Трите най-несполучливи опита за разкрасяване на София

Макар да расте и да не старее, София понякога грознее

0 коментара Сподели:

Всяка промяна на градския пейзаж в столицата започва с една добра идея – да се създаде нещо красиво. Или поне така стоят нещата, докато проектът е на хартия и се гласуват бюджети. Много често обаче цялото добро намерение стига дотам, а крайният резултат е нещо, което кара космите по врата ни да настръхват. Ето трите най-големи ужасии по темата:

ПАМЕТНИКЪТ НА ЦАР САМУИЛ

Самуил е бил велик владетел, за съжаление почетен с далеч от величествен паметник. Статуята, издигната до базиликата „Света София“, моментално натрупа антифенове заради лицето му в стилистиката на титан – злодей от епичен филм. Светещите лазерни очи, които угаснаха на втория ден, също не помогнаха. Нито цената от 100 000 лева.  "Скулптурата има свойство да синтезира историята в един миг. Разбираш го или не го разбираш”, отговори на нападките авторът Александър Хайтов.

Ммм… окей, явно точно това изкуство не го разбираме.

Творението му получи даже международно признание: американският сайт cracked.com го включи в селекцията си „8 статуи на прочути хора (които изглеждат абсолютно безумно)“ с коментар, че във физиономията на паметника има сериозни признаци на вътрешно напрежение или просто изобразява болезнен запек.

ФОНТАНЪТ НА „ВИТОШКА“

Няма как прякорът ти да е Бидето и да си красив фонтан. Повече от пет години след появата си това мега недоразумение продължава да поляризира общественото мнение. По-точно всички сме на едно мнение, че това е отвратителна скъпа и ненужна уродливост, а общинарите се опитват да ни залъжат колко сме се объркали и как всъщност хълмчето с плочките, запушващо цялата улица, е изключително естетско и европейско решение.

Също така отчаяно се напъват да спасят проекта с ремонти и преустройство за милиони, като последният хит е да се превърне в… цветна карта на Витоша.

Ситуацията е малко като при онези лекомислени момичета, които са си направили грозна татуировка на пеперудка и сега се опитват да я замажат, слагайки отгоре дракон, кацнал върху череп с два кръстосани самурайски меча. Иначе най-логично е фонтанът да се превърне в детска площадка – и без това родителите на разходка отдавна вече го използват точно с тази цел.

ПЛОЧКИТЕ НА „СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ“

Реконструкцията на „Графа“ може да е бавна, но за сметка на това пък е отвратителна. Черешката на тортата в тази инсталация от лабиринти от метални плоскости и зеещи фуги обаче са плочките в градинката пред „Седмочисленици".

С цялостното излъчване на зрителна измама, уж мраморните плоскости (иначе баш бетон) навяват спомени по едно отминало време и са в естетиката на антиутопична трагедия.

Китайски или македонски, все тая – гадното си е гадно, без значение какъв му е произходът. Заместник-кметът е категоричен, че проектът не е променян и се изпълнява във вида, в който е бил първоначално одобрен след поредица от обществени обсъждания. Ами нормално… сега за 22 милиона какво очаквате, красота ли?

София става по-красива, когато я залее културата.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *