Лиза Джерард и Йордан Камджалов с музика възходяща във времето

Космическият им концерт е през март

0 коментара Сподели:

Има нещо в музиката и то е точно толкова велико, колкото онова усещане, което ти носи познат аромат. Хиляди частици в клетките ти започват да се движат възходящо всеки път, когато усетиш мирис, който те връща назад – при хора, места, преживявания.

Е, когато стане въпрос за австралийската певица и композитор Лиза Джерард и за нейния световен контраалт при нас се случва точно това – движим се възходящо във времето.

Лиза е жената, която незнайно как „прелетя“ с гласа си хиляди километри и малко след падането на един режим, при който единственото за мирисане бяха бананите по Коледа, успя да се настани в сърцата на българските меломани и да счупи Желязната завеса в слуховите им апаратчета. Тя започва музикалната си кариера през 1981 г., а ние усетихме аромата на музиката й като част от австралийското даркуейв дуо Dead Can Dance. През 2000 г., Лиза спечели Златен глобус за музиката, която създаде заедно с Ханс Цимер за филма „Гладиатор“ на Ридли Скот, което допълнително я въздигна на личния ни музикален пиедестал.

А сега си представете тази жена в компанията на великият диригент Йордан Камджалов и Genesis Orchestra, които заедно изпълняват концерт по Гурецки, плюс песни от соловата кариера на Джерард! Да, това чудо е възможно и ще ни се случи точно на 14 март 2018 г. в Зала 1 на НДК, с името „Симфония на скръбните песни“. Той тотално ще разбие представите ни за класическа музика, тъй като се реализира в рамките на проекта „Свобода в класиката“, който стартира през март 2017 г. в Пловдив с поставянето на едно от най-сложните класически произведения – „Requiem“ на Волфганг Амадеус Моцарт.

На космическия перформанс на 14-ти март, Лиза, Камджалов и музикантите от Genesis Orchestra ще ни зарадват с песни от соловата кариера на Джерард както и с такива от времето, в което е част от популярната даркуейв група Dead Can Dance.

Музикантите заедно ще въведат аудиторията в лабораторията на твореца чрез уникалния формат „Музикално въведение“, който вече се утвърди като неизменна част от спектаклите на диригента. Както знаеш това е втората колаборация на Лиза Джерард с български артисти. През юни тази година тя реализира съвместен проект с „Мистерията на българските гласове“ – два концерта, в София и Пловдив, на които присъстваха над 3000 души. Относно концертите и грандиозните проекти на визионера Йордан Камджалов – те винаги са различни, впечатляващи и много повече от обикновени класически концерти. Ето защо, нашият съвет с две ръце е да побързаш и да се сдобиеш с билет за това неземно изживяване, като пропуските те очакат в мрежата на Easy Pay в цялата страна, както и онлайн тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *