Мъжете от старите ленти, които ни подкосяват краката

Не само с актьорска игра, а с неповторима красота и качества

0 коментара Сподели:

Вероятно не е обществена тайна, че жените харесват зрели мъже. Може да има изключения, не споря, но с годините качествата при мъжете си проличават по-ясно.

Казват, че хубавите жени остаряват като виното, а това, което бих добавила, е, че хубавите мъже остаряват като уискито. Звучи наистина опияняващо.

 

Напоследък през уикендите си правя маратони с приятеля ми и отбираме филми, които ме накараха да си припомня хубавите американски кинопродукции от златните векове, както и да се вгледам в лицата, които са бродили по тази земя и оставят отпечатък във всеки попаднал дори само на един техен кадър. Изгледаш ли филм с тях, няма как да не се захласнеш по образа, красотата и обаянието им. Ето моя списък на най-красивите мъже, златните момчета, които подкосяват краката не само с актьорска игра и красота, а с обречените си съдби или постижения, на които сваляме шапка, разголваме рамо, усмихваме се или проронваме по една скъпоценна женска сълза, че не сме успели да ги срещнем някак си. Без претенции за изчерпателност, но все пак.

РОБЪРТ РЕДФОРД (1936)

През август тази година актьорът ще стане на 81. Може да се каже, че това е живата легенда на световното кино. Любопитна подробност е, че освен безупречни умения на екрана е с изключителни качества на бейзболен играч. Благодарение на бейзбола през 1954 година печели стипендия в Университета в Колорадо, която губи след смъртта на майка си. Тежък период, след който започва да пие, заминава за Франция и Италия, отдава се на бохемски живот и единственото хубаво, което остава от бейзбола, е, че дълги години поддържа добра форма с него. Но няколко години след кризата през 1957 година се завръща в Щатите, за да сключи брак, да се премести в Ню Йорк и да започне с изучаването на живопис. Пробивът на актьора на големия екран е с комедията "Боси в парка" с Джейн Фонда, но се превръща в звезда с участието във филма "Бъч Касиди и Сънданс Кид", където си партнира с Пол Нюман (да, да, и за него ще говорим! имай търпение!). Всеки може да чете за неговите актьорски и режисьорски умения много дълго, затова накратко ще кажа, че в този живот трябва да изгледате неговото участие във "Великият Гетсби" и "Ужилването", както и моя любим "Последният замък". През 1980 г. печели "Оскар" за режисьорския си дебют "Обикновени хора", а през 2002 г. получава още веднъж статуетката за цялостно творчество.

КЛИНТ ИСТУУД (1930 )

През 1930 година се появява Клинт Истууд. Всеки знае, че е американски актьор и режисьор. Четирикратен носител на награди от Академията. Истууд получава множество награди „Оскар“ за филмите си „Непростимо“ (1992) и „Момиче за милиони“ (2004) – за най-добър режисьор и за най-добър филм. За ролите в тези филми той също е номиниран за най-добра мъжка роля. Изключително запомнящ се образ, който веднага привлича погледите явно и с височината си от 193 см.

“Момиче за милиони“ е ясен, но в „Непростимо“ Истууд оставя същността си. Там той си позволява за последно да възроди жанра уестърн с режисиран от него филм. Играе ролята на застаряващ някогашен стрелец. Филмът получава 9 номинации за „Оскар“ и както споменахме, печели.

Виж повече: Най-красивите актриси от миналото, които заслепяват настоящето 

Роден в семейството на Клинтън Истууд-старши, работник в стоманодобивната промишленост и Маргарет Рут Истууд , работничка във фабрика. Той има английско, шотландско, холандско и ирландско потекло, като крайният вариант е, както забелязваме, доста магнетичен. Съдбата му изобщо не е лека – за да се справя, през по-младите си години той работи какво ли не. От събирач на сено, дървар, шофьор на камиони до огняр. През 1950 година е повикан, за да изпълнява военните си задължения, където Дейвид Янсен и Мартин Милнър го убеждават, след като се уволни да замине за Лос Анджелис и да се пробва във филмовата индустрия. Добре, че ги е послушал и това се случва през 1954 година.

Женил се е два пъти, а едновременно с това има много деца от множество любовни връзки, но да се върнем на кариерата. Снима се в разни малки филми, а след това заминава за Италия, където снима трилогията "За шепа долари" (1964), “За няколко долара повече” (1965) и “Добрият, лошият и злият” (1966). Режисьор и на трите е Серджо Леоне. Тези филми, известни като „спагети уестърн“, добиват световна популярност, което превръща и Истууд в разпознаваем. Така, след като се завръща в САЩ, той продължава да се снима в уестърни до 1971 година, когато прави своя режисьорски дебют. В тази връзка през 2005 година той получава „Оскар“ за режисура на „Момиче за милион долара“ и е на 74 години. Това го превръща в най-стария носител на отличието.

През 2006 година режисира два филма, един от които е „Подмяната“ с Анджелина Джоли и държа да го спомена, защото е един от малкото смислени филми с нея. Имаме удоволствието още да режисира и продуцира, за да се радваме на таланта му, като последният филм от него излезе през септември 2016.

АЛЕН ДЕЛОН (1935)

Истинското му име е Ален Фабиан Морис Марсел Делон, последният да затвори вратата, моля. По-известен като „ти па си Ален Делон“, или нарицателно за красота. Роден в предградие на Париж, но определено по-красив от този град и като повечето красиви мъже има повече от един брак. Официално наследниците му са трима от два негови брака и всеки от тях има общо с актьорска дейност. Снимал се е в около 88 филма, но освен че е известен с актьорските си умения, Делон е успешен бизнесмен със собствена авиолиния, както и колекционер на картини, оценявани за милиони. Много филми с него са ни любими, но няма да сгрешите, ако изгледате най-добрата му мъжка роля с награда „Сезар“ в „Нашата история“ от 1985 година.

СТИЙВ МАКУИН ( 1930 – 1980 )

Започвам с първия, който вече си е отишъл и който е страстен автомобилен и мотоциклетен състезател. Докато учи актьорско майсторство, всъщност се е издържал с такъв тип състезания. Всепризнато е неговото реално участие в собствените му филмови каскади. Безстрашен и пленителен. През периода на контрадвиженията срещу Виетнамската война изгражда образ на „антигерой“, което го превръща в един от най-прославените и високоплатени актьори на 60-те и 70-те години.

Маккуин е многократно номиниран и награждаван от различни фестивали и институции. Сред най-емблематичните филми с негово участие са: „Великолепната седморка“ (1960), „Голямото бягство“ (1963), „Аферата Томас Краун“ (1968), „Булит“ (1968), който е лента, преизпълнена с опасни сцени на четири колела. През 1974 г. той става най-високоплатената филмова звезда в света и има защо.

ДЖЕИМС ДИЙН (1931-1955)

Blue jeans, white shirt. Walked into the room you know you made my eyes burn. It was like, James Dean, for sure. You're so fresh to death and sick as ca-cancer. Доста често се сещам за това парче на Lana del Rey, когато става дума за тази легенда, която веднага се появява в съзнанието ми, стане ли дума за красиви хора от старите ленти. Момчето на изток от рая, което няма да бъде забравено никога, въпреки че от филмова гледна точка има само три ключови роли преди смъртта си. Филмите „Бунтовник без кауза“, „На изток от рая“ и „Гигант“ са задължителни.

Виж повече: Най-красивите актриси от миналото, които заслепяват настоящето – част 2

Освен страст към киното притежава такава и за високите скорости, достигани с хубави коли. Спечелил достатъчно награди за състезания с леки коли и дори мотори, а изведнъж загива в автомобилната катастрофа, докато кара поршето си с превишена скорост. Може само да си представяме как би изглеждал като по-възрастен от 24 години. По ирония на съдбата се предполага, че това е самоубийство, защото няколко дни по-рано жената, в която е влюбен, се омъжва за друг. До днес е единственият актьор в историята, който посмъртно е два пъти номиниран за „Оскар“, а година след смъртта си печели „Златен глобус“. Един американски блян, който без следа от времето си остава идол за киното и естетиката.

МАРЛОН БРАНДО (1924 – 2004)

Истински огнен елемент, считан за един от най-знаменитите филмови артисти не само на своето време. Носител е на неизброими награди от филмовата академия на САЩ, но грандиозните са за Най-добра мъжка роля във филмите „На кея“ (1954), „Кръстникът“ (1972) и за цялостна кариера. Също така е притежател на редица други почетни отличия, като е поставен на четвърта позиция в 100-те най-велики актьори на всички времена от Американския филмов институт. При мен заема завинаги първо място за красота.

Освен велик актьор той е и известен активист. Редовно демонстрира отношение по важни политически и социални проблеми. Примери за това са ясната му позиция спрямо американските граждански права и преместванията на американските индианци. Женен е два пъти и има осем деца – син от първата си съпруга. От втората и третата си жена Брандо има още двама сина и две дъщери. Освен това има дългогодишна връзка с домашната си прислужница, която му ражда още една дъщеря и двама сина. Много хубав подарък за света е този човек.

ПОЛ НЮМАН (1925 – 2008)

Още един любител на високите скорости. С една приятелка сме убедени, че евреите са едни от най-красивите мъже. Пол Нюман доказва това със своя еврейски произход. Два брака и множество награди за великолепни актьорски изпълнения. През 1954 г. дебютира в киното с продукцията "Сребърният бокал", където играе ролята на Базил. Филмът е ужасен, а самото изпълнение на Нюман е под всякаква критика. Години по-късно той откупува две страници в "Ню Йорк таймс", за да се извини на почитателите си за чакащото ги разочарование, ако решат да гледат този филм. Той е един от най-осъзнатите, благородни и ценностни личности спрямо живота и работата си. Има цели 80 роли, всяка от които внимателно подбирана. Хубави ленти, където може да го гледате, са например „Някой там горе ме харесва“ от 1956 – като цяло филмът е шедьовър, но Нюман е повече от зашеметяващ. След това продължете с екранизацията на „Котка върху горещ ламаринен покрив“ от 1958 година. През 60-те години той достига златните си моменти. Доказва, че е сред най-добрите актьори на своето време, в прочутото си преобразяване като затворника Люк в драмата на Стюарт Розенберг "Хладнокръвният Люк", а милионите, които печели, често спонсорират хуманитарни инициативи.

В този ред на мисли мястото не достига да разкажем за великите им подвизи, но няма как да не отдадем почит на класици като Антъни Хопкинс, Джак Никълсън и още едно лице, което не е родено през 30-те, но спада към категорията. Да, именно Ед Харис. Освен това няма да се спрем дотук и скоро може да очакваш убийствения ни списък за съвременните актьори, които с участията си ни карат незабавно да гледаме филмите, в които участват, защото, освен че са невероятни, тези мъже имат характер и подбират роли, които не са за изпускане.

Виж и кои са вдъхновяващите жени над 40.

Ето и 9 сериала, които си гледал, ако си бил дете през 90-те

Какви са сериалите днес? Виж нашето мнение за Stranger Things

Търсиш още вдъхновение? Открий го в нашия Instagram

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *