Неправилният рап на Ицо Хазарта

Най-добрият БГ рап албум на всички времена

0 коментара Сподели:

Без съмнение „Неправилен рап“ е най-чаканият албум на годината не само от феновете на "Ъпсурт", но от ценителите на БГ рапа изобщо.

Ицо Хазарта не просто е създал шедьовър, към който трудно някой може да остане безчувствен, а буквално е предефинирал стила, създаден от него през годините.

Вселенските хитове „Хип-хоп“ и „Браво“ загатнаха какво да очакваме от диска, но през последните години явно Хазарта не си е губил времето, защото в албума няма нито едно слабо парче. Което казва много. Особено като се има предвид, че освен в класическия кисел шопски флоу, който очакваме от него, той се е развихрил във всевъзможни заигравки с диалектите, докато инструменталите варират от олдскул рап, през соул до дийп хаус. 

10 неща, за които казваме "Браво" на Ицо Хазарта

Откриващото парче е една титанична колаборация с митичния герой от Източния бряг Явката ДЛГ, тематично кръстено „Заради тебе“, което идеално загатва основната тема в албума, а именно магическата комбинация от мрънкане, хъркане и хейт на общо основание, която наричаме роден шоубизнес. Следва „Нафта“ – химнът на карачите, вдъхновен от шофьорския жаргон и обявите в "мобилето", който разказва тъжна и до болка позната история за кола, карана от баба в гаража, естествено разпаднала се след първо палене. 

За „Браво“ каквото и да се каже, ще бъде малко, но парчето с енергията на еминемски дис определено се очертава като класика на класиките в модерната хип-хоп история.

Сатиричния тон вече тотално задава „Имам човек“ – един текст, който всеки схемаджия у нас може да си припява като мантра, а там на място се включва софийското ъндърграунд чудовище Homelesz.

Това лято се очертава да има един хит и той е „Гладен“.

Освен че клипът е едно от най-смешните неща, снимани някога изобщо (заслугата отива при царя на мрака Валери Милев), в текста на парчето се разказват страданията на мъж с наднормено тегло и понижени фитнес амбиции. Вътре има толкова лафове, че има да се рециклират като статуси от тук до края на света, а „Как ядете само салати, майка ви деба, илюминати!“ е толкова добро мото, че заслужава да бъде сложено под герба. Комедийната линия продължава с освежена, хидрофонична версия на „Нон-стоп“, която носи дата на производство 2008 и включва гост вокали от страна на градската легенда Бутилко, както и нереалити звездата Стоян Роянов Я-Я. Рязка промяна в саунда идва с един ремикс на Mascota и D-Trax, чиито бийтове на първо четене по-скоро имат място в Bedroom Beach, отколкото в албум на Ицо Хазарта. На второ обаче вече си представяш как тракът идеално заспива за плажни партита или избичен на макс от колоните на правилната кола.

Trombobby и C-Mo – комбинацията от ното, която чакахме.

Междувременно традицията на скитовете със семпли от простотията, заливаща ни ежедневно от ефира и нета, е спазена и тук – малки комедийни, непрекъснати откъси минават между песните. Иначе по-лиричните парчета са оставени за накрая като „Сърцето на хлебарката“, в което извива глас Белослава – тематичен наследник на тъжния смях в „Колега“, този път с текст, насочен към безсмислените творчески търсения.

Гранде финалето си заслужава чакането: оставено за накрая е „Радост“ –

соул инструментал, нареждащ се сред най-добрите на Бат Венци, припев, изпят разтърстващо от Бобо, и текст, който както винаги предизвиква размисли до няколко дни след чуването. 

„Неправилен рап“ определено не е албум за едно слушане, така че си заслужава всяка една стотинка от 15-те лева, които можеш да инвестираш в диска. Все още го няма в Замунда, но пък за сметка на това се превърна вече в най-сваляното заглавие в категория Bulgarian Hip-hop на всички времена в iTunes. Един ден след излизането си.

Буч, който вече не е от Ъпсурт.

Прея – лоши навици и добри парчета.

Още вдъхновение има в Инстаграм профила ни. 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *