Как да поддържаме ефективен инстаграм

Идеи за твоя креативен инстаграм профил

0 коментара Сподели:

Instagram е новият Facebook. Добре де, не е толкова нов, но определено е във вихъра си. Все повече хора се запътват към шареното приложение, търсейки развлечение от обичайните стени и фийдове на приятели, семейство и колеги. Много са предимствата на приложението с полароидна иконка: като започнем от това, че можеш да подбираш какво да е съдържанието, което стига до теб, през едностранчивостта на следването, следването на определени хаштагове и пр.

От Go Guide започваме поредица от статии, с които ще те въведем в дебрите на Instagram, ще ти разкрием някои полезни практики, приложения помощници и малки хитринки.

Днес започваме с няколко стъпки за това, какво да (не) правим, ако искаме да развием личния или професионалния си акаунт там. Не е лесно, но не и трудно.

1. Имай предвид, че е времеемко

 

 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

A post shared by Go Guide (@goguide_bulgaria) on

И трудоемко. Подиграваш се на приятелките си, които кършат стойки пред красиви сгради, но истината е, че зад доста от развитите профили, вкл. тези на “инфлуенсърите”, стои мнооого премисляне, режисиране, аранжиране, планиране. Не подценявай мрежата и тя сама ще ти се отблагодари впоследствие 😉

2. Планирай

 

 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

A post shared by Go Guide (@goguide_bulgaria) on

 

Може да ти прозвучи нелепо, но менажирането на публикациите е ключов фактор. Особено ако графикът ти е препълнен, а социалките са някъде встрани, за минутите на почивка или пътуване в градския транспорт. Instagram ти предоставя възможност да пускаш снимка, да отбелязваш хора и локации, хаштагове, но вместо да натискаш бутона Share, кликни отново назад и запази концепцията като Чернова.

15 минути планиране на седмица/месец и хоп – имаш няколко поста, които са на само един клик разстояние за седмици напред!

3. Качвай истории

 

 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

A post shared by Go Guide (@goguide_bulgaria) on

 

 

Т.нар. stories са няколкосекундни истории от снимки и видеа, чийто живот е 24 часа. Алгоритъмът на Instagram работи така, че историите са с приоритет пред фийд постовете на потребителите, така че използвай сторитата разумно. Споделяй мисли, преживявания и кадри, но също споделяй последните качени снимки от профила ти – “Хей, знаеш ли къде бях днес? Виж снимката ми тук!”. (Отскоро приложението има опция за директно споделяне на пост в стори, а скрийншотовете са вече в миналото. Само кликни върху самолетчето под снимката на който и да е профил!)

4. Използвай ,,Акценти''

 

 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

A post shared by Go Guide (@goguide_bulgaria) on

 

Когато вече си натрупал архив с истории, можеш да ги обединиш под общи “акценти”/ т.нар.highlights – един за храна, друг за мода, трети за домашния ти любимец, четвърти за полезни сайтове, които се споделил и не искаш да се изгубят.
Така например ние сме запазили всички новости около последните ни броеве, новите статии на сайта, а също и вашите #GoGuide кадри, които не споделяте. 🙂

Съвет за напреднали: Създай идентични картинки с иконки, които да използваш за корици на твоите highlights.

5. Latergram

 

 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

A post shared by Go Guide (@goguide_bulgaria) on

 

 

Изживявай всеки момент! Не си губи времето в публикуването на съдържание по време на събития, театър, концерт, вечеря с приятел. Запази момент за секунди с камерата си, но го сподели пред публиката си, когато се прибереш. Попивай от преживяванията, не се потапяй в технологиите излишно 🙂

6. Отбелязвай!

 

 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

A post shared by Go Guide (@goguide_bulgaria) on

 

Когато става въпрос за сторита – използвай функциите за отбелязване на локация, дори тя да е очевидна. Обядвал си с приятел? – @неговияпрофил, в готино заведение? – @технияпрофил. Хората обичат вниманието, така че споделяйте впечатления и преживявания в съдържанието си, било то в истории или фийд постове.

В този ред на мисли: и ние много обичаме да ни показвате вашите #goguide моменти, като ни тагвате или пък просто използвате хаштага някъде; да споделяте с нас любимите си места и хора в града, а ние споделяме нашите фаворити!

7. Описания и хаштагове

 

 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

A post shared by Go Guide (@goguide_bulgaria) on

 

Една снимка придобива много по-личен характер, когато към нея е прикрепен текст с описание, размисли или лична история. Разкажи защо публикуваш този момент, защо е важен за теб, какво ти е направило впечатление. Задавай въпроси – ангажирай последователите си най-малкото защото Instagram обича т.нар. engagement.

Не се лишавай от потенциална аудитория, а се допитвай и до дадени хаштгове – вътре в самото описание или пък в отделен коментар под поста. 

8. Използвай идентични филтри

 

 
 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *