POSTMODERN JUKEBOX: ГОВОРИ ШЕФА НА ОРЕКСТЪРА – СКОТ БРАДЛИ

За джазът във въздуха на Ню Йорк и световния успех в социалните мрежи

0 коментара Сподели:

Почти няма шанс да си пропуснал да видиш някое от видеата на Скот Брадли и неговия Postmodern Jukebox. Това е онзи проект, в който известни поп и рок парчета са продуцирани в рагтайм, джаз или суинг вариант. Обикновено има някоя секси певица, която сякаш е преминала с машината на времето директно от 60-те в хола на Скот, където с неговия бенд забиват ужасно яко.

Вече си спомни, нали?

Специално за българските почитатели на Скот направихме едно интервю, в което си говорим за успеха му, музиката и други любопитни неща. Той бе така любезен да даде и някой друг съвет на младите музиканти, които се чудят как да промотират творчеството си.

Чети интервюто, докато слушаш това:

Здравей, Скот! Ние сме ти големи фенове, поздрави от цялото ни крю J

Благодаря!

Знаем, че си се влюбил в джаз музиката още на 12-годишна възраст, когато си чул Рапсодия в синьо на Гершуин. Той е от Бруклин, ти си от Лонг Айлънд… Та, джазът витае ли във въздуха на Ню Йорк? И какво още те вдъхнови в родния ти град? Може би е специално чувство, което си изпитал?

Започнах да свиря на пиано на 9 години, но наистина, когато чух рапсодията, истински се вдъхнових да се науча да го правя добре. Обожавах звука на регето, блуса и джаза, но не можех да намеря учител в родния си град, който да ме научи на тези стилове. Така че започнах да слушам най-великите и се опитвах да ги имитирам. Мисля, че доста хора се учат по този начин; нещо като традиция, която се предава.

Кой беше първият човек, който ти каза, че имаш талант? И беше ли трудно да станеш успешен изпълнител на нюйоркската сцена?

В началото – най-вече майка ми! Когато започнах да напредвам, все повече хора ми казваха, че имам талант, което ми помогна да изградя самочувствие на музикант. Идването ми в Ню Йорк обаче промени всичко. Открих, че има много наистина изумителни талантливи пианисти и трябваше да направя нещо различно, ако исках да се отлича от масата.

Кога за първи път свири на пиано?

Имах играчка пиано, когато бях на 7 или 8. Но  се интересувах повече от предварително програмираните бийтове. Наистина харесвах MC Hammer.

Как се роди идеята за Postmodern Jukebox – беше ли логичното продължение на Hello My Ragtime ‘80s’?

Да – беше следващата стъпка. Видеото доказа, че има нещо интересно зад идеята да се правят ретро версии на поп песни. Следващата стъпка за мен беше да видя дали мога да привлека и други музиканти, които да се включат и да сформираме банда.

Защо избра да продуцираш кавъри на поп песни в алтернативни стилове и да ги караш да звучат винтидж?

Като дете обожавах звученето на по-стари стилове музика – New Orleans Jazz, 40s Swing, ‘60s Motown – но всички мои приятели харесваха поп музика. Исках да открия начин да съвпадне вкусът ни за музика – затова започнах да взимам песни, които те знаеха, и да ги слагам в стил, който аз харесвах. Някак си всичко започна от там.

Много хора биха попитали защо само кавъри? Защо не твоя собствена музика?

За мен това е моя собствена музика – просто не съм написал песните! За мен не е по-малко да композираш песен, отколкото да композираш жанр – има достатъчно мои следи по песните, което ги кара да бъдат оригинални.

Кое е най-хубавото в работата ти?

Да срещам толкова много талантливи изпълнители и да ги въвеждам в семейството на PMJ.Работил съм с едни от най-добрите музиканти за този проект и е супер вълнуващо да видя как те осъществяват и правят реалност света, за който съм мечтал!

Как избираше музикантите за всяко парче, самата песен, на която да направиш кавър, и, разбира се, какъв да бъде стилът – джаз, рагтайм или суинг?

Първата стъпка обикновено е да избера песен, която ми харесва и е позната на доста хора. След това си мисля: „ Ако тази песен е писана в миналото, кой артист би я записал?“ Според това събирам музикантите и певците, които пасват на стила, и започваме работа.

Къде са снимани видеата?

Обикновено във всекидневната ми. Така започна и реших да запазя формата. Така е истинско –  сурово и откровено.

Какво има в пейлистата ти напоследък? Какъв тип музика слушаш?

Обичам класическата, но слушам и доста поп – за „проучване“!

Разкажи ни за европейското турне през 2016. Къде стартирахте и колко града ще посетите?

Ще свирим в 75 града – най-дългото ни турне досега! Вълнуващо е да имаме възможността да покажем това шоу на света. И съм особено развълнуван за новите страни в списъка – като България. Ще е супер да ви покажем нашата вселена и талантливите ни изпълнители.

Какво мислиш за дигиталния начин за споделяне на музика? Притеснява ли те, че хората предпочитат да свалят безплатно? Не е ли по-добре изпълнителите да печелят пари от концерти на живо, отколкото да продават албуми?

Мисля, че не можем да спрем развитието на технологиите и промените заплашват, но и дават нови възможности. Разбира се, споделянето е направило продаването на  музика по-трудно, но дава възможност на повече хора по света да чуят музиката. И това е най-важното нещо! Ако нямаше стрийм/YouTube, PMJ нямаше да има тази глобална платформа!

Чувстваш ли се успял? Спечели ли достатъчно пари, за да си купиш имение в Холивуд?

Е, не живея в мазе вече, така че нещата се подреждат…

Ти си млад и талантлив и притежаваш онова джентълменско излъчване, по което жените напълно полудяват… Получаваш ли много неприлични предложения

Това едно от тях ли е?
– (Може би)

Разкажи ни за последния ти проект – Emote CTRL?

Това е проект от 2012, който включва интерактивни концерти, където фенове могат да поискат песен на живо и тя да бъде изпълнена. Все още се занимавам с това само във Facebook Live и Periscope.

Изглежда наистина знаеш как да използваш социалните мрежи. Какъв е твоят съвет към младите музиканти, които се чудят как да промотират музиката си?

Не се страхувайте да споделяте! Много хора се притесняват, че нещо не е достатъчно добро – включително и аз. Единственият начин да успеете в музиката е да вярвате в себе си на сто процента и да преодолеете страха да споделяте себе си и музиката ви със света. Шансът е на ваша страна. Ще откриете, че има много хора, които се интересуват от вас и от това, което правите. Когато постигнеш това, е лесно да продължиш да създаваш – в крайна сметка феновете ще искат от вас да се развивате, да бъдете креативни и да продължавате да творите! Да постнеш първото парче е най-трудната част!

Postmodern Jukebox ще се срещнат за първи път със своите фенове в България на 31 май, зала 3 на НДК и 1 юни, Античен театър, Пловдив.Не пропускай танците и шоуто!

И КАТО СТАНА ДУМА ЗА ДИГИТАЛНАТА КУЛТУРА НЕ ПРОПУСКАЙ И ТОВА

Печелившите в нашата игра с билети са: Sve Ivanova и Lila La!

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *