За един пробит лайк

От лайк до лайк има разлика...

0 коментара Сподели:

Харесва ни или не, лайкът е новата интернет валута – както в старите филми за затвора стоките и услугите се мерят в цигари, така във виртуалния свят, където вече всички прекарваме повече време от реалния, всичко се конвертира в палци нагоре.

А по-предприемчивите в кибер пространството вече отдавна са научили, че това, което не се постига с лайкове, се постига с много лайкове.

Естествено, като всяка разменна единица има няколко начина да се сдобиеш с лайкове, превръщащо самите тях в различни видове. Ето най-популярните от тях:

#СЕКСИ ЛАЙК
Това е лайкът, който получаваш, защото си секси или защото някой иска да прави секс с теб. Естествено двете неща са неразривно свързани – все пак новият елегантен начин да кажеш на някого „Айде у нас“ е да му лайкнеш серия от снимки, за предпочитане посреднощ и на един дъх. Така че, ако си по някакъв начин привлекателен и имаш много последователи (черта) обожатели, за теб секси лайкът е ресурс, бездънен като нефтен кладенец. Затова и повечето собственици на горещи профили в социалните мрежи рано или късно се измързеляват и почват да го карат през просото. Все пак ако с гениално наблюдение като „навън вали“ и със задълбочен анализ на политическата ситуация в Русия получаваш еднакво количество лайкове – защо да се мориш? Пиши едно „добро утро“ и нека телефонът се счупи от известяване. Проблемът на секси хората е, че са като тамагочито – в един ден са най-желаното нещо на света, в следващия трябва да се извиняваш, че си бил част от манията по тях. Освен това всякакви несекси прояви като промяна в теглото към по-лошо, странен стайлинг или профилна снимка с гадже могат да сринат лайк индекса на един профил колосално бързо, често завинаги.

#ЛАЙК КАРИЕРА    
За тези, които много искат да са нет звезди, но не са се родили достатъчно хот или поне не смятат за нужно всеки ден да разпъват сергията с плажни сесии на интимна тематика, има план Б. За съжаление той ги сваля на нивото на грозните хора. Грозните хора трябва да работят повече, но пък ако са амбициозни, могат да постигнат дори невъзможното. С други думи, има личности, които години наред са работили за профила си и сега профилът им работи за тях. Това е тяхната награда след безкрайни безсънни нощи, прекарани в ровене за смешни клипчета, иронични препратки в посто­вете, култови парчета; честитене на рождени дни, имени дни и обикновени дни на хора, с които никога не си бил на една маса и, разбира се, светкавична реакция с коментари по наболелите теми на деня. Като например вече споменатия дъжд.

След целия къртовски труд тези хора имат профил с аудиторията на малка провинциална телевизия – няма и хиляда души зрители, но пък вярна и активна аудитория.

Проблемът при тези кариерни лайкове е, че всеки е толкова готин, колкото е як последният му пост – понякога се валяш в шерове и репостове, друг път се чувстваш като последния човек на света, който пише мемоарите си онлайн. Добрата страна на разработен профил е, че каквото и да ти се наложи да намериш в този живот – от магазин за кристални чаши до самец за възрастна женска панда, винаги ще изскочи някой да ти помогне с напътствия и съвети. Което не е никак малко.

#ЛАЙК НА БАРТЕР
Ако не си безкрайно секси, не си звезда и нямаш времето и нервите да инвестираш в изграждане на работещ активен профил с отличен лайк оборот, единственото, което ти остава, е да чийтваш. Като всяка игра и лайковете имат крак версия, а именно хаштагове, които на принципа танто за танто правят лайковете буквално да падат от небето. Естествено не е нужно да си Алан Турлинг, за да разгадаеш тази енигма – всеки с десет реда хаштагове с палав словоред явно не играе по правилата. Пък и вече с приложения като TagsForLikes схемата е толкова достъпна, че най-вероятно и баба ми я ползва. Добре де, какво удоволствие носи да печелиш лайкове нечестно, ще попита някой.

Докато не се въведат регулации и не започнат допинг тестове за лайкове, в интернет е като в Game of Thrones – всичко е позволено.


#ЛАЙК ЗА ПАРИ
Общо взето, когато по една или друга причина не можеш да свършиш нещо сам, плащаш на професионалист. Лайкът като всяка гореща суровина се продава, при това с курс на обмяна близък до секс услугите. Защо, ако си толкова отчаян и самотен, ще плащаш за лайкове, вместо да прескочиш няколко стъпки и да броиш пари директно за секс, това вече е съвсем друг въпрос. Както първоначално отричани процедури като ботокса и химическия пилинг намериха своето място в обществото, така и платеният лайк като странен начин за достигане на удоволствие и изграждане  на самочувствие ще намери своите фенове. Това е неизбежно.

#ЛАЙК ОТ СЪЖАЛЕНИЕ
Това е онзи самотен, често един-единствен лайк, който ти оставя някой стар приятел, гадже или майка ти, под пост, който не е намерил признание. Този лайк, макар и малък и само един, е като скъпоценен камък – струва много повече от всички милиарди безлични, автоматични лайкове на света, защото е само за теб и идва от сърцето и душата, а човекът, който го е цъкнал, явно достатъчно държи на теб, за да не се притеснява, че ще се изложи като единствения харесал тъпотията, която си постнал.

Такива лайкове се помнят цял живот.

И докато сме още на темата – припомни си как да загубиш приятел с един пост.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *