ЕДНА РАЗЛИЧНА ГЛЕДНА ТОЧКА

Понякога си заслужава да допуснеш, че не си прав и да погледнеш и от друга гледна точка

0 коментара Сподели:

Всяко нещо в живота има повече от една гледна точка, за която рядко си даваме сметка. През повечето време ние смятаме, че нашата гледна точка или тази, която ни е представена, е вярната, но нека все пак погледнем малко „отстрани” на нещата. Примери колкото искате, но ще поразгледаме няколко случая, в които си заслужава да погледнем и „от другата страна”.

ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА ШЕФА
Да, това вероятно е най-спорният пример, защото можем само да гадаем какво си мисли този симпатичен човек. Както вие го гледате „отдолу” и вероятно имате определено виждане за нещата, то той ви гледа „отгоре” и определено има какво да каже.

През неговите очи ние сме хората, които работим за него, изкарваме парите и всичко си върви както трябва, но идва онзи хубав момент, в който ние или не работим достатъчно добре, или просто кешът намалява. В този момент след няколко мига на необуздан гняв той започва да „планира” нашето бъдеще и предлага краткосрочно решение на проблема, което често завършва със смяна на работното място и кратка словесна или мислена война.

Той вижда, че нашето бъдеще е свързано с друга фирма, и не иска да се намесва в съдбата ни. С модерните технологии често се получава следната притча:

Шефът ми лайкна новия хай-скор на Енгри Бърдс и моментално ми препоръча страница – Джобс.бг.


ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА ШОФЬОРА ДО НАС
Едно от най-забавните неща в нашето ежедневие е висенето в задръстванията. Ако случайно можете да си позволите удобството на автомобила, то всеки ден ще се сблъскате с много различни гледни точки. Човекът до нас си отива някъде и бърза да стигне там, а ние с нашето „бабешко” каране или нечовешко спазване на правилата пречим на душевното му спокойствие и навлизаме в периметъра му.

Ясно е, че по улиците всеки си има своя лична територия и никой няма право да я нарушава. След като засегнем неприкосновеността на сферата му, то ние ще изпитаме и неговия гняв. Веднага той ще започне яростно да си брани „земите” с всякакви средства и веднага ще намери начин да ни изгони.

Започва се с леки словесни поздрави, минава се през езика на тялото и често се стига до физическа разправа тип стар каубойски филм.

Ние сме натрапниците и трябва да бъдем премахнати.

ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА ШОФЬОРА В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ
Вероятно никога не сте се замисляли какво се случва в главата на този впечатляващ индивид. Ние мрънкаме, оплакваме се, сърдим се и какво ли още не, а той, той какво да каже. Седи си, трае си и гледа да ни осигури комфорт, но ние винаги сме недоволни.

Гледа ни както писани картофи, наредени в чувалчета и леко и внимателно ни „понамества“ в някое ъгълче на автобуса.

Той ни вижда като досадници, които му пречат да се движи по график, бавим се на вратите, висим му на главата, задаваме му глупави въпроси и правим всичко възможно да нарушим душевния му мир. Освен с нас той е длъжен да се съобразява и с всички идиоти по улиците, а това допълнително увеличава нивото на стрес. Поставете се за малко на негово място, дали му е добре?

ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА СЪСЕДА
Без значение дали живеем в блок, къща или палатка, неминуемо ще имаме съседи. Тези иначе толкова симпатични хора винаги ще намерят начин да влязат в контакт със средата ни, а често това не води до нещо хубаво. Разбира се, като пуснем прахосмукачката в 14:30 в неделен ден или продължим отлагания ремонт в 7:30 в съботната сутрин, ще трябва да си носим последствията.

Съседът ни вижда като дразнител, пречка или просто поредната досадна твар, която застрашава нирваната му. Без значение, че той  обича силната музика в 0:00 часа или гледа любимия си сериал на 500-ватови колони, ние не можем да пуснем някой мач малко по-силно, да перем в нормално време или да се смеем с приятели. Номерата за отплата са много, а той определено ги знае всичките.

Е, можем да се разберем и по нормалния начин, но какви българи сме ние, ако не си теглим по една ………


ГЛЕДНАТА ТОЧКА ОТ ФИЛМИТЕ
Във всеки филм има добри и лоши. Почти винаги нашата гледна точка е тази на добрия и ние винаги сме съгласни лошият да страда. Трудно ми е да опиша всички филми, където справедливостта възтържествува, но в един от любимите ми филми на моменти ми става дори гадно за горкия лош човек. В „Бързи и яростни 5” нашите герои бягат и отиват в Рио. Там след серия от забавни и драматични моменти те успяват да се сдобият със  100 милиона долара, след което в 6-ата част виждаме и как са похарчили парите.

Но какво се случва със симпатичния човек в костюма? Пичът си живее в Рио, върти предградията и трупа солидно материално състояние от далавери. Кво лошо дотука, та в България почти всеки го прави?! Та както си живее пичът, един хубав ден наема некви хора да му свалят конфискуваните коли. Не само че му открадват най-важната, ами и малко след това влизат и изгарят голяма част от парите му.

След сериозен опит да се защити от тези крадци човечецът прибягва до какво ли не, но в крайна сметка не само че му задигат парите, ами и получава куршум в главата. Ебати несправедливостта. Обират те и после те убиват, а в крайна сметка излизаш и лошият?!

Мога да изброявам още стотици примери за различна гледна точка. Дори и да не я приемаме, винаги я има. Следващия път помислете малко и за човека отсреща, пребройте до 10 и след това пратете поздрави на женската част от семейството му, а след това и него в травматологията.

В градския транспорт имаме сериозен сблъсък на гледни точни. Виж кои са особеностите на социалната мрежа софийски рейсбук?

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *