ОРИГИНАЛНИТЕ РИСУНКИ НА \“МАЛКИЯТ ПРИНЦ\“

Още частички от пъзела Екзюпери, тайните на автора и първите му илюстрации

0 коментара Сподели:

Въпреки че Антоан дьо Сент Екзюпери е написал една-единствена детска книжка в живота си, той е сред най-обичаните автори на всички времена. „Малкият принц“ е от онези редки скъпоценни камъни, криещи в себе си философия за пораснали.

През април 1943 г., малко след като книгата излиза на пазара, 43-годишният Екзюпери дава в кафяв хартиен плик ръкописите и рисунките си на приятелката си Силвия Хамилтън, с думите:

Бих искал да ти дам нещо прекрасно. Но това е всичко, което имам.

След което заминава за Алжир като военен пилот. Загива само на 44 години, което придава леко зловещ биографичен детайл към историята му, тъй като кацнал на върха на малката си планета, Малкия принц наблюдава как слънцето залязва също… точно 44 пъти. Части от самолета са намерени години по-късно, а рибар близо до Марсилия хванал сребърната гривна на Екзюпери в мрежата си, на която се чете името на автора, както и това на жена му.

Малкият принц се публикува в родната Франция чак две години след смъртта му. Дори в Америка не придобива особен успех първоначално, като остава в списъка с бестселъри на New York Times едва две седмици в сравнение с двадесет седмици за книгата му с мемоари „Вятър, пясък и звезди“. Може би е така, защото „Малкият принц“ заема този странен неопределим жанр между детска история и философска приказка за възрастни. И все пак точно в това е вечната магия на книгата. Днес тя е преведена на повече от 260 езика и диалекта, което свидетелства за това.

През 1968 г. библиотека в Ню Йорк се сдобива с оригиналните му ръкописи и рисунки. Ръкописът съдържа 30 000 думи, което е почти двойно на текста в публикуваната книга, както и малко известните негови оригинални акварели. Всъщност това, което прави Сент Екзюпери такъв художник на въображението, е, че той се класира сред онези редки писатели, които пишат и сами илюстрират собствените си произведения (други такива са творци като Морис Сендак, Толкин и Майра Калман).

Това, което прави тези рисунки уникални, е, че всички заедно предават един от най-запомнящите се цитати на Сент Екзюпери "Същественото е невидимо за очите". Той е имал доста странни навици и съмнителен режим на съня: пише добре нощем и няма скрупули да се обажда на приятел в два часа през нощта, за да му прочете пасаж от книгата си на глас. Носи чаша кафе или чай със себе си по всяко време и почти винаги захапал цигара. Не е изненадващо, че това се е превърнало в trademark на работата му, което личи и в петното от кафе на тази оригинална страница от „Малкият принц“.

Оригинални цветни илюстрации на Сент Екзюпери са включени в специален пакет по повод 70-ата годишнина от рождението на автора и можеш да ги намериш в Амазон.

Виж и другите ни най-любими детски литературни поредици.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *