Имало едно време… мъжка солидарност

За асистенцията, алибито или удоволствието да гледаш приятел да успява

0 коментара Сподели:

Мъжете и жените водят битки за надмощие едни над други и разбиране едни други от хилядолетия насам. Малко завиждам на пещерните хора, които, макар и примитивни, са били изключително ефективни в общуването си. Мъжът носи храна, жената готви и гледа дечурлигата. Доста сексистко изказване ще кажат някои, но в своя защита ще посоча двойния и несправедлив стандарт, че ако жена каже нещо против мъжете, то тя е феминистка, но ако мъж се изкаже против жените, задължително е свиня и шовинист. Сега остава и някой от greenpeace да се включи да защити правата на прасетата и съм го загазил още в увода…

Както и да е, ясно е, че половете се дърлят помежду си, затова мъжете трябва да се подкрепяме едни други, защото има една област, в която бележим безапелационен гол от пряк свободен удар като на Ицо Стоичков срещу Германия през 94-та и това е мъжката солидарност.

Мъжката солидарност е висша проява на мъжество, защото е принципна и с тежест. Напоследък мъжете сме си най-солидарни по една наболяла тема и заедно стигнахме до следния извод: Брат, Гери-Никол е яка, но е само на 17 и просто не е редно да се показват такива неща по телевизията. Затварям скобата.

Мъжете си помагаме и дори лъжем, за да защитим някой от нашите, факт. Наскоро една позната, явно току-що клюкарствала с приятелки по темата за солидарността и проявите й, ми заяви: „Няма такова нещо, вие си солидарничите фалшиво, защото разчитате, че като изпаднете в такава ситуация, то ще ви върнат услугата!”

Звучи ми малко като „гроздето е кисело”. Ние не сме солидарни, затова, вместо да станем такива, ще търсим вашите кусури. Женска му работа. Дори и да е така, то не виждам нищо лошо в това някой да ти направи услуга и ти да му отвърнеш, когато той има нужда. Това е не само мъжка дума, това е и човешко. Най-хубавото в цялата работа е, когато ти я дават хора, които не са ти толкова близки, просто защото спазват мъжкия принцип.

Солидарност се търси най-често от приятелите. Ако си гледал „Как се запознах с майка ви”, който според световната асоциация за изследване на социални феномени и човешки взаимоотношения е нагледен пример за мъжкото приятелство с неговите положителни и отрицателни страни. (Все пак в един момент Барни прецака Тед като си легна с Робин, нали така?)

Т.нар. wingman не е измислица. Даже и великият Меси има нужда от Шави, за да се разпише, ако ме разбирате.

Най-хубавото в цялата работа е, че изпитваш удоволствие от това да гледаш как твой приятел успява, без завист, без злоба. За разлика от дамите, които пък друга моя позната оприличи на хиени. Може би разковничето се крие в конкуренцията вътре между самите жени.

Ако погледнем приказката за Снежанка, Злата кралица е питала огледалцето, коя е най-красива на земята и не е понасяла факта, че това е Снежанка, докато джуджетата са уингвали здраво на Принца, за да може той да се уреди с яката мацка.

Мъжката солидарност не е изчезващ вид, но ако тръгне натам, то ще е заради женска намеса в нея. Точно заради прекаленото мъжко и многото излишен тестостерон понякога ни се случва да нарушим принципа „Не прави това, което не искаш да правят на теб” и посягаме на чужди жени, което не е много яко, особено ако е между най-добри приятели. За щастие тук топката е в полето на дамите и те решават крайния изход, но между мъжете бедата е сторена. Няма нещо, в което жена да се е намесила и да не е тръгнало надолу, примери колкото искаш – от древна Троя, през филма „Пърл Харбър“, та чак до Валери Божинов. Но без тях не можем, особено без вас, българките, други като вас няма на света! То и затова горепосоченият принцип се нарушава от време на време.

За женската солидарност не мога да кажа много, това е изчезнал преди хиляди години вид, който само проф. Николай Овчаров може да изрови при някои от своите разкопки.

Виж какво още е "според зависи" от половете…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *