ДОМЕНИКО ФАБИАНО

Един от отговорните фактори във веригата ресторанти La Bottega Due Piani, който подбира продуктите и вината, идващи директно от Трентино, Тоскана и Пулия

0 коментара Сподели:

На гости сме в La Bottega Due Piani на „Шишман“. Едно от най-добрите места за вино и вкусна италианска храна в нашия град. Ciao ragazzi и широка усмивка ни посреща Доменико Фабиано, който ни разказа за истинската La Dolce Vita.

Има бум на италианската кухня, защо е толкова по-пулярна тази кухня тук?
Италианската кухня е популярна не само в България, в цял свят е така. Тя има изчистени вкусове и обикновено акцентът е върху добрите качества на самите продукти, които са вложени. Тя носи най-добрите черти на средиземноморската традиция, а именно максимално запазване на всички полезни съставки. Вкусна е и здравословна, подходяща е както за всеки ден, така и за специален повод. Италианската храна е и разнообразна, защото, от една страна, сме в сърцето на Средиземноморието и използваме много морски дарове, а на север стигаме в Алпите, където пък са специалисти на месата и плътните отлежали сирена.

Как да откроим автентичната италианска кухня, с какво се гордеете в La Bottega?
Ние наистина използваме само италиански продукти за приготвянето на храната във всички La Вottega. Само обедното ни меню съдържа интернационални предложения. Всички рецепти в основното ни меню са италиански, вдъхновени от Италия и изпълнени с изцяло италиански продукти. Затова всяка година получаваме сертификати от Италианската търговска камара за автентично италианско качество и гостоприемство. Ние всички в La Вottega много се интересуваме от храната. Пътуваме често по различни форуми, обикаляме цяла Италия, опитваме много и гледаме всеки сезон да имаме нови неща.

Внасяте вина, кой им прави селекцията, какви вина са и откъде са?
Селекцията правим в екипзаедно с Ханес Перфлер, член на Италианската асоциация на професионалните сомелиери, и с екип от нашите ресторанти. В момента имаме собствена селекция вина от Венето, Алто Адидже, Пиемонте, Тоскана, Сардиния, Сицилия. Избираме малки, бутикови изби. Имаме топ вина, както и такива, които са в отлично съотношение цена-качество и могат да се консумират всеки ден. Скоро внесохме магнум бутилки (1,5 литра) на едни от най-добрите ни вина. В България все още няма култура за консумация на магнум бутилки, но се надявам, че ние ще създадем такава. По света хората знаят, че виното се развива най-добре именно в такава разфасовка, и затова обикновено цената на магнум бутилките е по-висока от цената на две бутилки от същото вино в 0,75 литра. Счита се, че това е по-доброто вино.

Разкажи ни повече за специалната система за съхранение на бутилки?
Това е продължение на цялата ни философия за виното и нашето желание хората да могат да опитат повече и по-интересни вина. Тази система ни позволява да отваряме, съхраняваме и сервираме на чаша вина с по-голям и интересен асортимент. Тя държи отворените бутилки в безкислородна среда, като по този начин виното се предпазва от оксидация и не променя вкусовите си качества в продължение на 30 дни. Също така системата темперира виното и то се сервира винаги на най-подходящите градуси. Ние внесохме за първи път в София три такива апарата и се надяваме, че нашите гости ще се насладят на тази различна възможност.

Любимата ти комбинация вино + храна? Конкретен пример?
Сега, през зимата, предпочитам хубаво червено вино с меса. Класика. Никога не бих отказал добро филе от глиган, което правим в La Вottega al Vicolo, с чаша червено вино от Тоскана Meria – купаж от мерло, каберне, санджовезе и малко пети вердо.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *