Двойни стандарти, тройни проблеми

Всекиму своето, ама друг път...

0 коментара Сподели:

Съвсем наскоро срещнах човек, който не знаеше какво означава понятието „двоен стандарт“, но съм сигурна, че притежаваше такъв, просто не беше наясно с дефиницията. Зачудих се как най-добре бих могла да го обясня, затова попитах любимата Уикипедия и тя ми изтърси: „класически пример е фразата – за някои терорист, за други борец за свобода“.

Събрах най-разпространените двойни стандарти, които никой не иска да си признае без бой, че притежава:

АЗ МОГА, АМА ТИ НЕ

Този израз може да важи за тооолкова много неща! Класически пример е, че ти си в пълното си право да си пишеш с хора от другия пол, да излизаш, да флитурваш леко, но гаджето ти ще получи пинцета в окото, ако пусне дори и малка шегичка, прати eсeмeсза рождения ден на бившата или има нещастието да лайкне снимка по бански на колежка от офиса. Егати свинята, нали, как можа, ще креснат възмутени твоите приятелки над чаша лате. Обаче само да опита да ти каже на теб копче, и ще бъде обвинен в безброй пороци – ревнивец, обсесивен тип, нямаш ми доверие, ще правя каквото си искам!

Също така ти можеш да му се развикаш и разсърдиш без адекватна причина, но той трябва винаги да е уравновесен, спокоен, търпелив, обичащ и разбиращ. Защото, ако не е, те натоварва, но ако ти кудкудякаш, то е, защото просто си човек бе, не робот! Тук няма значение полът и ролите често могат да бъдат разменени. Изобщо е супер гаден двоен стандарт да позволяваш на себе си всякакви своеволия и изпускане на нерви, докато от партньора си очакваш невъзутимостта на статуя.

ВОЙНАТА С ШЕФА

Идваш последен в офиса, веднага се втурваш да си правиш кафе и да изпушиш една цигара, докато жадно попиваш клюките от колежката, а до обедната почивка проклинаш живота, докато все пак хабиш енергия да симулираш работен процес с някой и друг изпратен мейл. Съвсем деликатно не си поглеждаш часовника и си удължаваш единия час за обяд с 15-20 минути, връщаш се, пушиш цигара. Обаче! Тъпият шеф няма причина да не ти вдигне поне малко заплатата, да не те занимава с досадни оперативки и ако може още от 20 декември да пусне всички в почивка.

Ужасно много хора се оплакват от работодателите си и неправдите, които търпят, но също толкова на брой хора не дават най-доброто от себе си на работа и кръшкат при всеки удобен случай.

Тук, разбира се, много спокойно се мъдри и другата страна на монетата и любимият двоен стандарт на шефовете – ще ги гърча поне 1-2 часа допълнително, на минимални осигуровки, придружени с лошо отношение и снизхождение, но после ще са изумени от нежеланието и липсата на проактивност в служителите.

Светът би бил толкова хубаво място, ако всеки даваше, за да получи… и се поставяше на мястото на другия.

Както не можеш да очакваш да се прозяваш по девет часа на ден, но да ти валят милиони на главата, така трябва и да си наясно, че ако управляваш хора, те имат нужда от поощрение и правилно отношение.

КРИВОРАЗБРАНИЯТ ФЕМИНИЗЪМ

Има един тип жени, които дават толкова противоречиви сигнали, че ако бях мъж, просто щях да избягам през девет планини в десетата. Едновременно се парадира сила, независимост, помпозни цитати и поведение на амазонка, но какво само ще ти се случи, ако не платиш сметката на първа среща… може и хич да не разбереш де, но ще излезеш най-големият неудачник на планетата. Нищо че сигурно те е било страх да пробваш да платиш в ресторанта, защото мадамата със свирепо и рязко движение е забила първа нокти в портмонето си.

Присъствала съм на сцена, в която мъжът отваря вратата на колата на жената, при което тя с най-смразяващия глас отсича „какво, да не мислиш, че не мога сама да си я отворя?!“, както и на предложение да се носи тежък сак по стълби от непознат джентълмен – „намекваш, че щото съм жена и не мога да се справя ли?“. Ще кажете, че това са крайни случаи, но са все по-чести.

Изобщо двойните стандарти на фронта на половете са безкрайни – по един начин реагират хората, ако една жена е над 30 и няма деца, и по съвсем друг при аналогична ситуация с мъж.

И колкото и да е развито обществото ни, големият брой сексуални партньори се асоциира при мъжете за „мъжкарство“, а при жените с… ъм, сещате се.

Чудно е да ненавиждаш чуждите двойни стандарти, но старателно да си коткаш и обгрижваш собствените! Следващия път приспи малко егото и се замисли дали постъпваш честно.

Виж кой как варират бройките при мъжете и жените или най-разпространения двоен стандарт.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *