НЕ СИ ТИ, КОГАТО НЕ СЛУШАШ БАБА СИ

Рецепти за щастлив живот от старата ракла на баба ти

0 коментара Сподели:

Бабата е онова митично същество, което има свръхумения – може да ти направи най-вкусния чай на света, дори и да мразиш чай по принцип, да те отрезви в най-драматичната ти ситуация, да излекува възпалено гърло с тайна рецепта от архивите, да ти даде най-добрия съвет и да ти подари най-топлия пуловер на света…
Бабите са по-мъдрата и преживяла версия на майките, абсолютно недостижими са по всички параграфи. Толкова много прости житейски мъдрости съм попила от моята баба, че няма как да не ги разпиша и споделя. Най-малкото за да мога да се връщам към тях черно на бяло. Понякога, когато съм в трудна ситуация и не знам какво да направя, си мисля как ли би постъпила баба ми. И тъй като тя е един от най-силните хора, които познавам, събирам кураж и действам, пък след това мога и да й поплача на рамото, защото все още съм малката й внучка, която търси помощ.

НИЩО НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШНО, КОЛКОТО ИЗГЛЕЖДА
Лесно е да се каже, особено ако не си преживявал кой знае какви катаклизми. Само че моята баба е! Без да изпадам в подробности, прекарала е детството си в дом за сираци, а оттам нататък има поредица от неособено щастливи събития, които, вместо да я смачкат, са я калили. И затова всеки път се сещам, че повечето битови неща, от които се оплаквам или аз, или приятелите ми, са пълни глупости. Да, съжалявам, но наистина е така. Пешо не ти се обади, въпреки че обеща? Няма да имаш пари за още два дни на морето? На работа си се преработила? Имаш 5 кг отгоре и никакъв баланс по сметката? Или се вземи в ръце и промени нещата, или млъквай и не занимавай света с тъпотиите си.

Сещам се за онази серия на клуб НЛО, в която на лирическия герой му беше страшно тесен апартаментът, затова го посъветваха да вкара кон и да живее с него седмица.

След като разкара коня, се почувства в пъти по-щастлив и просторен. Та представи си суперужасен сценарий, радвай се, че не е реален, поеми глътка въздух и пребори градската джунгла.

И САМ ВОИНЪТ Е ВОИН
Трябва да можеш да правиш всичко сама и да не зависиш от никого. От смяна на крушката до убиване на змей, ти си голямо момиче и ти е нужна увереността, че освен картофи можеш да пребориш и елементарните технически и финансови неща. Зависимостта, особено от мъж, баба ми с право твърди, че е пагубна. Така сякаш имаш патерица, без която не можеш да функционираш, следователно си склонна на повече компромиси и на не толкова смели решения. Бъди най-добрата своя пълноценна версия, за да привлечеш съвсем естествено такава и от другия пол. А тук вече идва и истинската връзка, в която си влюбен и самодостатъчен едновременно.

ТИ СИ НАЙ-ВАЖНИЯТ
Дръж се с другите така, както искаш да се държат с теб, но без това да те прави изтривалка. Има огромна разлика между доброто възпитание и пренебрегването на собствените ти интереси. Ако не се чувстваш ок в дадена ситуация, не мисли пораженченски в никакъв случай. Изход може да се намери ВИНАГИ и баба ми е най-добрият пример за това. Във времена, когато разводът е бил нещо недопустимо, особено пък по желание на жената, баба ми е теглила майната на всички и всичко, взела си е детето, напуснала е луксозния апартамент и отишла да живее в общежитие. Защото е знаела, че характерът се показва и доказва, и защото е искала да го предаде и на майка ми.

ЖИВОТЪТ Е ДВИЖЕНИЕ
Едно от нещата, които баба ми не разбира и ненавижда, е лежането на кълка и мърморенето. Дори дните, в които очевидно й е лошо, предвид възрастта и операцията, със силата на древно божество става и тръгва по задачи, а ако й предложиш помощ, бая си се изложил.
Не отлагай нищо за друг ден, свърши го сега, бъди организиран и недей да ревеш за щяло и нещяло. Не се прави на по-уморен и болен, отколкото си, и не губи форма. Понякога човек е склонен да се глези за глупости, да си намира оправдания за пред себе си, кой ли не го е правил. Но е много възможно това да стане начин на живот, ако не се научиш да си удряш мислени шамари.

Някъде тук се нареждат и баналните съвети, тип ЯДЕ ЛИ, добре ли се обличаш зимата, спестяваш ли поне 10% от заплатата… и никога не забравяй, че най-важно е семейството, топлата пилешка супа, докато си с грип, както и гордо вдигнатата глава. С нея показваш, че каквото и да се случи, който и да влиза и напуска живота ти, ти можеш да се справиш с всичко. Не вярваш ли? Ми питай баба си. И ако не си й звънял скоро, й се обади да я питаш как е и какво прави, ей така, да й стоплиш деня, както тя е правила години наред с теб.

Прочети още един "бабин" разказ.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *