Няколко породи офисни субекти

Какво тук значи някаква си личност?

0 коментара Сподели:

Има много неща, които не мога да проумея – кой гледа все още предаването на Гала; защо статус на Кобилкина се разпространява по-бързо от светлината; чашите с лика на Хитлер по морето, които се изкупуват като топъл хляб; пълното затъмнение върху някои елементарни правописни правила;  гледанията на клипче на Фики в Ютуб; истерията покрай футоблен мач и какво ли още не… абе лесно се удивлявам, не ми трябва много.

Но това, което най-много ме изумява, е бойното офисно поле. Сигурна съм, че ако някой остроумен писател вземе под внимание този въпрос, ще задмине откъм страници „Ана Каренина“ и „Престъпление и наказание“, взети заедно. Материал да искаш!

Виж повече: Гласувай за любимите си заведения и барове и спечели страхотни награди!

Всичко започва като при първите срещи – стъпваш на пръсти около колегите, държиш се прилично, те са любезни и усмихнати, небрежни леки разговори, малки услуги, абе всичко си върви по мед и масло. И бам. Трансформацията е като да видиш дамата си от бала на сутринта без грим и екстеншъни. Ще ви разходя мислено из Джурасик парка на работната среда. Благодарение на скромния ми житейски опит стигнах до извода, че има няколко типажи, които могат да ви вгорчат много лесно ежедневието, но само ако го допуснете и ако не знаете как да маневрирате. Нещо като каране на колело с превръзка на очите – никога не знаеш на кой завой ще се пречукаш…

ИНТРИГАНТЪТ

Gossip girl пасти да яде пред това въображение и разпространение на информация. Най-вероятно в началото ще се опита да ви спечели на своя страна, за да ви направи довереник. И тъй като току-що сте постъпили на ново място и обстановка, вие изобщо няма да подозирате какво чудо ще ви се стовари на главата, затова най-вероятно невинно ще изслушате някоя и друга клюка, без да взимате особено участие. Но и мълчаливото присъствие е присъствие само по себе си. Преди да сте се усетили, от вас ще се очаква да обсъждате колегите си, да казвате непотвърдени неща за тях, да развивате целия свят на Толкин на терасата сутрин, когато въпросният клюкар ви е привикал за по една цигара. И нали трябва да се сближите с всички, няма как да пропуснете поканата. Най-вероятно обаче славата му се носи, откакто е постъпил на работа, което автоматично ви носи черна точка пред нормалната част на екипа. Оттук нататък почти никой няма да иска да ви споделя каквото и да е. Най-лошото е, че съвсем скоро ще се пуснат слухове и за ваша милост. И да, това ще е точно от въпросния човек, който примамливо ви е накарал да се почувствате в един отбор.

Единственото вярно решение е да го надушите още в началото и да се отдръпнете като вегетарианец от шкембе чорба.

Със сигурност ще му бъдете черен в очите, но поне ще имате зад гърба си адекватните колеги, с които ще прекарвате времето си много по-смислено, отколкото в безкрайно дъвчене на какво каза Иван на Драган, как погледна сутринта оная скумрия от HR отдела и всички апокалиптични предположения, плод на богато въображение, които, ако достигнат до шефа, вие първи ще изгорите, защото сте най-отскоро и още никой не е напълно убеден в реалните ви качества. По някое време интригантът ще спре да ви търси, а дотогава го отбивайте с новината, че имате много работа (нещо, което той е забравил, че трябва да върши в тия пусти 9 часа на ден).

АМБИЦИОЗНИЯТ

Виж повече: 10-те теми, на които българите са най-докачливи

За него всеки е потенциална конкуренция, която го връща към детските му години на прескочикобила. Ще направи всичко възможно да омаловажи вашия труд и знания, много е вероятно да си припише чужди заслуги и после нагло да отрича, като междувременно раздава шефски заповеди, без да ви е началник. Тези хора дори няма нужда да ви обяснявам как да ги разпознаете – те са като торнадо. Често са център на внимание, а и са развили специални умения в любимия ми синдром – биене на камбаната. Дошли са по-рано, свършили са това и това, камбаната веднага се бие! Демек всички трябва да са наясно колко са работливи, уморени, всеотдайни и безупречни. Направо понякога се чудя как от толкова много работа им остава време целодневно да навират в лицето на хората какво са свършили и как са се преработили. Като цяло не им изскачайте много пред погледа – вършете  си съвестно и тихо работата и не се обяснявайте на всеослушание, никой не харесва натегачи. Досадният тип, който не дава думата на никого по време на оперативки, е еквивалент на гимназиалния зубър, на когото се чудихте как ръката му не се откачи от толкова вдигане.

ДЪРДОРКОТО

Той е малко по-различен от клюкаря и е почти сигурно, че не се харесват, тъй като не могат да се надговорят. Дърдоркото може да е най-симпатичният ви колега, който обаче още от сутринта ви изсипва цял поток думи над главата. Детайлно сте запознати с личния му живот, с телефонните разговори, които по стара традиция се водят на висок глас пред всички, както и с разпиляна и ненужна информация от типа на „и тогава… и аз му казах… а тази чанта беше… и, представи си, моля те, аз им заявих…“, и така до безкрай. Този човек може да не е най-лошият в сравнение с другите типажи, но ще ви изгуби безценно време, в което няма да се съсредоточите върху каквото и да е. Доказано работеща стратегия е да сте със слушалки – няма да подейства веднага, но постепенно все по-малко ще ви занимава с тъпотии, докато накрая не си намери друга жертва.

МНОГОСТРАДАЛНА ГЕНОВЕВА

Ако имате нещастието да седите близо до мърморкото в офиса, си носете аналгин или тапи за уши – ще ви потрябват, доказано е. Този човек ще ви се оплаче от всичко, за което се сети, като на всичкото отгоре притежава и дарбата да маха недоверчиво с ръка на хубавите новини, изкарвайки ги апокалипсис. Времето е скапано, работата, портиерът, шефът, заплатата, животът. И толкова дълго и напоително ще ви облива с негативна енергия, че най-вероятно съвсем скоро и вие ще повярвате в това, а оттам насетне съвсем логично няма да бъдете приятна компания за колегите си. Срежете Геновева с няколко крилати цитата тип цветя, рози, Мечо Пух и пеперудки, похвалете се за нещо измислено, но грандиозно и гарантирано, че ще се преориентира към някой по-мрачен и отчайващ тип от вас. Не подценявайте продължителното общуване с емоционален вампир…

И ако си решил да въртиш любов в офиса, което горещо НЕ препоръчваме, поне разгледай добрите и лошите партии според професията.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *