СТЕФАН ВАСИЛЕВ – ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ГИ ОБИЧА И СВЯТО, И ГРЕШНО НЕЩАТА

Стефан снима и не само, той просто ги вижда нещата

0 коментара Сподели:

Михаил Михайлов

Него не знаем дали го знаеш, но със сигурност доста красиви градски девойки го познават лично. Той увековечи сладките им личица на невинни градски светици и изпили нервите на гаджетата им, но за това някой друг път. Той е Стефан Василев и ни е любимият градски агент напоследък, защото кара света да изглежда една идея по-приятен. Стефан снима и не само, той просто ги вижда нещата. Така ги вижда, че буквално ни взе акъла с проектите си Urban Saints, WRCKLSS и най-новата зарибявка BOXED. Повече за това, как пред обектива му застават все прекрасни дами и какво е да снимаш със самоделен фотоапарат директно върху фотохартия, без автофокус, ретуш и фотошоп, ще ни разкаже самият той, а защо се катерихме, свивахме и промушвахме в едни окръжности, във възможно най-задушния августовски следобед, вижте сами:

Здрасти, Стефане, нас ще искаш ли да ни снимаш… в смисъл как правиш подбора за красавиците, които влизат в кадрите ти?
Няма подбор, всичко се решава в конкретната ситуация. Винаги съм отворен за нови интересни експерименти и преживявания…

Усмихваме се, но май започнахме от прекалено далеч…. ти стана популярен с проекта си Urban Saints. Дай ни една много кратка ретроспекция на него, как започна как се разви, как се стигна до книгата и каква е съдбата му до момента?
Това беше проект, който стартира естествено от само себе си и може би заради това продължава все още – защото е нещо, което е важно и скъпо за мен, не съм го насилил и започнал с някакви конкретна цел. Проектът продължава с не толкова пълна сила напоследък, но все пак все още е важна част от мен и може би заради това хората го оценяват и искат да го споделят по техния си начин.

Да, но при теб явно работи схемата с проектите? В смисъл представяш нещата обединени, в цялостна форма, как реши да е така или просто видя, че при Urban Saints схемата работи, и продължи в същия дух?
Ами де да знам. Относно групирането, то си се случи естествено. Преди съм имал някакви папки на компютъра – това е макро, това са портрети и т.н., но за проекта е съвсем нормално. Според мен, като видиш, че това работи, и като се получава – да си го систематизираш по някакъв начин.

Ти подреден човек ли си, Стефане?       
Не! Истината е, че в живота въобще не съм подреден, всъщност съм много разхвърлян и мързелив. Но в работата, някои неща трябва да се изпипват.

В смисъл може нищо да не свърша, но клавиатурата ще ми е успоредна на монитора…. ха-хах.

Просто, когато едно нещо го има на четири снимки, а на петата го няма, може никой да не забележи, но аз си се дразня и ме е яд после. Обичам да си изпипвам нещата.

Ха-ха-хах-хах добре…. това е важно! Сега се случват новите неща BOXED и WRCKLSS? За читателите казваме, че BOXED е много интересно кадрирана портретна фотография, а WRCKLSS е доста пикантно място, където едни красавици се разхвърлят по едни секси облекла и въобще положението си е горещо. Това знаем ние, ти какво имаш да ни кажеш по въпроса?
WRCKLSS беше нещо, което се появи естествено, след като се събрахме с едни хора, с които споделяме общата страст към невероятната красота на женското тяло. Горещината май идва по подразбиране. Целта на тези снимки е да са естествени, не студийна работа. Това не е фешън, не е модна фотография все пак. А, BOXED е моят опит да опитам нещо ново и непознато за мен, като участник във модерната и дигитална ера във фотографията. Ха-ха, малко тежко го казах де… Преди време гледах материали и работи за един фотограф – Иън Рутер, който снима аналогово с един огромен камион. И беше естествено за мен да започна с нещо малко повече за начинаещ. Снимам със самоделен фотоапарат директно върху фотохартия. Без автофокус, стотици пробни кадри и без ретуш и фотошоп.


Това звучи наистина интересно! В wrcklss.com се появи RUTH, което доста вдигна акциите на мястото, кажи ни как се работи с нея и въобще професионални ли остават нещата, когато снимаш всички тези градски феи, само по криле, както се казва?
Професионални не е според мен правилната дума, защото аз не съм професионалист. Но иначе процесът е обикновено един и същ: опитваме се да създадем естествена атмосфера, да предразположим всички да се отпуснат и да се насладят на момента и на преживяването. Това, кой с какво се занимава в останалата част от времето си, колко е популярен или не, няма никаква връзка с нас. Ние просто се забавляваме, снимаме и се опитваме да направим нещо красиво.

Да, ок, разбрахме, нищо по-интересно няма да ни издадеш, но поне кажи ти ли ги търсиш девойките за снимките, или те сами ти се предлагат? И ще видим ли мъже да снима Стефан Василев?
Отново и тук няма схема или винаги някакъв определен начин за това, как да се случват нещата. А за мъжете… знам ли…?! Засега нямам такива планове, но пък кой знае, може нещо да ми хрумне.

Някак си все още ми е по-приятно да снимам красиви дами…


Разбираме те напълно, а сега искаме да чуем най-големите изцепки по време не сесии, ако е имало такива, и как успокояваш „свенливите” си ангели, Чарли? Предразполагаш ли ги я с блага дума, я с питие?
Ха-ха-ха… изцепки няма, все пак цялото занимание трябва да е приятно и готино. Няма място за изцепки. Говорим си, пием питиета, ядем пица, разглеждаме снимки, каквото дойде.

Какъв човек е Стефан Василев? С какво се занимаваш освен снимането и къде може да те засечем из софийските локали? Кажи някоя добра дума за себе си най-после!
Ами занимавам се с дизайн и брандинг, като напоследък фотографията май заема 96-97% от извънработното ми време. Иначе спортувам, обичам да се срещам с готини, зареждащи хора, понякога готвя, абе като цяло нищо невиждано и невероятно (пак се смее, не спира този човек). И по софийските локали рядко можете да ме засечете. Дивял съм май достатъчно, не ми е тръпка да се напивам, да беснея и да ми пищят ушите на следващия ден. Много по-приятен ми е личния контакт отколкото груповия такъв на някое мероприятие. Ако не снимам обикновено в преобладаващата част от времето съм с половинката си, на която ужасно много съм благодарен за подкрепата, търпението и разбирането на моите странности. Обичам да сме заедно, да релаксираме у дома, да гледаме филми, да си обсъждаме всичко.

Лято е… сега на къде? Как мислиш да го оползотвориш?
Засега съм си тук, с малки пътувания през уикендите тук-там. Работя си, снимам, напред-назад се виждам с хора разни. Чакам да ми дойде отпуската, вероятно малко море ще има, вече останалото е импровизация. Обичам да планирам по принцип, но май вече е само по принцип… Не ми се получава особено ха-ха-ха (ето пак!).

Какво предстои…
Не знам, ако можете да ми кажете – с радост ще слушам. Иначе се опитвам да съм позитивен и отворен за всякакви неща, но какво следва точно – идея си нямам!!!

Сега мантрата ти за вървене из живота и те оставяме на мира!
Прави това, което обичаш, и обичай това, което правиш. По-философски от това, няма накъде! Ха-ха-ха-ха… Не бе, стойте си, приятно е…

Е, щом настояваш…


 

Срещни се и с друг наш човек – Ваня Щерева и разбери какво има зад вратата на образцовия дом.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *