийните нужди. Съчетават се  структура, техническа инфраструктура, обзавеждане и интериор в единен архитектурен дизайн, който създава усещането за силна пространствена идентичност, която надминава дори първоначалния замисъл на  този културен център.

Читалнята на Британския музей,Лондон

Една от най-впечатляващите читални на света със сигурност се намира в Британския музей в Лондон. Дълго време достъпът до нея е бил ограничен само до регистрирани изследователи. Читалнята се е използвала през годините от голям брой известни личности, включително и по-специално Мохамед Али Джина, Карл Маркс, Оскар Уайлд, Брам Стокър, Махатма Ганди, Ръдиард Киплинг, Джордж Оруел, Джордж Бърнард Шоу, Марк Твен, Ленин, Норберт Елиас, Вирджиния Улф, Артюр Рембо и Хърбърт Уелс.

Архитектът, по чийто проект е направен дизайнът на тази впечатляваща сграда, е известният Норман Фостър. Той и неговият екип от архитекти трансформират вътрешния двор на Британския музей в най-обширния и просторен обществен площад в Европа, а там, точно в центъра му се намира читалнята, чийто покрив е изработен от стъклени плоскости.

Библиотеката на абатство Виблинген, Германия

Дори сред доста голяма конкуренция библиотеката в северното крило на абатство Виблинген е една от най-впечатляващите в света.Прелестните картини на Франц Мартин Кун красят тавана над декорираната с орнаменти зала, завършена през 1744 г. Изработена е изцяло от дърво. Дори „мраморните“ колони са всъщност боядисани и след това изписани с фрески. Не се заблуждавайте… статуите също са дървени.

Ханделингенкамер, Холандия

Ханделингенкамер може и да се намира в Холандия, но е архитектурен образец от Ренесанса. Изградена е от архитекта К. Х., силно вдъхновен от красотата на Китай. Това проличава в цветовете и драконовите глави по стените, железните орнаменти.Отличителна е спираловидната стълба в библиотеката, която се явява удобен и интересен начин за достигане до по-високо качените книги. Куполът от оловно стъкло дава на интериора много естествена светлина, което прави възможно четенето на всяка от десетките хиляди книги тук.

Национална библиотека на Франция, Париж

Историята датира от 1368 година, когато Шарл V обявява кралската библиотека в Лувъра. През 1998 година по желание на френския президент Франсоа Митеран се извършва конструкция на нова сграда, която съдържа повече от 10 милиона книги. Изложбеното пространство е също част от новата сграда. Тази национална библиотека в Париж е истинска национална ценност.

Библиотеката Света Женвиев в Париж, Франция

Друга красива ценност от столицата на Франция, която не можем да подминем.

Библиотеката на Ескориал, известна като Regia Laurentina, Испания

Разположена в западната част на комплекса, точно срещу Голямата базилика, от която я отделя големият Двор на кралете. Библиотеката е планирана от Хуан де Ерера, който изработва и дизайна на лавиците. Залата, в която се помещава библиотеката, е дълга 45 метра и притежава богата и добре запазена украса от фрески на италианския художник Пелегрино Тибалди. След завършването на Ескориал Филип II премества в библиотеката цялата си колекция от книги, включващи образци от цяла Испания и Европа. Постепенно фондът на библиотеката се обогатява и днес наброява над 40 хиляди тома, сред които образци от XVи XVIв., както и над 5000 ръкописа на арабски, латински и испански език.

Библиотеката на националния дворец „Мафра“, Португалия

Националният дворец в Мафра е дворец и отново манастир в град Мафра, Централна Португалия. Дворецът е сред най-големите барокови сгради в страната. Строителството му започва през 1717 година и се свързва с обет, даден от крал Жуау V, да построи манастир, ако му се родят деца. Ръководството на строежа е възложено на немеца Йохан Фридрих Лудвиг. В хода на строителството приходите от добива на злато в Бразилия нарастват и първоначалният проект е значително разширен.

Ядрото на комплекса е барокова базилика, край която е разположен францискански манастир, но той се използва също и като извънградска резиденция на португалските крале. Сградата не е окончателно завършена, но строителството е прекратено след Лисабонското земетресение през 1755 година.

Biblioteca Joanina в Коимбра, Португалия

Друга книжна красавица, която ще покажем…

Библиотеката на Конгреса

Фактически това е националната библиотека на САЩ, която се намира във Вашингтон. Има колекция от 30 милиона книги и е най-голямата библиотека в света. Основана през 1800 година с цел да обслужва нуждите на Конгреса, който се помещава там от края на XIXвек. По време на Британско-американската война първоначалният запас от книги е унищожен. Библиотеката е възстановена през 1815 година, когато Томас Джеферсън продава на Конгреса личната си колекция от 6487 книги.

Общинската библиотека в Ню Йорк

Второто американско богатство е общинската библиотека в Ню Йорк с едни от най-величествените тавани.

Правната библиотека на щата Айова, САЩ

Както и правната библиотека на щата Айова…

Национална библиотека и архив на Квебек

Подобаващо завършваме този тур с кадъра, който ни смая, а именно националното богатство за архиви в Квебек.

А ако тези са ви харесали, може да продължим с още един магически тур из тези вълшебни пространства, разположени навсякъде по света.

И ако библиотеките бяха жени, вижте на кои красивици от миналото щяха да приличат.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *