10 YOUTUBE КАНАЛА, ОТ КОИТО ДА СЕ УЧИШ ВСЕКИ ДЕН

Нещата, на които не ни учат в училище

0 коментара Сподели:

Вместо да се притесняваш от образователната реформа и да се тюхкаш по това, че децата вече нищо не учат, можеш с по няколко минути на ден да опознаеш науката и философията по най-достъпния начин – от екрана на собствения ти компютър. За това са се погрижили различни образователни канали, като 10 от тях сме събрали тук.

CRASH COURSE
Crash курсовете са десетминутни видео лекции по различни теми, които предлагат доста широко разнообразие от сфери на науката – история, биология, химия, икономика, психология, анатомия, астрономия, литература и предстоящите философия и физика.

Crash course поредицата е създадена от Джон и Ханк Грийн, които са известни и с канала си Vlog brothers.

Двамата са основни лектори на курсовете, но канят и гост-преподаватели по теми като астрономия, политика и в детския вариант Crash courseKids.

С канала и със света на науката можеш да се запознаеш тук.

ASAP SCIENCE

Ако 10 минути ти се виждат много, за да научиш неща като как функционира тялото ти, какъв цвят беше онази прословута рокля (синьо-черен VS бял и златен) или как може да бъде спрян астероид, летящ към земята, то ASAP science каналът е точно за теб.

В 3 или 4 минути авторите Мичел Мофит и Грегори Браун  и техният екип по много забавен начин обясняват нещата от живота и техните научни причини.

THE SCHOOL OF LIFE
Училището на живота е организация, заела се с мисията да ни научи да живеем и да се развиваме като пълноценни човешки същества. Училището отваря врати през 2008 година и в момента съществува в Мелбърн, Париж, Амстердам, Белград, Сао Пауло, Антверпен, Истанбул, Тел Авив, Сеул и Лондон. Организацията поддържа и youtube канал, в който ни запознава с източната и западната философия, политиката, социологията и с възможните решения на различни житейски проблеми, свързани с работата, връзките и живота.

Ако имате нужда от съвет от някой от великите философи или просто искате да научите повече за тях, можете да ги откриете 

VSAUSE
Vsauce е развлекателно-научен канал, създаден през 2010 година от Майкъл Стивънс. Скоро след него излизат Vsause2  и Vsause3. За име на канала Майкъл Стивънс използва генератор за имена на сайтове, като първият излязъл резултат е регистриран. Така се ражда Vsause, който скоро става един от най-популярните канали. Интересни въпроси, като „Кой притежава Луната?“, „Колко тежи сянката?“ или „Защо слушалките в джоба ни винаги се оплитат“, водят до още по-интересни и неочаквани открития, поднесени с интелигентен хумор. 

Ако искате да научите куп невероятни неща, потърсете Майкъл Стивънс тук.

VERITASSIUM
Подобно на Vsauce, Veritassium е развлекателен канал с научна цел. Името идва от латинската дума за истина veritas с наставката, която обикновено се използва за химичните елементи -ium. „Елементът на истината“ се занимава с разбиване на популярни митове в науката и различни експерименти, с което водещият Дерек Мюлер предизвиква зрителите да помислят върху конкретен проблем  и да предложат решения на поставяните от него задачи. Каналът включва също интервюта с известни учени като нобеловия лауреат по физика Браян Шмит.

NUMBERPHILE
Ако невероятният свят на математиката ви вълнува и изумява, то Numberphile е каналът за вас. Този канал изисква малко повече знания и подготовка, но ако следите видеата с внимание и постоянство, ще научите много неочаквани и все пак логични неща.

Красотата на числата можете да откриете тук.

KHAN ACADEMY
Академията на господин Кхан стартира през 2006 година, когато той решава да използва дистанционните уроци по математика, които е преподавал на братовчедка си и впоследствие на други роднини за основа на youtube канал, където всеки да може да се възползва от знанията му по всяко време.

Каналът започва да се разраства и все повече хора търсят лекциите на Салман Кхан. Той напуска работата си и започва да се занимава само с наречената от него Академия. Много благотворителни организации подпомагат развитието на Кхан академията и така тя се превръща в пълноценно допълнение към образователната система. Обособяват се нови и нови дисциплини, а доброволци започват да превеждат курсовете и на други езици. Към момента Академията е популярна в цял свят, а част от уроците са преведени и на български.

Ако мислите, че не е късно да се върнете в училище и да започнете отново да учите, но този път по увлекателен начин, потърсете Кхан тук.

TED
TED (Technology, Entertainment, Design) е годишна конференция, провеждана във Ванкувър, в която говорители от цял свят в рамките на дадените им 18 минути излагат идеи, които си струва да се разпространят. Това е и мотото на TED – Ideas, worth spreading. Темите са най-разнообразни, като се започне с наука и се мине през изкуство, религия, начин на живот и какво ли още не. Тази година думата, върху която говорителите е трябвало да се концентрират, е „Мечта“, а самата конференция ще бъде излъчвана на запис в Cinema City Mall Sofia на 16 февруари от 20:15.

В случай че не успеете да я посетите, после ще можете да откриете речите тук.

TEDEX
TEDex срещите са независими събития, подобни на TED като форма, които могат да бъдат организирани от всеки и на всякъде със съответното получено разрешение от основния TED.

TEDxBG е българската версия на форума, а следващото издание трябва да очакваме скоро.

За вдъхновение можете да се разровите тук.

УНИВЕРСИТЕТСКИ ОТВОРЕНИ КУРСОВЕ
Университетското образование в най-престижните американски университети си е скъпо нещо. Въпреки това можете да го получите съвсем безплатно и в удобно за вас време от дома си. Необходимо е само да кликнете върху някои от отворените курсове, които университетите предлагат. Можете да започнете например с MITOPENCOURSEWARE , Open Yale courses , Stanford online и много други.

Всички тези курсове са на английски език, като единствено Кхан Академията има изцяло български сайт. Ако искате  да допринесете за разпространяване на безплатното и качествено образование, можете доброволно да превеждате материали, като се включите в някоя от каузите по темата на Timeheroes: тук и тук.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *