Този секси, секси мъж: Костюмари!

Go Guide Food & Drink Awards ни провокираха за една красива селекция, която се надяваме да видим по червения килим и на 22 февруари

0 коментара Сподели:

Както знаеш, преди броени дни стартира кампанията по гласуването за третите Go Guide Food & Drink Awards. Това определено е сред най-големите събития в личните ни календарчета и безспорно е повод (освен да те наградим и теб с куп придобивки) да ти покажем и една друга достааа приятна селекция по темата. Неизбежно всички награждавания, официални и не чак толкова церемонии са съпътствани с две неща – червено килимче или стена и фенси облекло във всички вариации. Ето защо ние сметнахме определено за нужно да ти предложим нашето виждане как трябва да изглежда един истински джентълмен с костюм. Да, костюмираните момчета… Независимо дали ще ги срещнеш на лъскаво събитие или в ежедневието на някой късметлийски ъгъл, те са секси, те са стилни, те са лоши, умни и способни във всички приятни сфери на ежедневното ни битуване. Те просто изглеждат като мъже, които ще се справят с всичко и навсякъде, а ние обичаме оправните господа. Особено ако вървят в комплект с вратовръзка, сако, риза, тиранти, брада и татуси. Дори някои от тези „аксесоари“ да отсъства – класният мъж, дами и господа, се познава отдалеч. От много далеч.

Припомняме, че мъжкият костюм има над 150-годишна история, която сменя имиджа от първоначалното си предназначение да бъде военна дреха и го превръща в част от гардероба на всеки съвременен мъж. За да изглеждат толкова добре днес елегантните господа, е минало доста време и редица иновации, които са превърнали мъжкия костюм в красива и удобна втора кожа. Това се дължи най-вече на поправките в дизайна и цепките в задната част, направени заради ездачите на коне по време на Викторианската епоха, когато мъжете са носели висок цилиндър и дълъг фрак, под който се подава бяла риза с феерични бродерии.

Задължителен аксесоар е бил джобният часовник, а бастунът – идеален завършек на визията.

Следват времената, когато мъжките костюми са предимно от три части, състоящи се от палто в комбинация с жилетка и панталони. При тези съчетания, ако палтото и жилетката са в един тон, мъжките панталони са в контрастен цвят. Този период бележи развитието на шивашката индустрия, и с новооткритата преса навлизат и панталоните с ръб. През 20-те и след Първата световна война Англия си остава модният диктатор при мъжкото облекло. Студенти от Оксфорд поставят за пръв път свои творения по подиумите, а иновациите включват ризи с копчета до долу, мъжки сака и якета с естествено падащи рамене, вратовръзки и цветни чорапи. През 30-те на сцената се появяват емблематичните Фред Астер, Кларк Гейбъл, Кари Грант, и Гари Купър, които създават мита около джентълмените и тяхното безупречно облекло. След Втората световна война въвеждането на масовото производство създава у хората смесени чувства. От една страна, облеклото става по-достъпно и по-евтино от всякога. От друга страна, разнообразието в стиловете намалява драстично. Индустриалната революция също дава едно рамо на костюма и превръщането му в част от корпоративната култура на компаниите – тогава възниква и понятието „костюмари“, или хора със задължително официално облекло за някои видове длъжности. И ако през 50-те е било важно да си „част от клуба“ – туид сако, оксфордска риза, класическа вратовръзка и мъжки мокасини, за да изглеждаш интелигентен и да те приемат на работа, а през 80-те демонстрирането на високо положение се е отразявало пряко в избора на костюм, то днес момчетата, които сме подбрали, доказват, че един мъж с класически костюм и бунтарско поведение никога не е излишен. Особено ако отваря врати и подробности. Особено ако се разхожда и по награди в точно този вид. Еnjoy!

 

Гласувай за любимите си места.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *