5 филма за изключителни личности в Дом на киното

Тази седмица празнуваме вдъхновението с имена като Мария Калас, Годар, Винсент ван Гог и Микеланджело в пет филма, които не трябва да пропускаш.

0 коментара Сподели:

Изкуството винаги е добре дошло на нашата врата, а когато става въпрос за изключителните личности в него, показани на голям екран – ние винаги сме на първия ред. Ето защо тази седмица ти показваме чудесната селекция на Дом на киното, които освен с филми за световни артисти за десерт ни карат да се усмихнем и с музикално-комедийна лента, която е тотален антипод на всичко това.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯТ (МОЯТ ГОДАР) 

Един от гениите на новата вълна във френското кино, режисьорът и кинокритик Жан-Люк Года̀р ни се показва в целия си блясък в Париж през 1967 г. Там Годар, най-прочутият филмов режисьор на своето поколение, снима филма „Китайката“ с жената, която обича – почти 20 години по-младата Ан Вяземски. Всичко останало е една наслада за очите и кино сетивата.

Кога: 1 май, 21:15 ч и 2 май, 17:00 ч
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

МАРИЯ И КАЛАС

Лентата на Том Волф е портрет на изпълнителката, която в търсене на съвършенството се превръща в световна икона, на една страстна жена с изключителна съдба. Това е историята на забележителния живот, разказан от първо лице. Калас хвърля светлина върху Мария, разкривайки дивата колкото буйна, толкова и уязвима – момент на интимност с легендарна фигура, изпълнен с цялата емоция, изразена от нейния уникален глас.

Кога: 1 май, 12:15 ч. и 3 май, 18:30 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

 

МИКЕЛАНДЖЕЛО: ЛЮБОВ И СМЪРТ 

Филмът на Дейвид Бикърстаф от 2017 г. е едно визуално пиршество – кинопътешествие, което ни води из забележителните църкви и музеи на Флоренция, Рим и Ватикана, до салони и приемни в Европа, за да изследваме бурния живот на Микеланджело. Филмът търси по-дълбоко разбиране за този харизматичен и енигматичен гений.

Кога: 29 април, 17:05 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

 

ДА ОБИЧАШ ВИНСЕНТ 

Копродукцията между Великобритания и Полша е изключително нестандартен начин да отправим поглед към един от най-големите творци в изкуството въобще – Винсент ван Гог. Над 62 000 маслени рисунки оживяват на екрана и ни разказват историята за живота и смъртта на Винсент ван Гог в първия в историята на киното пълнометражен филм, осъществен чрез анимиране на картини.

Кога: 29 април, 21:05 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук
 

ШШШТ… ПОПЕЙ МИ!

Накрая, като антипод на всичко гореизброено ти предлагаме да вземеш глътка въздух от изкуството и да влезеш в полето на тоталния кич. В изключително забавната лента „Шшшт… Попей ми!“ на Андрей Волкашин и Петър Вълчев участват имена, като София Бобчева, Силвия Станоева, Снежина Петрова, Китодар Тодоров, Александър Хаджиангелов, Сантра, Поли Генова, Rachel Row и др., а историята ни показва Веска, която е наивно и до болка искрено селско момиче със скрита мечта да стане известна чалга певица. След като случайно отравя приятеля си със сода каустик, зашива пръстите си на машината в конфекцията, в която работи, а след това прави пожар, като забравя включената ютия, Веска бяга от родното градче, за да си търси късмета в големия град, но се озовава… при едни доста приятни каки.

Кога: 27 април, 21:30 ч.
Къде: Дом на киното
Вход: Билети тук

Ако ти се остава вкъщи, ето какво можеш да направиш

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *