Разцъкай и извън Градина vol.2

№2 МИСТИЧНО

0 коментара Сподели:

Както вече ти казахме – знаем, че си на плажа, и знаем, че грам не те интересува какво се случва наоколо, освен по трасето каравана-плаж-бар. Обратно на твоето приятно настроение обаче и със седем чаши разлика изпреварваме летните ти желания и ти предлагаме да си вдигнеш почернялото дупе от пясъка и да си причиниш нещо повече от деГрадинарско-морски уикенд. Демек – правим ти супер фреш селекция какво може да видиш по морето в сезона на дините, извън дините на барманката и шестото мохито. Чети и тръгни, за да може лятното ти стори да е малко по-разнообразно и за да имаш поне една снимка от нещо интересно, която става за показване пред роднини. Следва спирка две – МИСТИЧНО.

БЕГЛИК ТАШ

Беглик Таш е разположен точно на 5 км от Приморско и на 40 км от Бургас, в полите на най-мистичната ни планина Странджа. Беглик Таш е едно от най-големите праисторически мегалитни светилища на територията на България с обща площ на централната част от около 8 декара. Освен това, което ще прочетеш в интернет за мястото, ние ти подсказваме, че тук са идвали едни хора с едни уреди и са замерили енергия в особено големи размери. Ако ще медитираш, направи го при камъка на Апостол Таш, който представлява огромно обърнато сърце, през чиято ниша (образувана точно под него) на 22 юни – най-дългия ден в годината, на изгрев преминават слънчевите лъчи, което прави тази част от светилището своеобразен календар на древните. Беглик Таш заедно с Мишкова нива – най-древното тракийско светилище в Странджа, са задължителни за всички, търсещи мистични преживявания.

ПЕЩЕРАТА НА СВ. МАРИНА

Както казахме, Странджа е толкова мистична, че не е хубаво да се замръква тук без водач или радиестезист. Всяка година на 17 юли местните почитат силно празника на християнската светица св. Марина. Считана за лечителка и пазителка от змиите, които в Странджа са си като у дома, светицата лекува и дарява бездетни майки с рожби. В района се намира и нейната пещера светилище, до която се стига трудно, но определено си заслужава. Мястото се намира зад някогашния кльон (граничното съоръжение), много близо до границата с Турция, дълбоко в дебрите на Странджа, в местността Ликуди. На около 12 км в източна посока от село Сливарово, като е възможен достъп и от село Кости с високопроходим автомобил по стария черен път по Резовското било. Мястото притежава уникално аязмо – водата, която капе от стените на пещерата, се събира в поставени на пода съдове и се възприема за аязма и тъй като празникът на св. Марина е нощен, поклонниците правят трапези и преспиват до пещерата, а младежи и девойки се промушват през тесен и висок отвор в нейния край за здраве.

ПЕЩЕРА „МАХАРАТА“

При това пътуване ще трябва да се подготвите сериозно, както може би и при горното, но тук ви чака няколкочасов планински преход, който определено е за големи ентусиасти или поне за хора, обичащи да съчетават море и планина и най-вече обичащи здравословното и здраво ходене. Пещера „Махарата“ е открита през 1973 г. и около нея има впечатляваща дъбова гора с вековни странджански дъбове. Според исторически данни „Махарата“ е древно тракийско светилище на Богинята Майка с множество подземни галерии, до които днес обаче няма достъп. Според легенда под река Резовска има скрита галерия, водеща към Турция, а древните траки вероятно са добивали руда там. Поради местоположението й, което е зад кльона при турската граница, за да я посетите, трябва да се свържете с гранична полиция и да поискате разрешение. Най-близо е село Кости, а самото светилище е близо до Резовска река.

Археологически резерват Яйлата

На север бихме ви препоръчали сто и едно неща, като двореца в Балчик, Аладжа манастир, Евксиноград, резерват Камчия, защитена местност Лангоза, Шабленското езеро, Дуранкулашкото езеро, Храма на Кибела, Големия остров – Дуранкулак, и още, но когато говорим за гледка и за мистика, се спираме на Яйлата. В околността са открити 101 пещери, в които са живели хора, били са използвани за жилища още през пето хил. пр.н.е. Тук са разкрити общо 3 некропола, както и много древни съдове и предмети. Националният археологически резерват Яйлата се намира на точно 18 км от град Каварна, в близост до село Камен бряг, и заема площ от 300 декара, а територията му представлява голяма скална тераса, издигаща се на 50-60 метра от земята, наситена със стръмни и страховити каменни терени и огромни пропасти. Както казахме вече, гледката(!!!) е нещото заради, което се идва тук.

Разцъкай и извън Градина vol.1: Изкуство

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *