СМЕЛИЯТ ЕКСПЕРИМЕНТАТОР, ЧИЙТО ВТОРИ ДОМ Е ИЗБАТА

Стоян Стоянов се заиграва с модерните сортове грозде и печели приза - Енолог на 2014

0 коментара Сподели:

Стоян Стоянов е смел експериментатор, избата е вторият му дом, а виното – религия. Миналата година Стоян Стоянов се заиграва с модерните сортове Каберне фран, Пино ноар, Сира, оставя виното да отлежава в нови и стари бъчви и заедно със своя екип в изба „Братя Минкови“ изважда новаторската серия Le Photographе. Този продукт е добре приет на пазара и му носи наградата Енолог на 2014, присъдена от Съюза на енолозите в България.

Каква беше идеята на експеримента?
Търсих силата на сорта и акцентирах върху него, за да станат вината пивки и леки, с отлична сортова разпознаваемост. Българско или вносно вино да си избера? Твърдо съм за българските вина. Недостатъкът на вносните, е че не знаем откъде точно идват, преди да достигнат нашия пазар. Българинът малко познава историята на френските и испанските винопроизводители. Доверява се на етикети и лесно може да бъде заблуден. Българският производител е познат. Той прави вината разбираеми. А и нашият вкус е формиран да харесва по-южни вина. Сла- бост на някои от български- те, говоря за червените, е, че често се потиска ароматът на гроздето, но за щастие това не е масово явление.

Премина ли вълната на чилийските и австралийските вина?
Те преживяха бум у нас, но според мен популярността им ще отшуми. Личното ми мнение на енолог е, че като ги пиеш известно време, прекалено насищат сетивата. Това са вина с твърде силни аромати, екстравагантни и остри. Много са агресивни и доминират над храната. Един чилийски или австралийски Совиньон блан например е прекалено обсебващ. Ароматът е толкова силен, а вкусът агресивен, че храната с него губи вкуса си. Докато с български или френски Совиньон блан може да се хапне и пийне вкусно.


Има ли вино за всяка кухня?
Българските са по-меки, по-леки, а голямото разнообразие от винени стилове подхожда както на местната, така и на интернационалната кухня. Множество световни енолози, посетили страната, твърдят, че тероарът на Карнобатския край дарява гроздето с уникални аромати и вкусове. А вината, произведени в този регион, се комбинират отлично с много широк кръг от ястия. Моят съвет е потребителите у нас да отдават предпочитания на българските вина.


Корк или винт за тапа?
Твърдо за винт. Казват, че с коркова тапа виното продължава да се развива в бутилката, но този процес е неконтролируем. По-добре е виното да се налива, когато е напълно готово, слагаш винтова капачка и не мърда.

Кои вина са от добри реколти?
За България 2009, 2011, 2013 бяха изключително добри. 2012 е малко по-добра от 2010, но тя за мен е най-слабата реколта за последните 5 години. За 2014 година не мога да дам пълна оценка, защото е твърде рано. Малките производители с по 100 декара лозя пострадаха. Големите се спасиха благодарение на професионалните си екипи от агрономи. При тях загубите са по-малки от очакваните.


Каква е цената за бутилка вино, под която не трябва да се пада?
Нормалните, хубавите, технологични вина, с които можеш да вечеряш и обядваш без компромис, стартират от 2 евро за бутилка в магазина.


Може ли да се разпознава хубавото вино по етикета?
Много трудно, практически невъзможно. Първо гледаш цената, после региона, трябва да се познава добре производителят, има доказани изби. Поглеждаш дали е на винт и реколтата.

Има ли модерни сортове и тенденции?
Ризлингът набира популярност сред бялото, а Пино ноар и Каберне фран при червените. Сортът гренаш пък е застъпен при розетата на Le Photographe и Jamais Vu.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *