ЧАС ПО КРЕАТИВНОСТ С CHAS LOVELETTERS

Холандецът пристига в България специално за Sprite Graffiti Academy, а ние го отвличаме за няколко въпроса

0 коментара Сподели:

Мащабна графити изложба в чест на българската азбука ни среща сдесетки талантливи хора от тук и чужбина, чиято работа можеш да наблюдаваш на живо този уикенд. Изложбата ще бъде открита тази неделя (08.11.2015 г.) в Mall of Sofia, ет. 1 от 19:00 часа.

В рамките на Sprite Graffiti Academy световноизвестният холандски графити артист Chas LoveLetters ще направи своя демо стена, а още 26-ма от най-добрите графити райтъри в страната ще представят своите изображения на български букви като част от проекта.

Sprite Graffiti Academy промени своя формат и от фестивал се превърна в академия, която има за цел да подкрепя бъдещото развитие на графити артистите в страната ни. Форматът включва поредица от събития с участието на успешно реализирали се в световен мащаб графити артисти.

С един от тях имахме възможността да си поговорим. Не е възможно да не се получи интересно интервю с човек, който е способен да превърне всяка сива стена в колоритно платно. Виж графити художник къща храни ли и чии произведения да не изпускаме от око.

Какво те вдъхнови да изкараш изкуството си в публичното пространство?
Доста ме кефи да виждам името си тук и там из публичното пространство. Затова може да се каже, че е въпрос на его. Освен това обаче е и въпрос на независимост. Графити художниците са като всички други художници, които завършват платното и чакат галерията или музеят да поиска да изложи творбата им. Ние изскачаме и създаваме свои собствени възможности. Много харесвам тази нагласа!

Идеята на Sprite Graffiti Academyе да помогне на млади артисти да развият уменията си. Кое е най-важното, за да станеш про?

Най-важното е целта ти да НЕ Е да станеш професионалист. Твоята цел трябва да е да се забавляваш с това, което правиш. Ако не се забавляваш, никога няма да намериш мотивацията да се развиваш като артист.

А ако станеш наистина добър художник, това може да доведе до бъдеще, в което ще изкарваш пари със своите креативни умения.

Но графити художник къща храни ли?
Има много начини да го прави. Рисуваш платна и ги продаваш. Рисуваш платени стени за компании или частни клиенти. Организираш уъркшопи…

Стремиш ли се да изпращаш послание с буквите си? Ако да, как се променя то през годините?
В миналото всичко се въртеше около стила, а не посланието. Така е при повечето графити художници. Всъщност това е жалко… Много хора виждат нашите произведения, което означава, че притежаваме силата да им въздействаме. Трябва да използваме тази сила много повече. Това е нещо, което смятам да правя все по-често в близкото бъдеще, а и вече се случва от време на време.

Много хора възприемат Street Art изкуството като проява на вандализъм. Можеш ли дадефинираш разликата?
Първо, аз не правя стрийт арт. Аз съм графити артист. Има голяма разлика. Като цяло смятам, че вижданията на обществото по отношение на графитите много се промениха през последните години. В миналото често са считани за вандализъм, а художниците – за престъпници.

Днес повечето хора виждат графитите като форма на изкуство, а творците се радват на доста позитивни реакции. Но понякога просто ми се иска да съм престъпник, ха-ха.

Кажи ни трима графити артисти, които да държим под око?
Само 3? Човече… има толкова много страхотни артисти, така че ми е адски трудно да спомена само 3. Но добре, ето някои от моите любими: Zoer&Velvet (France), Rage (Spain), Satone (Germany)


Виж един друг любим наш проект или защо да срещнеш чудовище в София е едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *