Костюмът на раздора

Правилно и грешно в конкурса "Мис Вселена" за представителката на страната на модните критици

0 коментара Сподели:

Конкурсите за красота винаги са били многопластови. В тях можеш да видиш блясък, диаманти, пищност, но и голяма доза сълзи, обиди и груби нападки. Изявите на манекенките по света са предизвиквали силни публични вълнения, както когато през миналата година объркаха победителката на конкурса Мис Вселена, тогава почти всички подкрепиха категорично носителката на короната от Флипините. Помним и как точно самата българска участничка в конкурса– Радост Тодорова я насърчаваше да отиде напред на сцената при короната си, тъй като филипинката беше ужасена от случващото се. Но видяхме и яростните нападки срещу Мис Франция 2017 г., която е с по-тъмен цвят на кожата и беше сравнена с маймуна. Да, намесим ли много жени на едно място и диаманти, интригата е налице.

Нова вълна неприязън витае покрай българската следа на тазгодишната Мис Вселена. 21-годишната Виолина Анчева представи страната ни на престижния конкурс, провел се във Филипините. Самата тя се класира за конкурса като стана „Мис Вселена България 2016“, както и стана популярна след участието й в „Мис Национален отбор“. Досега на конкурси от световен ранг като „Мис Вселена“, в кръга за национални костюми, сме виждали няколко българки, облечени в традиционни носии, Виолина обаче преобърна представите за  България и се появи в нетрадиционен костюм с чанове, вдъхновен от българските кукерските традиции.

Облеклото е по идея на студент от Националната художествена академия, който сам е измислил и съствил дизайна, вдъхновен от празника ни „сирни заговезни“.

Но вместо да кажем „страхотно“, „поздравления“, злобните коментарите в социалните медии у нас не стихват. Докато българите в мрежата сравняват роклята със секс костюм, в САЩ USA Today постави облеклото в класация на топ 50 от най-атрактивните костюми в конкурса. Признанието на миската ни от света и отхвърлянето на облеклото й у нас е големият парадокс. Страната, която представяш, дори не ти казва „браво“, а светът сякаш е отворен за красотата на идеята ти.

Във Филипините видяхме какви ли не костюми – на снежинката Мис Канада, коралът Мис Австралия, рицарката Мис Великобритания, Мис Аруба беше момиче със сърф, доста пернати костюми като на Мис Белгия и Бразил и Мис Виетнам, която цялата беше в бамбук. Но имаше радост, смях, а не злоба.

И не само в САЩ оцениха красотата на българския тоалет, но и във Филипините признават с какъв финес и блясък е представила страната ни нашата миска.

Виолина коментира в медиите, че костюмът е начин да се привлече внимание към страната, да представим България на света по-атрактивно и запомнящо се. А ние не знаем нищо друго освен да хейтнем и чуждото и нашето. 

И докато короните отиват в страни като Франция и Филипините, България остава с една заслуга – признание на роклята на Виолина, с която показахме каква история имаме и колко силна държава сме били, но всъщност сме разединени, на модни критици и модни сакатлъци.

Виж още за тези, които най обичат да мразят.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *