За мечките и хората

Прегръдка като от плюшено мече

0 коментара Сподели:

Let me be your Teddy Вear пее Елвис Пресли през 50-те, а едно палто с името Teddy изпълзява от бърлогата и се отправя към световния подиум.

Днес го виждаме на всеки ъгъл – както on, така и off line. И напълно оправдано питаме: откъде се появи? Най-ранната му версия duster откриваме в следвоенна Британия. Дело на бранда Motoluxe, тя е преди всичко спасение за измръзващите зимни шофьори на откритите автомобили. Паралелно в САЩ корица на списание Collier's илюстрира, че по техните земи палтото се произвежда от естествена козина на миеща мечка. Американците винаги са държали да провокират първи. В същия отрязък на историята – от двете страни на Атлантика, една немска фирма и един американски търговец с името Морис Мичъм започват продажба на мечета играчки. И ето че стигаме до друг важен въпрос: откъде идва името Teddy Bear?

Теодор Рузвелт пощадил малко мече по време на лов през 1902.

The Washington Post превръща случката в карикатура още на следващия ден, а когато Мичъм я вижда, търговският му нюх нашепва, че играчката трябва да носи името на президента. 

Някогашните защитни облекла уверено се превръщат в модерни, елегантни дрехи и набират достатъчно слава, за да проговорят с различни гласове. С този на ексцентричната лудост и самия Салвадор Дали го правят на борда на „Нормандия“, където художникът и Гала позират, облечени в хитовите дрехи. През 50-те Уинстън Чърчил шофира своя Land Rover, сгушен в едно от тях. Очевидно е, че всички обичат Teddy. Стиловете му се ъпдейтват непрестанно, като най-драматичната промяна идва с духа на дендизма. Тогава палтото заявява категорично, че освен всичко друго е и рокендрол – облича го Мик Джагър през 1966. Първата си главна роля в киното Teddy Bear прави през 80-те заедно с Джеръми Айрънс в адаптацията на романа „Завръщане в Брайдсхед“. 

Авагардният френски дизайнер Жан-Шарл дьо Кастелбажак експериментира с историческата дреха, създавайки закачлив неин вариант, изработен от множество плюшени мечета. Първа ще се спре на нея Мадона, а пънк-поп моделът ще се озове върху раменете на Хелена Кристенсен във филма „Прет-а-порте“ през 94-та. 

Истинската слава на Тeddy Вear сякаш идва с бранда Max Mara. Неовото иконично палто е направено от изкуствена кожа, появява се на модния подиум през 2013 г. и бележи невероятен успех.

Модната дикаторка Карин Ройтфелд първа облича модела на марката. По-късно може да го потърсим на главната улица, в гардероба на звездите или в социалните мрежи – със сигурност ще го открием навсякъде. Ким Кардашиан, Хейли Болдуин и Рита Ора са малка част от почитателките му. Алекса Чънг го разхожда из Ню Йорк, Лейди Гага залага на вариантите му в бяло, синьо и розово, а Хайди Клум го качва в Instagram и възкликва I love it!.

Превърнало се тренд преди 2 години, Teddy Вear coat остава в колекциите на световните дизайнери и през новия сезон. Колко дълго ще продължи това, не смеем да гадаем, но едно е сигурно – колаборацията между изкуствена кожа и естествена модна еволюция е повече от страхотна.

Виж защо трябва да живееш за момента.

И да не отлагаш хубавите неща.

Посети ни в инстаграм и виж какво можеш да спечелиш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *