ЖЕНСКАТА ЕМПАНЦИПАЦИЯ – ФАЛШ И ТОКЧЕТА?

Истината за женската еманципация, или как сме независими само когато ни е удобно

0 коментара Сподели:

Повечето от мен и приятелките ми се считаме за горди и независими жени. Но при по-подробен анализ се оказа, че в действителност не е точно така. В сравнение с времето, когато се заражда феминизмът, а именно в края на XIXвек, с началото на движението за право на вот на жените в Америка, в момента се намираме в един постфеминистичен период.

Днес жените са успели да си отвоюват редица социално-икономически и политически права като правото на собственост, правото да гласуват и др. Но в чисто социален аспект все още съществува неравенство между половете в множество направления и се оказва, че често това се дължи на самите нас. Не ме разбирайте погрешно, определено не заставам на мъжката страна. Там винаги ще има дадени представители, които смятат, че е нормално да взимат по-голяма заплата за същата работа просто защото са пичове, и които квалифицират пощипването и мръсните приказки като комплимент, а не като сексуален тормоз.

Проблемът идва от това, че повечето от нас типично по женски хитруват и възприемат само правата, но не и отговорностите, които идват с независимостта.

За мен е нормално, ако една жена смята себе си за еманципирана, да участва наравно в семейния бюджет, да не дели работата вкъщи на мъжка и женска и да може да се справи сама или поне да опита с всички ежедневни неволи. Аз например с помощта на най-страхотната съседка, която имах, се заехме да сменяме мека връзка на бойлер, защото реших, че не е толкова сложно и че мога, и в крайна сметка успях. Но повечето жени, които познавам, или щяха да си повикат майстор, или щяха да помолят някой мъж за помощ. И тук е моментът да се запитаме защо? Отговорът е – защото е по-лесно. По същия начин е по-лесно гаджето или просто някой приятел да ти сглоби гардероба (и това успяхме да направим със съседката), да отпуши канала или просто да изхвърли боклука. Все дейности, които не са непосилни за фините женски ръце, но сме свикнали някой друг да ги прави. Когато обаче този някой ни каже, че е наше задължение да измием чиниите, се сърдим.

И ако ти смяташ, че мъжът до теб е длъжен да плати почивката и на двамата, не си никак еманципирана.

Да си независима жена, не е само цветя и рози, а е и още много отговорности. Например умението да си смениш гумата на колата на токчета.

Затова другия път, когато нещо трябва да се поправи, сглоби или просто ви се струва сложно – информирайте се за проблема, пуснете си клипче в тубата (освен „как да си накъдриш косата с права преса“ там има и такива неща) и смело действайте. Ако не успеете да се справите, поне ще остане гордостта, че не сте се предали бързо, набирайки номера на „милото“, а сте запретнали чевръсто ръкави и сте решили да разкажете играта на проклетото капещо кранче.

И след подобни преживявания ще можете достойно да се наречете независима жена и със сигурност ще имате поне една забавна история, която да разказвате на приятелите си, докато гледате как жените тайничко ви завиждат, а мъжете ви се възхищават, мислейки си каква страхотна дама сте.

Виж кои са най-разпространените митове за женското мислене

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *