Креативните сутрини на творците

Creative Mornings: 39 сутрини по-късно

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

Срещаме се с инициаторите на CreativeМornings Sofia в един преломен за екипа момент: предаването на щафетата. Отпиваме от кафето с няколко лъжички носталгия по изминалите сутрини. И поглеждаме през 5-метровите прозорци на Генератор към новия хоризонт на креативна София. Какво предстои? Просто бъдещето!

Бизнес център Витоша, петък, 8:00. Знаете ли защо София е прекрасно място за CreativeМornings? Защото е културна и въпреки това достатъчно дива, за да има място за творчество. Именно с този довод инициаторите на софийския CreativeМornings успяват да спечелят благословията на Тина Рот-Айзенберг, майката на световния формат. 

През 2008 г. Тина Рот-Айзенберг основава CreativeMornings в Бруклин, за да улесни творческите общности.

Прекрачвайки прага на бившия завод, си мислим същото. Едва ли има по-подходящ дом за местното криейтив комюнити от бившия завод „Витоша“ и оголената арматура на времето. Тук, където прашинките от ронливия стар свят танцуват с атомите на въображението. 

Още на влизане в промишлената зона на креативността осъзнаваме: никоя сутрин не е твърде ранна за хората, които искат да изпият кафето си с порция вдъхновение. Днес на строителната площадка на бъдещето лекцията е Симетрия. Симетрия като… защо не като тази между доброволците от ядрото на CreativeМornings? Докато си лафим с тях, неусетно се връщаме 3 години назад, в лятото на 2015, когато Студио Комплект, Creative Shower, Генератор и SiteGround обединяват сили около една идея в зародиш.

Момичетата си спомнят и за времето, когато форматът все още е като пътуващ театър, намиращ подслон в театри, барове и кина. За сутрините, които минават в откриване на имагинерна изложба пред публиката или завършват с медитация и групово пеене на „Хубава си, моя горо“…

„Дали сме готови да предадем щафетата? Нима не е тъкмо това смисълът на формата – една постоянна промяна? А може би доза creative destruction!…“ – усмихва се Йоанна, един от доброволците във формата с кауза.

Настръхваме – новата глава от историята на формата се пише дори в момента. Може би даже от теб, който четеш това и си достатъчно любопитен, за да станеш част от новия екип… Работата не е комерсиална, затова пък CreativeМornings имат голямо салдо по сметката на нетуъркинга и бъдещето. А списъкът с хора, на които искат да дадат микрофона, е все така безкраен: Иво Димчев, Георги Господинов, Мария Попова…

Да, днес старите кучета се оттеглят, но част от сърцата им ще продължават да туптят тук и да помпат вдъхновение. Петък, веднъж месечно и в ритъма на поне още стотина други сърца…

Разбери защо фрийленсърът не е самотен остров

Твоята първа работа има значение

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *