Празни погледи и пълни глави

Или за какво мислиш, докато пътуваш из големите градски улици и булеварди

0 коментара Сподели:

Михаил Михайлов

Ежедневно обичаш да натоварваш главата си с всякакви мисли – от най-хубавите до най-лошите. Това е естественият ритъм на живота и съответно на човешката еволюция. Както се казва, без болка няма радост. Кога оценяваш приятните моменти? Най-вероятно тогава, когато си преживял достатъчно неприятни мигове, които са те изградили вече като личност. Сега ще ти разкажем за какво евентуално би мислил, когато отегчено се дундуркаш 2 часа по задръствания в трамвая, рейса или автобуса по централните и забутани градски улици и булеварди. „Ъндъграунд” транспортът – метрото, определено ти е любимото превозно средство. Стотици хора минават покрай теб, втренчили се в непознатите лица из подземните градски тунели…

ЗА КАКВО МИСЛИШ, КОГАТО ЗАКЪСНЯВАШ ЗА РАБОТА?
Първата ти мисъл ще бъде тревожна, от сорта: „чудесно, отново довереният човек на шефа ще бъде в офиса и ще забележи моето отсъствие…” Или пък: „е, 5 минути не са толкова много, винаги може да е по-зле”, „край, ако тъпото 72 не дойде след 7 минути, ще бъда уволнен”. В най-добрия случай си казваш: „оо, хич да не ми дреме, всички закъсняват в тоя магазин, и да ме уволнят ще си намеря друга работа”. В такива ситуации просто остани спокоен и си вържи  развързаните обувки, които си забравил да вържеш на излизане от вас. Ако шефовете и колегите ценят труда ти, едно малко закъснение не би попречило на професионалната ти кариера. Хайде, по-ведро, отпусни се и се замисли как да се представиш по-добре днес на работното си място, за да бъдеш удовлетворен от себе си в края на деня.

ЗА КАКВО СИ МИСЛИШ, ДОКАТО СЛУШАШ МУЗИКА?
В метрото си, тъкмо си се качил и си слагаш слушалките в ушите. Пускаш най-веселите парчета, които те ободряват, за да не ти е твърде скучно, докато се буташ с възрастните граждани в превозното средство. Най-вероятно си мислиш, откъде да набараш някой лев за поредното парти, на което искаш да отидеш в петък вечер. И започват едни мъчни мисли, от тука назаем, от мама или тате, от гаджето и т.н. Не! Парите не трябва да те заблуждават, едно хубаво прекарване в края на седмицата невинаги е свързано с купища хартийки. Вместо това си представяй как танцуваш диво на плажа, докато се кефиш на твоите готини изпълнители, които звучат в ушите ти. Лудувай във въображението си, за да минат по-бързо метростанциите – Сердика, Софийски университет и така чак докато стигнеш до Обеля. Ако ококориш изведнъж очички, значи си срещнал сините костюмчета на контролите. Е, и с тях ще се справиш, вярваме, че си изобретателен!

ЗА КАКВО СИ МИСЛИШ, КОГАТО СИ ВЛЮБЕН/А В НЯКОГО?
Независимо от възрастта винаги имаш възможността да се влюбиш… Да харесаш някого от първия поглед, да искаш да го опознаеш, да го видиш отново. В повечето случаи, докато пътуваш в „железния кон” (трамвая), мислиш за човека, който е завладявал сърцето ти. Да, това е повече от прекрасно, обаче сте се виждали три пъти и ти не знаеш какво изпитва той/тя към теб. И оттам започват едни питанки и чуденки: „последния път ме прегърна, не ми стисна ръката, дали пък не искаше да ме целуне?”, а може би: „ох, дали не се усмихвах твърде често и показах, че го/я харесвам?”, „довечера, ако ми звънне, какво да му/й кажа?”. Така, стига с тези глупави помисли! Много е лесно – остави нещата да се случват, те сами ще си покажат посоката, в която ще потръгнат вашите взаимоотношения. Не си въобразявай невъзможности и не си представяй хипотетични ситуации, в които бихте могли да попаднете, защото това определено няма да предизвика положителни емоции.

ЗА КАКВО СИ МИСЛИШ, КОГАТО ТИ ПРЕДСТОИ ВАЖНО СЪБИТИЕ В ЖИВОТА?
За твое голямо щастие си намерил местенце в раздрънкания тролей, който си хванал, тичайки към спирката на Руски паметник, и знаеш, че трябва да отидеш на важната среща. Да, онази, която ще предопредели някаква голяма част от живота ти и се вълнуваш да разбереш какво ще  стане. Притесняваш се, защото ще говориш с непознати хора, които не знаеш какво ще ти кажат и дали ще разберат твоите желания. Мислиш си: „как по-точно да се държа, това пътуване е толкова важно за мен и знам, че тези хора ще ми помогнат да го осъществя”, „ако се издъня на тази среща, няма да мога да стигна до Испания и ще трябва да остана тук”. Ще ти кажем, че има за какво да се тревожиш, но навсякъде, където и да попаднеш, трябва да бъдеш себе си, повечето хора оценяват искреността и честността в теб. Когато знаеш какво искаш и го показваш, несъмнено рано или късно го получаваш. Ако ти е писано – ще заминеш да работиш или учиш там (из необятния свят), ако не – ще намериш адекватна алтернатива. Недей да се тормозиш излишно, защото нещата винаги се получават така, както трябва. Нека да видим приветливата ти усмивка!

Това беше една малка част от множество примери, които можем да ти дадем за това, какво си мислиш, докато пътуваш в отегчителния градски транспорт. Едно ще те посъветваме – остави настрана тъпите размисли и страсти за някой друг път, сега се наслаждавай на безобразните задръствания по бул. България и извади една овехтяла книжка от чантата си, отпусни се и се вглъби в нея!
В крайна сметка и да закъснееш за работа, ще слушаш приятна музика, докато си мислиш за любимия човек, който ще видиш вечерта и с когото ще споделиш, че ти предстои образователно пътуване из Европа. Именно сега е моментът да му/й предложиш един съвместен трип.
Затова – обичай всички трамваи, тролеи, рейсове, както и подземния транспорт, защото те ти отпускат време да помислиш върху нещата от живота.

И не забравяй най-важното – да се усмихваш,  докато пътуваш!

Като стана дума за празни погледи….

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *