GO AGENT В РИМ: ВИКТОР ИВАНОВ

Виктор ще ти разкаже за романтичните кътчета и как да прекараш яко, ако случайно попаднеш в Рим

0 коментара Сподели:

С Виктор се „срещнах“ виртуално, за да ми разкаже всичко, което знае за Рим, а то явно е много, защото вече се самоопределя като повече римлянин, отколкото софиянец. Познава всяко кътче на града и наистина го обича, но дали мисли да остава там, ще разбереш по-надолу.

Как намираш Рим?
Мисля, че най-точната дума е контрастен. В града се случват куп различни неща, живеят много различни хора и етноси. Съответно и времето, прекарано във Вечния град, може да бъде или абсолютен шок и ужас, или незаменим опит.

С какво се занимаваш сега?
С каквото и 90% от говорещите добър английски чужденци в Рим – фрийлансинг. По-конкретно организирам и водя културно-исторически турове с колела. Другата ми работа е свързана с организация на различни парти събития през нощта, а наскоро завърших и магистратура в местния УНСС – икономическия общински университет на Рим.

Какво ти се иска да знаеше, преди да се установиш тук?
Езика, защото странно, но малко хора говорят английски.

Опиши ни типичен местен?
Римляните като цяло са спокойни, усмихнати и мудни хора, които не бързат особено много.

Болшинството от местните мъже са досадно комуникативни и непоправими ценители на нежния пол с изумително гъвкави критерии за привлекателност, което прави жените ненужно надменни.

Римляните са изключително горди със своето минало и често вадят аргументи от типа „ Рим е „капут мунди“ ( столица на света)“, когато посочиш очевидните недъзи и безумици на града. Ако си уговорите среща с местен, закъснейте с поне 30 минути, закъсненията са част от етикета.

Разкажи ни за най-интересния човек, с когото те срещна този град?
Труден въпрос, защото за четири години живот в Рим срещнах твърде много такива хора. Спомням си, че първият човек, който ме впечатли (мой тогавашен колега), беше 20-годишен младеж от ЮАР, който вече беше живял и работил в Сидни, Торонто, Сао Пауло, Лондон и Рим. Друг агент – 40-годишен канадец, говорещ 8 езика на много високо ниво и завършил най-престижния университет в Канада, беше избрал да работи по улиците на Рим, въпреки че лесно можеше да бъде минимум мениджър международна търговия на някоя мегакорпорация. Ценното в случая беше, че този човек беше мой пряк конкурент.

Препоръчай ни места за хапване?

Водещата религия в Италия след католицизма е храненето!

Изгубете се в квартал Трастевере или Монти (близо до Колизеума), намерете закътания семеен ресторант на Пепе или Джозефина, в които се хранят местни, и действайте! Най-евтиният (но не и като качество) ресторант в Трастевере е Carlo Menta, който всички знаят. Азиатските ресторанти са велики, защото предлагат суши и всичко останало с добро качество на all you can eat принципа от 12 до 17 евро.

А вечер? Къде може да отидем?
Рим се дели на две части – тази, която се е продала на туристите (централната), и тази, която е територия на местните. Ако не ви се излиза от центъра, местата са две – квартал Трастевере, където всичко свършва в един през нощта, но пък е пълно с бохемски барове. В The Highlander bar на пет минути от Испанските стъпала ще срещнете страхотно отношение, добра музика и хора от цял свят. Ако искате да продължите нощта в клуб – винаги ще получите съвет къде може да отидете. Пиша минус 20 точки на популярния централен площад Campo de Fiori, който се е превърнал в арена на повръщане за американските студенти в града. Местните се събират в следните квартали: Pigneto, Testaccio, San Lorenzo, Garbatella, изпълнени с барове, клубове и окупирани сгради, превърнати в социални центрове. Ако сте по-гламурен тип личност, в квартала, построен от Мусолини EUR, има изискани клубове по високите етажи на сградите.

Къде предпочиташ да си почиваш навън? Някой любим парк или място?
Двете ми любими места са хълмът с най-пълна панорамна гледка – Giannicolo, над Трастевере, и Ватиканът, откъдето се вижда абсолютно цял Рим и голяма част от високите Апенини. Там има и бюст на Капитан Петко Войвода, който е бил в редовен контакт с Гарибалди. Друго любимо място е най-големият парк в Рим – The Appian park. Там се намират първият павиран път в света, първите християнски гробища (катакомби) в света и огромните и запазени древни римски акведукти. Вила Боргезе в центъра на Рим е най-популярният и лесен за посещение парк.

Кои са забележителностите, които би вкарал в графа “задължителни”?
Галерия Боргезе, която е повече от уникална, църквата Сан Лоренцо, Пантеона, Ватикана, Колизеума.

Каква суперсила би ти свършила добра работа в Рим?
Телепортация. Публичната градска система стачкува по три пъти на месец, разстоянията са големи, а задачите много и различни.

Кое време от годината е най-доброто да ти дойдем на гости?
Най-много обичам месеците непосредствено преди и след пика на лятото.

Кои са трите задължителни неща, които взимаш в себе си, когато пътуваш (изключваме тройката на лични документи, пари, телефон)?
Тирбушон, дъждобран и крем против изгаряне.

Имаш ли си тайно, любимо място?
Parco degli arranci по залез-слънце – друга уникална панорамна гледка към центъра на Рим.

Какво ти липсва от България?
Приятелите и семейството и всички щуротии, свързани с тях, някои храни и снегът.

С какво не можеш да свикнеш?
С несериозността на местните.

С какво се свиква лесно?
С обедните почивки по 3 часа и с култа към доброто хранене.

Мислиш ли да оставаш да живееш в Рим?
Не, вече се чувствам изчерпан за този град, но съм сигурен, че ще се връщам всяка година за малко, защото го чувствам свой колкото София.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *