НИНДЖИ ПРЕЗ УИКЕНДА

#ninjaweekend e този петък, след 21:00 часа в Mixtape 5

0 коментара Сподели:

Михаил Новаков

В края на тази седмица откриваме зимния сезон с #ninjaweekend в Mixtape 5. Освен че ще попаднеш в среда на екстремисти, в най-готиния им вид, ще можеш да гледаш за пръв път сноуборд филма на годината MAYDAY (тийзваме те тук), както и лентата на нашите момчета от NinjaSquad– Buying Truth. За парти частта след прожекциите пък отговорни са Jana&Bumbo Klaat. Уикендът на нинджите се оказа добър повод да си поговорим с Ристо от Ninja Squad и StinkyFamily, а темите прескачаха от зимата, сноуборда, през Чарли Чаплин до канадците на българска територия.

В какво се изразява #ninjaweekend? Къде, кога, как, с кого да се появим?
#ninjaweekend е времето, което прекарваме с приятелите си. Няма точна система къде, кога, как с какво и т.н . Може би #ninjaweekend е логично продължение на всичко, което правим, не е свързан само със сноуборда.

Гледахте ли вече най-дългоочаквания сноуборд филм на годината – дайте ни кукичка за MAYDAY?
Да, нямахме търпение да го изгледаме веднага след като ни го изпратиха. Определено няма друго сноуборд крю, което да стига нивото на снимане, каране и монтаж, което Videograss имат. Остават само няколко дни до премиерата на 14-и в Mixtape 5, надявам се всички са толкова ентусиазирани, колкото сме и ние.

Да поговорим малко за Buying Truth. Това не е първият ви филм, с какво се различава от предишните?
Реално се различава от останалите с това, че снимахме по време на най-кофти зимата от години насам. Но като цяло си прекарахме много добре, открихме нови места, карахме с нови хора, вкарахме в употреба нова техника. Използвахме 8 mm лентa, което е изцяло нов процес за нас. Оказа се доста по-сложен, отколкото си представяхме, но също така и много по-интересно.

Защо на лента, момчета? Обичате да ви е трудно?
Определено е по-интересно да снимаш на лента, нямаш втори опит, всичко е изключително чисто и неподправено. Трудно е, да, защото трябва да си технически запознат с процеса, ние не сме, но се учим бързо.

Откога средно кара всеки от показаните във филма, ей така да се ориентираме дали има надежда и за нас?
Доста е трудно да се каже, но като се замисля, наближаваме 15 години.


Какво отвътре ви кара да търсите снега от тук до Щатите? Къде карахте там и с какво е различно от Европа, че да прелитате океана?
Щатите е Меката на сноуборда, всичко е започнало от там. Димо беше в Калифорния за няколко седмици миналата пролет, за да кара с хората, които карат за StinkySocks.

Нагласата и поведението на всички там е много по-различно от това на хората в Европа, особено в Bear Mountain, където много бързо можеш да се почувстваш като местен.


Във филма използвате части от една от най-известните речи на Чарли Чаплин. Как ви вдъхновява тя за това, което правите?
По-скоро се надяваме през нея да вдъхновим хората, които ще гледат видеото. Речта на Чарли Чаплин е изключително силна и абсолютно адекватна на времето и мястото, в което живеем. Въпреки че е направена преди повече от 50 години, за нас тя много добре отразява настоящите проблеми в обществото ни. Ценностната система на българина е сериозно потъпкана през последните години.

В речта си Чаплин говори за омраза, алчност, циничност, състояния на духа, които трябва да изтръгнем от съзнанието на хората тук.

Надяваме се, че поне няколко човека ще се замислят над това и ще променят вижданията си.   

Как се намерихте с момчетата от Trash League?
Те са част от семейството на StinkySocks от няколко години насам и отдавна си говорим, че ще е интересно да дойдат да покарат в България.

С какво впечатление останаха от България канадците според вас?
Изключително впечатлени от всичко, което им се случи тук. Въпреки че бяха тук само две седмици, те успяха да видят много от България. В няколко интервюта в големи медии за сноуборд обясниха, че това им е едно от най-яките преживявания в живота. Радваме се, че NinjaSquad и това, което правим със StinkySocks, се превръщат в един добър посланик за страната ни.

Кое ви е било най-трудно в този спорт?
Да се опитаме да покажем на хората, че това не е спорт.
Предполагам най-трудно ни е да останем верни на себе си въпреки всичко, което ни заобикаля. Опитваме се да не се поддаваме на първични желания, а по-скоро да правим това,  което ние харесваме и в което вярваме, а не това, което би допаднало със сигурност на хората.

Какво представлява един типичен ден на вашата „снимачна площадка“? Кои са малките традиции на групичката ви.
Традиции е силно казано, че имаме. Качваме се по колите и гледаме да сме възможно най-много хора на възможно най-отдалеченото място за уикенда. Снимането не е задължително – ако ни се снима, вадим камерата, но определено не е самоцел.


Какво мислите за хората, които карат ски… или шейни?
Колкото повече хора излязат от къщи през зимата и подишат чист въздух, толкова по-добре, независимо какъв е поводът и уредът, с който ще го направят.

Какво сте планирали за предстоящата зима? Още каране, още снимане?
Гледаме да не правим планове, но се надяваме да можем да покараме повече от нормалното, да пътуваме, да се срещаме с нови хора, да виждаме нови места. Ако това го сбъднем, снимането ще си дойде от само себе си. Пътуването винаги ни е било важно, смятаме, че колкото повече пътуваш, толкова повече се развиваш, независимо от повода и посоката.

Къде може да се види Buying Truth след уикенда.
Още в понеделник, на 17 ноември, ще е онлайн. Можете да ни проверите във Facebook.com/ninjasquad и Instagram

Едно изречение за финална зарибявка…

През годините разбрахме, че е много по-важно да мислиш за хората и да развиваш средата, която те заобикаля, преди да мислиш за себе си.

Така един ден ще живееш в общество, което ще развие теб самия. Елате на 14.11 в Mixtape 5, за да видите как точно Videograss се опитват да запазят жива сноуборд културата в света, като остават верни на себе си пък и да подкрепите, разбира се, тези, които са покрай вас.

Припомни си и срещата ни с момичетата, които не ги е страх от зимата.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *