BEERMAN: РОСТИСЛАВ ОТ 100 БИРИ

Там където знаят всичко, ама наистина всичко за бирата

0 коментара Сподели:

Иван Коловос

 „100 бири“, или българската бирена съкровищница, събира находки от над 100 държави. Ростислав ни разказва за крафт бирената революция на запад, която бавно, но сигурно завладява и България. Ние сме тотално изкушени от нестандартните вкусови комбинации и ще пробваме точно това, което ни препоръчва в следващите редове…

Как се роди идеята да се превърнете в дилъри на бира от цял свят?
Навлизането в тази материя става съвсем неусетно и когато се пуснеш по течението, виждаш, че ежедневно има нови пивоварни, а голяма част от тяхната продукция задължително трябва да се пробва. Taкa решихме, че вариан­тът нещата да започнат да се случват като навън е да направим място с възможно най-голямо разнообразие от качествена бира.

Как решаваш, че дадена бира трябва да стигне до България?
Има няколко по-големи онлайн платформи за крафт бира, където информацията се обновява непрестанно. Те работят на принципа на свободното съдържание, като всеки може да го обновява. Така всяка бира, която си заслужава, изпъква чрез високи потребителски оценки, а попадне ли в челните списъци за седмицата, то със сигурност попада и в нашето полезрение. Има и доста изчерпателни блогове и уеб зинове. Вносът обаче зависи от много външни фактори – практиките за износ на пивоварната, цената и т.н.

Производителите, чиято бира задължително трябва да опитаме?
Бирите, които трябва да се пробват, са десетки хиляди. Затова ще се спра само на личните ми фаворити, достъпни за България.

Mikkeller и To Øl – двете най-добри европейски пивоварни според RateBeer, които постоянно бълват нови идеи и експериментират смело, особено Mikkeller.

BrewDog – флагманът на крафт бирената революция в Европа, които винаги са изпък­вали с много провокативно мислене.

Как да изберем правилната бира за нашия вкус?
Разнообразието е огромно, няма как да разбереш, преди да пробваш. Ние можем да свием избора до няколко варианта спрямо алкохолно съдържание, цвят, горчивина и тип ферментация. Питайте и ще ви ориентираме.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *