Чаят празнува днес

Ето как честваме Международния ден на чая

0 коментара Сподели:

През 2005 година, 15 декември е официално обявен за Международен ден на чая, а целта на събитието е да насочи вниманието на индустрията към проблемите, свързани с неговото производство, отглеждане и търговия. Освен, че днес празнуват страните, които са сред най-големите производители на чай в света, като Индия, Шри Ланка, Бангладеш, Непал, Виетнам, Индонезия, Кения, Малайзия, Уганда и Танзания, празнуваме и ние, защото сме влюбени в ароматната течност, която ни е верен съюзник, особено през декември.

Отбелязваме също, че на днешната дата е приета и „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия", а до нея довежда едно наистина историческо „парти“. През 1773 година, но на 16 декември в Бостън решават да протестират по нестандартен начин, станал известен като The Boston Tea Party. На него хиляди работници изхвърлят във водите на бостънското пристанище десетки щайги с пресован британски чай, а водата придобива карамелен цвят и всичко това заради монопола на Британската източно-индийска компания, която контролира доставките на всичкия чай за колониите. Вследствие на голямото весело, нещата придобиват по-приятни измерения и се стига до законово регулиране на труда в чаената индустрия.

Ако горният начин за отбелязване на днешния ден ти се струва твърде ангажиращ, ние предлагаме да го почетеш с чаша топла масала.

Масала на индийски означава смес от подправки, а интересното при този вид чай е, че всяка от неговите съставки, наподобява формата на човешки орган, за който всъщност и помага.

Например индийското орехче има формата на мозък и помага за пречистване на мозъчната кора от токсини, канелата има форма на кости и подпомага загряването на костната система и т.н. Ето защо въпросната индийска вкусотия е целебна за целия организъм, а ти можеш да си я приготвяш ето така:

–          30 гр. кардамон

–          30 гр. канела

–          20 гр. джинджифил

–          20 бр. карамфил

–          25 гр. кориандър

–          50 гр. черен чай

–          3 литра мляко

–          250 гр. мед или кафява захар

–          2 литра вода

Слагаме водата в голяма тенджера и чакаме да заври, след което мятаме вътре счуканите и добре наситнени подправки, като джинджифилът е добре да е настърган или нарязан на ситно. Оставяме ги да поврят 4-5 минути във водата, след което отстраняваме от огъня и добавяме черния чай да се запари в течността с подправките. Изчакваме около 10-15 минути и връщаме сместа на огъня, като добавяме млякото и меда/захарта. Изчакваме повторно затопляне на масалата и точно преди отново да кипне, махаме от огъня. Консумираме горещо!

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *