АБИТУРИЕНТИ МРАЗИМ, СТУДЕНТИ – ОЩЕ ПОВЕЧЕ

Или как декември става май, когато общото негодувание към безхаберните студенти и абитуриенти обедини нацията

0 коментара Сподели:

8 декември все повече започва да ми прилича на 24 май, но за жалост не заради метеорологичните условия. Както се забелязва, не е пролет, не е топло. Всяка година обаче едно и също. Към края на май месец си мислех, че няма да се получават повече такива недъгави изказвания и ще си спестя хейт, предизвикан от хейт, но не. В разпукващата пролет куцо, кьораво и сакато говореше всевъзможни негативи за абитуриентите. Вероятно го заслужават, но положението беше: Абитуриент да не си ставал в този живот! Тогава се бях изприщила от думата „абитЮрент“, произлязла от мъчния правопис на хора, които, вместо да се научат да го пишат правилно, са решили да обиждат яростно някой завършващ своето средно образование.

Критикуващите публикации не струват, когато няма адекватен правопис. Да, има такива. Има и други.  Всъщност признавам,че съдейки по музиката около някои от абитуриентите, вероятно, както мой приятел каза, думата  произлиза от  a bit orient, но…

Какво е общото между декември и май ли? Почти всеки абитуриент, който е по-мотивиран в живота, рано или късно става студент. Твърдя това с предварителната уговорка, че не всеки завършващ е абитуриент, както и не всеки приет в университет е студент.

Някои стават такива, защото вярват в силата, която дава образованието, въпреки че има всевъзможни и по-качествени начини за трупане на знание, дори когато не го изучаваш под строгите или разхайтени правила на избрано учебно заведение. Други вероятно се превръщат в студенти заради амбиции на родители. Трети, за да живеят още 2-3 години  на гърба на същите родители, които рано или късно ще загубят вяра в свидната си рожба. Понеже същата тази рожба чете единствено имената на заведения и телефон за връзка по салфетки, а не нови книги и материали. Разбираш ли, че тези неща са ясни и от всичко едно е сигурно.

Един с един студент не си прилича, както никой от абитуриентите няма аналог с друг. Простата причина е, че всички хора са различни (какво откритие, уау!). Въпреки съществуването на груповите признаци, които обединяват някои хора в идеална графа като „зубър“, „пропадняк“, „чалгар“ или „интелигентен“, трябва да се знае, че тези признаци са довели този човек там по различни причини, започнали в далечната година на неговото раждане, през процеса на неговото подрастване, а не в момента, когато е станал точно абитуриент или студент. Защо се плюят тези нарицателни?

Има прекрасни празнуващи хора, които заслужават този празник да им бъде честит, защото извличат всичко, което е способно да им даде образованието, избрано от тях, но освен това всекидневно действат като зрели хора. Хора, които са стабилни и са избрали своя път в живота. Повечето от тях дори не празнуват този празник в масово и общоприетия смисъл – в барове, дискотеки, по курорти и буйни празненства стил „три дни яли, пили и изпаднали в амнезия от алкохол“.

Познавам студенти, които никога не са стъпвали и не са записвали университет, не са били изрядни, дори да са го записали, но това, което са успели да направят, е да се превърнат в двигател за масово вдъхновение и обогатяване на всеки, който е около тях. Студенти на живота.

 Знам, че много такива хора отминават всички подигравки с колеги. Има други, които се срамуват от това, че са приобщавани към масовия образ на весел студент, който ще си търси безперспективна работа след година-две и няма да постигне нищо в живота си въпреки тази хартийка, за която се бъхти.

Няма адекватен студент, който се бъхти за хартийка. Не става въпрос за диплома, а за знания и изграждане на светоглед. Някога университетите са били това. Днес вероятно не са, но не са виновни хората, които получават това насреща. Всеки, опитал със собствено желание и истински хъс, заслужава поздравления. Нямате представа колко повече помага това да оцениш някой, който дава всичко от себе си. Да го отсееш, тъй като е различната единица сред други, наричани  по същият начин като него.

Важното е, че единица качество е по-добрият вариант сред огромно количество нули. Оценете го. Поздравления на всички бивши, бъдещи и всякакви производни на истински студенти.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *