TENOR FLY – БАС ПИОНЕР ОТ БРИКСТЪН

За нещата от живота и живота на нещата

0 коментара Сподели:

Tenor Fly е певец, рапър и freestyler, който има особени заслуги за популяризирането на бас и рага движението в началото на 90-те. Роден под името Джонатан Сътър, Fly е едно от най-запомнящите се присъствия във великобританската банда The Freestylers. Момчетата пристигат в България за брейкбийт събитието на 2016 г., а легендата Fly ще им прави компания, въпреки че вече не е част от крюто. За наше щастие в пълен комплект ще ги видим на 12 март в столичния club "Mixtape 5", а малко преди тази свръхдинамична и енергична нощ си говорим с Tenor за нещата от живота и живота на нещата…

Как започна твоята афера с музиката?

Забърках се в музиката още, когато бях на 15. Израснал съм в Brixton– южен Лондон – където беше някак си естествено да започна да правя рага. В началото бях MC, но покрай това се запознах и с други бас артисти. Така навлязох в дебрите на бас музиката и оттогава като че ли тази връзка няма край.

А къде се срещна с момчетата от The Freestylers?

Първо се запознах с Астън през 1990 – той работеше като звуков инженер в студиото, в което записвах. Тогава работех с REBEL MC върху трака “The Wickedest Sound”, а Астън беше sound инженер. Още тогава беше ясно, че ще работим заедно.

След това, през 1997, Астън сформира THE FREESTYLERS и заедно с Мат ме повикаха да запишем парчето “B-Boy Stance”. Включих се и в работата по първите им два албума. Беше много силно – началото на 90-те, зората на бас музиката. Така и до днес поддържаме топли взаимоотношения.

Като се обърнеш назад, кои са най-яките моменти от твоята кариера, за които си спомняш?

Благословен съм с дълга и много интересна кариера – повече от 30 години съм в играта. Затова ми е трудно да назова само един пиков момент. Бих казал, че пътуването ми до Япония през 1996 беше жесток момент, който никога няма да забравя.

Работата ми с The Freestylers също е ключова част от моето развитие – допринесла много за развитието на бас звученето.
Всеки ден е хайлайт за мен. Благодарен съм, че правя това, което правя.

Сега ми изниква и един момент от изминалата година, който беше наистина „УАУ“ за мен – бяхме в Полша с Congo Natty и имахме лайв пред половин милион души! – УAУ – това беше велико за мен – буквално невиждано, защото не бях виждал толкова много хора на едно място през живота си. Беше гранде!

Как се развива бас музиката тези дни?

Смятам, че нещата се развиват доста добре. Има много нови промени и добавки, но според мен те са си супер. Като цяло бас музиката се справя добре и аз одобрявам развитието й.

След толкова много години заедно как успяваш да поддържаш тръпката между теб и музиката жива?

Ами… честно казано, аз съм толкова влюбен в музиката, че отношенията ни не са спирали да бъдат свежи и вълнуващи. Музиката ме кара да се чувствам жив, тя е нещото, което ме държи горе.

Кои са изпълнителите, които би ни препоръчал да слушаме, когато не слушаме теб, разбира се?

Ох, много труден въпрос – има толкова много. Израснал и развил се като MC, любимият ми артист беше Super Cat. Други много любими са ми Party Killers, Chronics, The Freestylers.

А кой е тракът, който не излиза от плейлиста ти?

Ами не е много изненадващо, че слушам най-вече реге и джънгъл. В момента съм на вълна Chronixx и Proteje.

Какво ли крие бъдещето за теб?
Нямам никаква представа. Радвам се на всеки ден, прекаран с музика, с реге и бас.
Радвам се, че имам възможност да пътувам, да срещам много хора, които са обединени от любовта си към музиката и са щастливи от живота.

Peace and love!

Сподели ни любимия си трак на The Freestylers и спечели две покани за участието им в MIXTAPE 5. На 12-и ще изтеглим двамата от вас, които най-силно са стискали палци за късмет.
 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *