Историята го предпочита горещо!

Или топ 7 на най-запомнящите се исторически целувки

0 коментара Сподели:
Историята го предпочита горещо!

Класации за „най-известните еди-какво си“ има доста, но на прага на зимата ние не мислим, че човек трябва да се занимава с каквото и да е друго освен с целуване.

Дълго, напоително и дълбоко като морето. Целуване, което да избистри ума и да ти даде нужната доза love и вайб. Целувките са най-сладкото в отношенията и, честно казано, ги намираме за доста по-интимен и личен жест от онова другото нещо. Именно заради това спретнахме за теб греховните прегрешения през годините или най-запомнящите се световни целувки, чиито кадри са обиколили надлъж и нашир и са предизвикали повече усмивки и от кило банани по соц време. Увери се сам и виж как го прави историята. Уста в уста.

Кралят и палавата Мис Грей

Тази снимка, направена през юни 1956 година, докато Елвис се подготвял за концерт пред 3000 души в „Моск Тиътър“ в Ричмънд, Вирджиния, е една от най-големите загадки на 50-те. В нея Кралят е само на 21 години и всички тийнейджърки в страната на Чичо Сам дават мило и драго да хвърлят бикини и панделки само за секунда насаме с него. Кадърът е сниман от фотографа Алфред Уъртимър, а цели 55 години всички се чудят коя е блондинката, която докосва с езика си фамозния Елвис. Едва преди няколко години мистерията беше разкрита и нещата станаха даже по-интересни. Оказа се, че момичето се казва Барбара Грей и днес е пенсиониран агент на недвижими имоти. Тя ще остане в историята обаче и като може би единствената дама, казала „не“ на Краля. След сесията мистър Пресли е искал да има продължение, но Барбара просто му заявила, че отива във Филаделфия при приятеля си и всичко приключило дотам.

Le baiser de l’Hôtel de Ville или „Целувката пред кметството“

Французинът Робер Дуано е забележителен фотограф и го доказва с една от най-известните си снимки Le baiser de l’hôtel de ville, или „Целувката пред кметството“. Кадърът е заснет в Париж през 1950 г., а след като същата година снимката излиза в списание Life, тя предизвиква невиждан фурор. Изображението е разпространено на повече от 500 000 плаката и над 400 000 картички, а мнозина го обявяват за най-романтичното, правено някога. През 1992 г. става ясно, че всъщност двойката на снимката се казва Françoise Delbart и Jacques Carteaud, а любовта им просъществува едва 9 месеца, но въпреки всичко кара и до днес мнозина да мечтаят и въздишат по вечния мираж на любовта – Париж!

Леонид Брежнев и Ерих Хонекер. Големите!

В политиката целувките винаги значат нещо повече и рядко нещата опират до любов. Прословутото „уста в уста“ на 72-годишния Леонид Брежнев и 67-годишния Ерих Хонекер, направено през 1979 г., е целувката, обявена за „най-великата“ в световната история. „Братската целувка“, както още е известна, беше увековечена и като рисунка на Берлинската стена от московския художник Дмитрий Врубел, който я подписва с надписа: „Господи, помогни ми да преживея тази смъртоносна любов“.

Фаворитката!

Тази целувка определено е номер едно в класацията и няма човек по целокупната Земя, който поне веднъж да не я е виждал. Кръстена лаконично „Морякът и медицинската сестра“, снимката е направена на Таймс Скуеър, по време на празненствата след капитулацията на Япония през Втората световна война. Авторът на фотото е Алфред Айсенщад, а кадърът го изстрелва на върха на сладоледа заради огромната популярност, на която се радва и до наши дни.

Ах, тази Елизабет Тейлър!

Тук можехме да сложим много кадри на целуващи се популярни лица, но избрахме снимката, която разбунва духовете в кино средите, а и в цял свят през 60-те. Тя е правена през юни 1962 г. от папараци и улавя тайната и незаконна любов на Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън на палубата на неговата яхта, плуваща край бреговете на Иския в залива на Неапол. Рич и Елизабет са женени и снимат заедно филма, който по-късно ще стане емблематичен за Тейлър – „Клеопатра“.

Нещата обаче излизат извън контрол още на снимачната площадка и двамата се влюбват толкова лудо,

че нито техниците по декорите, които чуват стенанията им от гримьорната на актрисата, нито половинките им са предпазени от очевидната истина. По-късно двамата се женят официално, но когато снимката излиза, предизвиква такъв скандал, че дори първата дама Джаки Кенеди пита публициста Уорън Коуен: „Уорън, мислиш ли, че Елизабет Тейлър ще се ожени за Ричард Бъртън?“

Ще те чакам, войниче!

Най-популярните снимки от Втората световна война не са на бункери и укрития, а на целувки. Изпращането на стотици млади момчета на фронта освен сълзи в очите на близките им предизвиква и страстните целувки за сбогом на техните любими. Запечатани по десетки гари от незнайни фотографи, снимките говорят повече и от дузина любовни поеми.

Протестни целувки

От площад Таксим в Турция, през Ванкувър, до най-масово целуващите се младежи в знак на протест заради реформите в образованието в Чили – всеки протест има своите си целувки и всички те показват неговото човешко лице. Независимо дали протестиращите се целуват по между си, или целуват униформените наоколо – целувката е знак за мирен и „нежен“ протест, за ненасилие.

Както знаем, любовта и войната вървят ръка за ръка, но това, което побеждава накрая, е ясно за всички и то е само на едни устни разстояние. Приближи се!

Виж няколко факта за влюбването, за които не си подозирал

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *