5 събития, в които изкуството е цар

Графити изложба, открити лекции, съвременна фотография и много още – тази седмица те водим там, където изкуството не спи

0 коментара Сподели:

Имаме изключително интересна теория, която ни подсказва, че през зимата артистите творят, през лятото се отдават на абсолютно бохемско съществуване за доза вдъхновение, а през пролетта – те ни показват завършените си проекти. Ето защо сега му е времето да се насладиш на де що има изкуство под всякаква форма в столицата, а ние помагаме за това, като ти показваме нашата стройна селекция за супер арт седмица.

MOTORBIKE, MARIJUANA, DUM DUM

Изложбата Motorbike, Marijuana, Dum Dum е на артиста Лубри, който снима Виетнам, без капка свян и ни го показва във фото инсталация над 350 снимки. Погледът на Лубри е изключително реалистичен, съвременен и доста директен, така че не очаквай да видиш пейзажни кадри като от картичка. Тук е уловен Виетнам – такъв, какъвто е, с всичките му абсурди и трагикомедия. Изложбата продължава до късно вечерта, но не всички снимки ще останат до края, така че не закъснявай.

Кога: 27 март, от 19:30 до 22:30 ч.
Къде: ONE NIGHT STAND Gallery
Вход: свободен

МАЙ '68-А В ПАРИЖ. ОТКРИТА ЛЕКЦИЯ НА ПРОФ. АЛЕН ВАНИЕ

Май 1968 година в Париж. Велико историческо и революционно време, време, станало нарицателно за спонтанно възникналите младежки бунтове и радикални движения. Окупация, противопоставяне на консуматорското общество и още и още. Ако не си чувал какво се е случило в Париж през май 68 година, то незабавно трябва да поправиш тази грешка, а ако си наясно, но искаш да научиш повече – то откритата лекция на френския проф. Ален Вание е точно за теб. Проф. Вание преподава в Университета Париж – Дидро, в Националното висше училище за изящни изкуства на Париж и е съосновател и ръководител на Центъра за изследвания, психоанализа, медицина и общество.

Кога: 30 март, от 18:00 до 20:00 ч.
Къде: галерия „Академия“ на НХА
Вход: свободен

ГЕНЕРАТОР КАНИ: URBANITES

Ако искаш да видиш усмихнатите физиономии на цялата ни редакция, събрани на едно място, то ела на второто събитие на Urbanites. Там, освен че ще сме всички ние, те очаква и вечер, посветена на алтернативната арт култура на София, разгледана през призмата на музика и визуални изкуства. За музикалната част ще се погрижат артисти от Sofia Beats, а в изложбата ще можеш да видиш селекция от колажи, дигитални рисунки, илюстрации, фотография и керамика от 10 различни млади артисти.

Кога: 31 март, от 19:30 до 1:30 ч.
Къде: булевард Черни връх 47, източен вход, ет. 5
Вход: 8 лв.

ОПИАТИТЕ В СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО И КУЛТУРА!

Лекторите Радослав Механджийски и Теодора Константинова от Art and Culture Today те чакат в Дома на киното, за да си поговорите какво е въздействието на различните категории опиати върху човешкото поведение и мислене, какво е тяхното по-мащабно влияние върху изкуството и културата ни, да изследвате мотивацията, изкушенията, менталността, историята и традициите, свързани с употребата на тези изкусителни за въображението вещества. Очаквайте силно визуално преживяване с документален характер, изтъкано от дълбочина, почуда, провокация и хумор.

Кога: 31 март, от 16:00 до 18:00 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: билети тук

G L O W I T H E F L O W

Това е първа самостоятелна изложба на графити артиста GLOW и ние нямаме търпение да я видим. Изложбата включва нови творби на художника под формата на серия платна и рисунки, както и директна намеса върху стените на галерията. Освен всичко това ще имаме възможност да видим и специално подготвената инсталация от настоящата колаборация на GLOW с крафт бирите Ah!, както и да си поговорим със самия него за процеса по създаване на творбите му, за това, колко е важно да не спираме да се развиваме и да бъдем отворени към промените по пътя.

Кога: 3 – 16 април, от 19:00 до 22:00
Къде: галерийното пространство на Gifted Sofia Urban Culture Hub
Вход: свободен

Ето и един приятен разговор за изкуство с Ирмена Чичкова.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *